hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新路線 88 站位圖
開啟左側

[路線消息] 九巴新路線 88 站位圖

3ASV174 發表於 2017-6-25 00:40 | 顯示全部樓層

CTB690 發表於 2017-6-25 00:14
798A康翠加寶林我相信會變第2條690.非繁山上係死城已經唔係新鮮事,.你話唔用690做例子,105小巴都係一個好 ...

留意返 798A 朝早開車時間,798 客量都相差無幾,而回程 798 有一半客來自火炭,798A 都唔到。

其實 798 依家主要客源都係寶林,
如果真係覺得非繁山上無客,就更加應該係南北分線,而唔係將多客既寶林坑口同康城 group 埋然後將無客既將南同無客既山夾埋一條線。
雖然呢個組合對現有乘客影響最小,但對巴士公司吸引力都係最低,
因為一條出隧道屈返寶林,一條出隧道兜完將南再行幾公里上山,兩條線中間都好多無用兜路里數,兩線加埋單係用車都起碼多 3-4 架。

如果要影響細就不如康城加翠林康盛行山,
要順路一定就一定係 798A 康盛翠林寶林坑口,798B 康城將南尚德調景嶺。
如要討論,請先自貼差餉單一次
CTB690 發表於 2017-6-25 00:41 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-6-25 00:32
依個責任係運吉身上,明明當日九巴已經伸手講過搞翠安沙方案比運吉,但運吉堅持將康翠塞比 798 系,而唔 ...

係拆都等康城入哂伙先拆
dennis28a 發表於 2017-6-25 00:43 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2017-6-25 00:41
係拆都等康城入哂伙先拆

康城入哂伙都唔一定要拆,而且就算到時要拆,將藍隧道都通左車,拆都已經唔係咁拆法。
惡意回復是不道德的行為。
10598C 發表於 2017-6-25 00:44 | 顯示全部樓層

798A康翠加寶林我相信會變第2條690.非繁山上係死城已經唔係新鮮事,.你話唔用690做例子,105小巴都係一個好 ...

冇錯 正正我就係擔心呢件事 105車海咁款 非繁山上分分鐘每班唔夠5個客 而690應該貴為非繁客量頭十差嘅過海路線 以去中區嚟嘅隧巴講更加可能排第一 所以如果798A淨系經兜寶琳 好大機會唔夠客 所以先建議康翠將南同康城坑寶嘅拆法 當然如果寶琳唔介意唔做尾站多5分鐘 係可以做一條將北一條將南咁分嘅 亦都係最好嘅拆法
講真 將工同康翠非繁忙時間需求真係唔大 特別係康翠 人口比較老化 而將工非繁忙亦都冇需要 最多797M轉就已經可以 最多康城多少少非繁客

一次過覆埋上面啦 其實經過寶康路對我嚟講唔算叫入寶琳 因為只係擦邊經 (就好似A29P果啲只係掠過寶琳)

而非繁忙其實康城甚至清半開 入將軍澳後跟E22A行去寶琳已經可以 將工同康翠真係可以靠轉乘(例如E22A/797M/796X轉乘非繁798回贈首程車資)

至於假日就好似繁時咁拆線 擺唔擺入將工就睇新巴自己鍾意啦 反正都差唔多

不過公平啲講句 798A少客係因為上繁時間玩野啫
CTB690 發表於 2017-6-25 00:48 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-6-25 00:40
留意返 798A 朝早開車時間,798 客量都相差無幾,而回程 798 有一半客來自火炭,798A 都唔到。

其實 798 ...

而家798因為兜將北所以將南好少客會坐798出沙田咁就代表將南去沙田既客一定唔多?,咁而家厚德好少人坐98c出旺角,咁係唔係代表厚德去旺角既客一定唔多?
CTB690 發表於 2017-6-25 00:55 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-6-25 00:44
冇錯 正正我就係擔心呢件事 105車海咁款 非繁山上分分鐘每班唔夠5個客 而690應該貴為非繁客量頭十差嘅過海 ...

認真一句,690 619 601呢堆線好多都係銅鑼灣灣仔落哂,放係中環可能係只係方便一啲山上居民,同埋地鐵非繁將軍澳線過海都唔多人,何況只係一個寶林站?
3ASV174 發表於 2017-6-25 01:00 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2017-6-25 00:43
康城入哂伙都唔一定要拆,而且就算到時要拆,將藍隧道都通左車,拆都已經唔係咁拆法。 ...

將南隧道唔可以直駁觀塘繞道,參考返現有龍翔道線都唔會專登兜上繞道而行返觀塘道,
現有路線計除左 692P 外我諗唔到有邊條線係岩用,不過 692P 客量可唔可以挨到o個陣都係問題。

將來六幹通車都上唔返大老山,
六幹係東西向作用係分流啟德隧道同東九龍走廊車流,基本上沙田線係唔關事。
3ASV174 發表於 2017-6-25 01:04 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2017-6-25 00:48
而家798因為兜將北所以將南好少客會坐798出沙田咁就代表將南去沙田既客一定唔多?,咁而家厚德好少人坐98c出 ...

你識講 798A 得五成所以少客,
798B 得三至四成又係因為兜坑口?難道 798A 係山上直出咩?

我個人係支持 798B 康城加將南直出,
798A 康盛落寶林坑口然後走人。
S3BL100 發表於 2017-6-25 01:04 | 顯示全部樓層

而家 798 寶林咁多人搭,到時拆線後得返條 798A,寶林人會唔坐,搞到客量跌到今日 798A 個款?

仲有而家 798A 得一班車,根本唔岩時間既人都係坐小巴落寶林轉。第時 798A 全日左,客量會同而家一樣?

再者,康翠併將南定係康翠併寶林都好,根本最後兩條線的覆蓋範圍都係咁多,
咁兩條線加埋的客量,何以見得康翠併將南、康城併坑寶會多過康翠併寶林、康城併將南坑口好多?
但前者就里數加埋多唔少,係覺得開多部車唔使成本既人先會咁拆

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2017-6-25 01:11 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2017-6-25 01:00
將南隧道唔可以直駁觀塘繞道,參考返現有龍翔道線都唔會專登兜上繞道而行返觀塘道,
現有路線計除左 692P ...

睇返啲資料 其實六幹對巴士嚟講有啲雞肋 796P都幾大機會改行六幹 98D 296D都有機會
始終六幹駁去機隧 東隧同西九龍走廊 其實主要係疏導觀繞落五幹塞車問題 提供直接過海嘅服務同疏導去新界西嘅車輛 除非未來開將屯線啦 咁我就睇好佢行六幹

但係實質將軍澳比較多車去新界東同九龍城 旺角 深水埗 唔肯定六幹可唔可以經啟德落九龍城果邊啦 但問題係其實就算經啟德落九龍城都係要塞九龍城迴旋處果邊