hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-18年度觀塘區巴士路線計劃 落實及修改方案詳情

lwb701 發表於 2017-6-29 11:39 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-6-29 02:22
好心踢條7線走啦,拉埋條208合併去麼地道
8號就改為九龍站無限循環模式,咁就有位比條28擺入黎

個人意見28拉埋入九龍站最好,加到$6.4都可以接受
最起碼呢家尖東返九龍站一係小巴一係保鐵一係$7.5 215X...
小巴又唔係平,12又入唔到九龍站
8號車程本身已經好慢,仲搞無限循環真係玩殘卡佬
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
FBI2 發表於 2017-6-29 11:51 來自手機 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-6-29 11:39
最起碼呢家尖東返九龍站一係小巴一係保鐵一係$7.5 215X ...

冇可能啦,九巴想28縮去紅磡,谷客俾13X,但失敗。
ma212223 發表於 2017-6-29 12:12 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2017-6-29 11:32
就算唔理叫人行去搭203E又或者搭15分鐘車去醫院都要轉車有幾荒謬,淨係睇開個何文田站都將11減到非繁同9一 ...

10咪去到九龍醫院
邊洗轉車?
一出RDP   要去鵝頸橋?
angusovo 發表於 2017-6-29 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層

最起碼呢家尖東返九龍站一係小巴一係保鐵一係$7.5 215X ...

28最多就喺碼頭客 除非你經碼頭再去九龍站
alsonchc 發表於 2017-6-29 12:33 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-6-28 22:20
其實 297 行法都塞車,
不過 93K 行觀塘道主因係 98A 唔夠載但佢唔想加車俾 98A,於是用收貴一截既 93K  ...

九巴唔會為左去程加車落93K
剩係塞加士居道旺角而過鐘係家常便飯
運空氣既成本都唔夠kum 98A回車嗰條數

至於回程
98A因將鐵人數少左唔少, 仲有290系/798已令98A失去轉車意義
而家既班次+下繁牛頭角站特班已夠晒載
間中仲可收一兩班車
所以同93K無必然關係
理性討論+互相尊重
alsonchc 發表於 2017-6-29 12:36 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-6-28 23:38
既然落左基孝, 理應繼續落山, 而家要兜番轉頭上去再落將軍澳道, 無聊至極, 除非... 文中所指的迴旋處, 係 ...

兩個方案都係史無前例兜路第1路線
理性討論+互相尊重
alsonchc 發表於 2017-6-29 12:44 | 顯示全部樓層

加價爭議唔講
廣東道+西九繁時都絕非係等閒之路

其實依FBI2兄所講既方向係好, 因樂華/九龍灣去尖沙咀實在唔需要28
反而我諗緊拉埋條5D縮去紅磡, 可加快回車穩定班次
繁時照樣分柝
非繁時合併入麗晶/啟德減低樂華人既爭議
理性討論+互相尊重
lwb701 發表於 2017-6-29 13:12 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-6-29 11:51
冇可能啦,九巴想28縮去紅磡,谷客俾13X,但失敗。

繁時兩條線都爆到七彩,就當佢一齊塞先算。
第一、非繁坐28行下路出尖東,仲快過坐13X兜啟麗經佐敦出尖東
第二、假如我出尖咀嘅,繁時係樂華/牛頭角上28仲有可能有位坐,13X繁時好多時已經要企/等多班車;
非繁更加唔洗講,無咩理由唔坐28,又平又有位又快。
第三、28出尖碼係點對點係碼頭落車,13X塞完佐敦再慢慢碌去尖東。
你係客都識選擇啦,谷鬼谷馬咩
咁你會明白點解28慢少少都有大把棒場客,早繁頭幾個站可以打爆一部豬。

利申:一日13X唔飛走啟麗,我都會反對28縮去紅磡。

alsonchc 發表於 2017-6-29 12:44
加價爭議唔講
其實依FBI2兄所講既方向係好, 因樂華/九龍灣去尖沙咀實在唔需要28
反而我諗緊拉埋條5D縮去紅磡, 可加快回車穩定班次
繁時照樣分柝
非繁時合併入麗晶/啟德減低樂華人既爭議

首先FBI2所講嘅係聲稱「九巴想做」,唔係佢嘅方向,唔需要28呢個只係閣下自己FF出黎。
仲想拉埋條5D縮去紅磡,即係迫人坐213X/13X,對於九巴嘅商業角度可能係件好事。
對於市民黎講就簡直係白痴提議。

italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
angusovo 發表於 2017-6-29 13:14 來自手機 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2017-6-29 12:44
加價爭議唔講

樂華/九龍灣唔需要28?先唔講繁時13x/213x幾爆,28根本唔會慢好多,甚至大部份時間快過13x出到尖沙咀,價錢亦較平,其次尖碼係28客倉嚟,13x/213x唔入尖碼堆客點算?我真係懷疑其實有冇樂華人會行出去搭13x
EX-TL 發表於 2017-6-29 14:13 | 顯示全部樓層

angusovo 發表於 2017-6-29 13:14
樂華/九龍灣唔需要28?先唔講繁時13x/213x幾爆,28根本唔會慢好多,甚至大部份時間快過13x出到尖沙咀,價 ...

唔駛講咁多, 應該叫板友試下搵一日, 一日就夠, 由樂華頭班坐到尖東尾班, 睇下遊完一日之後仲夠唔夠膽話樂華 九龍灣唔需要28, 或者要求縮短到紅磡.