hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 秀茂坪九巴路線11C 13D 13M 13P 13S重組 (不涉及將荃及 ...
開啟左側

秀茂坪九巴路線11C 13D 13M 13P 13S重組 (不涉及將荃及安達臣招標路線)

樓主| EX-TL 發表於 2017-7-16 18:21 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-7-16 17:43
因為我看到 8樓所說
諗不到樓主所指是什麼東西, 本人還要等版友回應完才知道有什麼大問題, 所以本人已由 ...

請閣下重組思緒後才發言, 多謝合作!
10598C 發表於 2017-7-16 18:38 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-7-16 18:10
建議內的13P做到同樣功能, 213D亦可, 康翠要快係搭98C, 佐敦 尖沙咀可以搭13X 213X 98P. ...

13P主要做旺角 而去太子道同亞皆老街以南嘅地方依然係比較慢 95P係去油尖旺南同佐敦入面 理應同尖沙咀線無關 因為98P 13X 213X落車行入佐敦都幾遠 而213D對秀茂坪客亦都係兜 唔及95P快
95P理論上亦都會比13P快 同埋因為直飛太子道西橋 唔駛受13P途徑嘅亞皆老街塞車影響 當然95P可以行秀茂坪道而唔行秀明道 一來避開13P避免重疊 二來路線都可以直接啲 吸引康翠客搭(特別係翠林 因為站位比98C更好)
expertuser2004 發表於 2017-7-16 18:45 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-16 18:07
唔好癲啦 而家安泰安達大致上已足經夠 仲要拉其他線上去? 串你18區嘅線拉上去你又咁認真搭 290 290A 95 9 ...

98C 同 93K 已有 PLAN 隨時可再出建議, 依家安達有幾條線過左去安泰好多位可以執, 行單雙都得
遠少少的寶林北路同秀茂坪幾乎 18 區的線都已有, 我不覺得 "串你18區嘅線拉上去" 似是用黎玩, 何以樓主覺得我咁認真?

93K 同 95 有問題呢? 290A 也不是沒可能上面有 290X, 290B 行, 快速有 290, 只要稍為執下 290A + 290B/X 就有可能達成
我應有說過 TKO (寶琳北路線) 派車只是岩岩好, 極難有大量資源開新線, 除非空降新資源, 如寶達同安達臣線都獨立做重組的話, 成功機率更少
呢點大家都知, 如不是的話每次關系呢幾區重組肯定一大堆料係上面.
本人是同意巴士路線重組完 = 乘客是輸家, 重組是幫巴士公司慳錢呢點完全沒變, 理由是同區其他線都沒有加過車.

98C 點解我會建議改上去, 但不是全部班次經(有左13P 全日 + 214 就不同說法), 原因一會無左秀茂坪寶達頭站二个大客倉, 原因二 214 去不到旺角以及美孚, 原因三 98C 有更快運行路線, 比到超過 $10 沒特快去邊都說不通的, 只有更快更方便, 不明白樓主何以理解到會速度倒退

仲有是請您閱讀完並明白內容才再比評價
因本人也想知道樓主點看呢篇建議.

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
10598C 發表於 2017-7-16 19:07 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-7-16 18:45
98C 同 93K 已有 PLAN 隨時可再出建議, 依家安達有幾條線過左去安泰好多位可以執, 行單雙都得
遠少少的寶 ...

講到1999真係揾鬼睇

98C要拉上去 不過唔係全日拉 95自相矛盾就當睇唔到 290/A拉曬上去將軍澳冇快車就當睇唔到 秀順班客就叫一條自相矛盾又唔到位嘅95轉 咪癲啦

98C行新清一定唔會快 唔係嘅話係人都搭290轉27啦 觀繞繁時一定冇新清咁塞 非繁更加唔駛講 新清一堆燈 仲要停安秀 果邊已經有213D 仲發癲咁拉98C 95上去重疊

214唔到旺角美孚 去旺角有213D 去美孚大不了咪加BBI 竟然要全世界陪你上安秀道 你唔好發夢啦 我只覺得一個山頭主義

93K拉上去 咁班觀塘客係咪企98A車頂?又話將廠唔夠車 又要倒走班客

安達安泰而家已經好足夠 頂多要多條中環線 駛唔駛下秀班客山長水遠上安秀道搭原本係佢地樓下嘅線?

翻屋企冷靜下情緒先啦 當正上下秀同四順居民係賤民 要大班客遷就安達臣班人
expertuser2004 發表於 2017-7-16 19:41 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-16 19:07
講到1999真係揾鬼睇

98C要拉上去 不過唔係全日拉 95自相矛盾就當睇唔到 290/A拉曬上去將軍澳冇快車就當 ...

93K拉上去 咁班觀塘客係咪企98A車頂?又話將廠唔夠車 又要倒走班客
98A 要恢復返 6-9 分鐘呢個時間表, 車廠不夠車不是理由黎, 總不可能沒車就不提供服務, 咁都得?

98C要拉上去 不過唔係全日拉 95自相矛盾就當睇唔到 290/A拉曬上去將軍澳冇快車就當睇唔到 秀順班客就叫一條自相矛盾又唔到位嘅95轉 咪癲啦
98C行新清一定唔會快 唔係嘅話係人都搭290轉27啦 觀繞繁時一定冇新清咁塞 非繁更加唔駛講 新清一堆燈 仲要停安秀 果邊已經有213D 仲發癲
咁拉98C 95上去重疊
二條只會有一條拉上去, 或全部不拉上去, 一條可以搶錢, 一條有大量獨市位但收費平, 點選好?
新清雖然多燈比較慢, 但正常情況下不會超過 10 分鐘, 實際慢左時間有限, 當然站站停上落客就另計, 依個時間是用 290 對比 98C 秀暉樓站去彩頤花園站所得
反而用心一下把界限街連結 TKO 快速更好, 213D, 95, 98C 回程都是行亞皆老街不經界限街

214唔到旺角美孚 去旺角有213D 去美孚大不了咪加BBI 竟然要全世界陪你上安秀道 你唔好發夢啦 我只覺得一個山頭主義
其實用 BBI 轉車都可去到, 214 老龍轉, 直接 213D 都得, 下邊一大堆紅小等緊客填洞, 我不覺別人有的野點解霸住不比人, 不過無人 "陪你上安秀道" 就真的
既然九巴開左頭要玩貴價線, 重組一樣有方法玩, 不過 214 同 98C 相比都是 214 平D去九龍西又快D喎, 應是安達安泰班人行落黎試下D貴價小巴就真

好啦, 夜少少要早抖要訓, 明日返早, 明晚再覆

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| EX-TL 發表於 2017-7-16 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-16 18:38
13P主要做旺角 而去太子道同亞皆老街以南嘅地方依然係比較慢 95P係去油尖旺南同佐敦入面 理應同尖沙咀線 ...

請問「油尖旺南」的南是什麼?

咁講啦, 油尖旺晨早特別線冇幾多係包埋官涌, 九龍站倒是有此需求.

油尖旺你亦要多點了解規劃, 油麻地沒有佐敦 尖沙咀 九龍站 奥運站般的商業規模, 也不似旺角 太子般, 有落車行入大角咀工廠區的需求, 油麻地只係一個舊區, 官涌亦然, 所以我不認為為左呢兩個細位, 要設立特快班次去做.

留意返, 亞皆老街唔係全日塞車, 返工時間行亞皆老街西行到旺角, 一定比太子道西快, 13P 98C到旺角鐵路站落車, 穿過女人街落登打士街, 呢度只係十分鐘步程, 再遠啲可以搭一個站港鐵, 包上到車, 返得工嘅應該活動自如, 唔行得搭返95都唔失禮.

所以95獨特優勢只係翠林+康盛總站, 直達油麻地彌敦道+官涌, 睇班次係有能力開, 但值唔值得拉疏正線班次去做, 就睇一眾康翠居民意願囉!
10598C 發表於 2017-7-16 19:51 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-7-16 19:41
98A 要恢復返 6-9 分鐘呢個時間表, 車 ...

將廠冇車 點加比98A?最基本嘅問題都解決唔到就唔好做啦
我睇完你呢篇之後只覺得一句 麻煩覆人覆清楚啲 講野講到1999 講啲又唔講啲 又自相矛盾 揾鬼睇明你啲文咩(雖然都唔係第一日知你1999)
10598C 發表於 2017-7-16 19:59 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-7-16 19:44
請問「油尖旺南」的南是什麼?

咁講啦, 油尖旺晨早特別線冇幾多係包埋官涌, 九龍站倒是有此需求.

我所指嘅油尖旺南主要係指亞皆老街以南嘅油尖旺

當年95冇95P咁快都可以翠林一站打爆 而且95P站位比98C好 又平過98C 速度亦都係接近98C嘅車 康翠客都應該show嘅 主要係因為深入彌敦道同太子道西以北嘅地區(例如界限街) 可以繁時當特班做囉 算係加強服務咁囉
 樓主| EX-TL 發表於 2017-7-16 20:04 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-16 19:59
我所指嘅油尖旺南主要係指亞皆老街以南嘅油尖旺

當年95冇95P咁快都可以翠林一站打爆 而且95P站位比98C ...

咁嘅話, 我認為康翠只能夠二選一:

1. 要95P但直落尖沙咀, 取消98P

2. 繼續95+98P
10598C 發表於 2017-7-16 20:31 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-7-16 20:04
咁嘅話, 我認為康翠只能夠二選一:

1. 要95P但直落尖沙咀, 取消98P

我相信康翠應該會揀98P多於95P 雖然兩者用時應該差唔多 但係98P走線好睇過95P
順得哥情失嫂意啦 其實而家康盛村巴取消左 可能可以同運吉申請98P加班(其實RPP都好似有提及加班)

不過其實95仲有能力抽到一兩班車出嚟做特快嘅

同埋其實我有諗過93K嚟緊跟RPP去九商之後行五幹去尖嘴做循環線 唔做土瓜灣油佐旺(做BBI補償) 到時候可能可以用新93K名義抽車做98P 騰空返幾架車做95P