hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情

LAK2 發表於 2017-7-5 00:46 來自手機 | 顯示全部樓層

7號延長至黃大仙,來回改經聯合道/露明道,禮成。連9號原有亞皆老街<>尖沙咀獨市都做埋。

再唔係,拆番條3號出黎,開半粒鐘一班囉。
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-7-5 01:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-4 23:57
彩福同埋彩德近彩福果四座樓,行去彩虹坐 26 27 95 近過黃大仙總站行出彩虹道?
無斜路?唔使上落電梯?
...

如果分家9/9x,日後三彩居民想去黃大仙咪好唔方便?三彩乘客唔係個個都去晒油尖旺,有部份客都會去黃大仙,建議要從多角度出發。
Quanta 發表於 2017-7-5 01:46 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-5 00:09
呢點就算係黃大仙上村起計都同樣適用

同埋你又唔講下黃大仙上下村除左 9 仲有幾多條巴士線?三彩入面仲 ...

掉返轉諗, 我係咪可以話
要一個有地鐵站都做得住幾十條巴士線嘅地區
去遷就一個得兩條全日基本班次 20-30 分鐘巴士線都為唔到皮要蝕錢的地區,
簡直係笑話

你望吓你嗰區嗰啲路線, 到底有幾多人搭先
啲居民梗係想搶人地資源嚟令自己嗰區多條線,
但搶完返嚟你係咪真係打得爆條線先
好似 2X 令 2A 減咗車, 但架 2X 有幾載空大家都有眼睇

Brianonly 發表於 2017-7-5 02:37 來自手機 | 顯示全部樓層

其實話2X無人搭係開線個陣嘅事,而家就算係30分鐘一班呢啲咁唔受歡迎嘅班次都有最少3、40人上三彩,沿線係繁忙時間都坐得爆,所以其實用2X做例子係唔啱 同埋而家都唔見得黃大仙居民會打得爆9號仔 :0)
5504~NK3640 發表於 2017-7-5 02:38 | 顯示全部樓層
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-7-5 01:01
如果分家9/9x,日後三彩居民想去黃大仙咪好唔方便?三彩乘客唔係個個都去晒油尖旺,有部份客都會去黃大仙 ...

版友你咁講唔係太正確。難道為左一部份三彩人去黃大仙而夾硬俾條大流水佢地? 事實上三彩<>黃大仙/油尖旺既潛在客源邊個多d?而家路線定線好少會有大流水係因為呢d線真係無乜肉食,你見而家個d新線如290/290A, 214都係半直通,就知道如果將9號仔慢碌三彩+黃大仙+油尖旺係兩邊都唔討好(居民+巴士公司),只可以塞住區議員把口而已。
個人認為真係對三彩居民有利既,係俾多一條新bbi線佢地,唔係好似28B咁以觀塘為轉乘點,而係向前行,例如以直達九龍城為轉乘點既bbi線。

PS. 其實2X可以做到呢個效果,但首先要加密班次;就我而言,開新線效益較高。
南韓金仔 發表於 2017-7-5 03:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-5 12:08 | 顯示全部樓層

如果因為一個人so call有錢
就等於打劫佢係合理既
咁同對面岸18X/8H重組一事有咩分別?

係既黃大仙附近有好多條線
係班客咁屎忽痕有幾飛唔叫死都要搭9號
所以要懲罰下佢地有一個咁蠢既乘車方法?

支持三彩有更多巴士服務
係唔係又要等同支持向其他區搵笨而達成呢?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-7-5 12:09 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2017-7-5 02:38
版友你咁講唔係太正確。難道為左一部份三彩人去黃大仙而夾硬俾條大流水佢地? 事實上三彩黃大仙/油尖旺既 ...

開新線?邊度抽車?九龍城做bbi,順路咩?由三彩往來黃大仙冇理由兜咁大個圈反轉頭,況且依家九龍城啲車塞到爆,繁時埋站都成問題,重要塞多條線埋去!9號流水線確實係多嬴方案,好似1A咁快碌,客似雲來。
kay 發表於 2017-7-5 12:58 | 顯示全部樓層
SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-7-5 12:09
開新線?邊度抽車?九龍城做bbi,順路咩?由三彩往來黃大仙冇理由兜咁大個圈反轉頭,況且依家九龍城啲車 ...

咪講笑啦
9號重組後開20-25分1班
最繁忙一小時載客率得55%,徘徊KO邊緣
吸引D咩人搭?

既然已經米已成炊
我既著眼點就係將來條線好與醜

三彩去黃大仙,用一條油尖旺線做
根本浪費資源

而去年民建聯反對9A方案
原因係三彩要油尖旺線
黃大仙線(9A)佢地寧願唔要

正因為三彩唔要黃大仙線
9號對三彩而言根本唔駛兜入去

但正如前面講,三彩唔係持份者,咪一路比黃大仙主導
如果三彩係持份者,成件事就ANOTHER STORY
世界很簡單 人類很複雜
5504~NK3640 發表於 2017-7-5 17:07 | 顯示全部樓層

SunnyboyLeu@FB 發表於 2017-7-5 12:09
開新線?邊度抽車?九龍城做bbi,順路咩?由三彩往來黃大仙冇理由兜咁大個圈反轉頭,況且依家九龍城啲車 ...

我提出三彩<>九龍城bbi線係針對來往油尖旺既乘客,但佢地亦可以係九龍城轉車去紅土及長深荔一帶。
而上一個回應我都已經提出既然三彩<>黃大仙既客源唔多,Kay版友亦指出三彩人現階段唔係想要一條黃大仙線。
故此,有需要既三彩乘客其實可以以其他方法前往黃大仙,例如先使用小巴83系再轉車;甚至落九龍灣站搭鐵/叫幾飛。