hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦295X翠林↔大埔頭及89E油塘↔泥涌及重組蒲埔線 ...
開啟左側

建議開辦295X翠林↔大埔頭及89E油塘↔泥涌及重組蒲埔線

樓主| 10598C 發表於 2017-6-26 13:44 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-6-26 11:16
大窩西根本冇發言資格
大窩西搭 70X 來往九龍一日只得 736 客
九巴已經俾左賣大包轉乘優惠佢哋,$10.1 已 ...

74D少客係事實 但係問題係九巴自己比直達服務比白石角就好難攞走架啦 而74D難執走嘅原因係佢有好多獨市 留返幾架車做其實都有用 而且收粉嶺價由觀塘入科學園、太和同九龍坑 其實都幾和味 再講 以九巴角度嚟睇 60分鐘一班嘅線都係社會服務線
至於你話白石角點解可以有直達服務而大埔冇 唔該 大埔有條車海74X 而觀塘方向74D某程度上疏導到74X

我唔係反對重組74D 但係都要顧及各方利益 同埋要有合理補償 上面果位版友都冇合理嘅補償比班受影響嘅客 再講 你都識講74D係74X資源 如果服務埋石門 有冇考慮大埔人反對?而到時候新74D都冇可能疏導74X 所以我真係唔認同果位版友零補償嘅做法

以前係一個命令一落就一定取消 但係而家唔同 巴士公司一旦提升左服務就好難收返 212就係好例子 就係因為黃埔班人唔肯係佐敦站行過去伊院 令212吉車遊街左咁耐先取消到

都係果句 時代變遷 以前70嘅時代叫做易啲取消廢線 而家就要適當嘅補償先得 否則 區議會都係會ban
 樓主| 10598C 發表於 2017-6-26 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-6-26 10:52
佢仲要攬埋火車站呢個黑洞
太和去廣福分分鐘仲慢過 74A

其實我都講到明係特登服務大埔墟站 既然車海74X已經覆蓋到部分位 就無謂攞多條線去重疊咁多 所以我係特登咁樣設計
Snoopy@FB8617 發表於 2017-6-26 14:49 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-6-26 01:05
又嚟推起你呢個垃圾建議
都唔知已經第幾次
第一城就搭晒89X唔會搭你

第一城邊皮位無人搭89C?遲D仲有碩門二期入伙

繁忙時間有272S咪用272S
有74P咪用74P
新線繁忙時間做石門都夠數
同時間白石角早繁出市區亦都冇車

既然話白石角無客既
唔同其他區夾又可來有客先?

大埔科學園先唔講一個鐘一班咁高興先
係咪是必要由74D都係問題
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2017-6-26 14:54 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-6-26 13:44
74D少客係事實 但係問題係九巴自己比直達服務比白石角就好難攞走架啦 而74D難執走嘅原因係佢有好多獨市  ...

我又唔覺得74D真係無得換走大窩西既將74C擴展埋下繁服務加長少少服務時間唔見得差過而家一個鐘一班既74D

白石角啊Benny哥鐘意左抄右改可以唔理
但唔代表個方案就一定行唔通
就算郁74D都唔代表要用返74D既資源做新既白石角線
總好過連將埔線都要入白石角唔知為咩

另外
88X都得半個鐘一班
唔知89E又點推到行咁密呢?
停多幾個站就等於將88X拉長
又唔見得真係好慢bo

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
leungky0528 發表於 2017-6-26 15:57 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-6-26 01:26
我設計嘅目的都有少少流水成分 而且其實入一入科學園果邊又唔係真係多好多時間 所以都可以接受嘅
...

六七個站都用最少15分鐘
大埔太和自己都可以兜20分鐘
夾埋分分鐘東鐵轉車,架巴士都未到隧道
依個情況下牽動其他線係無咩意思
 樓主| 10598C 發表於 2017-6-26 16:28 | 顯示全部樓層
leungky0528 發表於 2017-6-26 15:57
六七個站都用最少15分鐘
大埔太和自己都可以兜20分鐘
夾埋分分鐘東鐵轉車,架巴士都未到隧道

啱啱改左 縮短唔去太和 而其實入白石角科學園都係多最多十分鐘時間 加上而家唔係特別多人 用嘅時間未必好多 如果直去大埔嘅話架將埔線未必夠客

飛白石角其實唔係唔得 如果你比到實際建議我其實要改係冇問題 但前提係一定要入一入大學站
 樓主| 10598C 發表於 2017-6-26 16:38 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-6-26 14:54
我又唔覺得74D真係無得換走大窩西既將74C擴展埋下繁服務加長少少服務時間唔見得差過而家一個鐘一班既74D
...

只要有適當補償比現有客 執走74D係可以考慮嘅

至於入大學站係我設計將埔線嘅其中一個根本因素 而白石角就係順便經埋 主要係方便果邊啲居民之餘亦都係怕唔夠客 所以順便做少少流水 如果你有其他你覺得係更好嘅建議你可以講 我都會考慮改

而89E其實同88X冇乜關係 而且如果由油塘碌藍田山再兜平田再行觀塘道先上老隧就慢得制 回程88X經康田仲慢 仲要塞鯉魚門道 我個人唔建議88X延長去油塘囉
YY487 發表於 2017-6-26 17:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| 10598C 發表於 2017-6-26 17:18 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-6-26 17:08
當你所謂嘅適當補償係白石角科學園要繼續渣住全日尾站車,成件事根本冇得做
...

一係留上下繁一至兩班直達線 其餘經沙田啦 但係問題係大埔方向石門係咪要硬食大埔價?
bennyho1004 發表於 2017-6-26 22:11 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-6-26 11:16
大窩西根本冇發言資格
大窩西搭 70X 來往九龍一日只得 736 客
九巴已經俾左賣大包轉乘優惠佢哋,$10.1 已 ...

窩西要眉係一條密既BBI線即73/73A,
而唔係全日直達線.
新白石角+石門+大學站反而有得做因為兩區都發展緊