hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 秀茂坪九巴路線11C 13D 13M 13P 13S重組 (不涉及將荃及 ...
開啟左側

秀茂坪九巴路線11C 13D 13M 13P 13S重組 (不涉及將荃及安達臣招標路線)

10598C 發表於 2017-7-21 09:18 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-7-16 14:14
1. 11C特班入上秀總站

- 參見7.

其實用93A 95M等呢啲慢線做優惠係因為希望疏導98A啲客(尤其係回程)

攞95M嚟做例子啦 而家下繁98A觀市基本上一定留後 95M嚟左其實唔係好多人願意上 一來冇優惠 要比全費4.9 二來又唔係好似93K咁行將軍澳道咁快

而93A 95M本身都係接駁線 班客要係唔介意都可以搭佢地出觀塘轉車添 而更重要嘅係而家好多秀茂坪車都冇將軍澳轉乘優惠 比如11X 而有唔少其他線都要塞茶果嶺道同觀塘迴旋處落觀塘轉車 例如1A 13D 好多時間落到觀塘都唔多位 咁不如推廣下93A 95M係秀茂坪一帶轉車 順便有“充足座位”添

另外呢 213同13M逆走喎 我係比較擔心班客嘈冇兩飛叫/可能其中一條會冇人肯搭
gu9434@24 發表於 2017-7-22 00:38 | 顯示全部樓層
花了些時間看了整份建議 有幾個非常奇怪的點..

1. 13M重組

13M 頭車去到8:20 應該有11班車
但成份建議13A/B/C 加埋得9班車
(仲未計你食左28S果兩班)

曉麗得番早繁果三班13B仲要沒補償

2. 九龍西果組

不明白2P開辦的原意是什麼
1. 定線過長(市區線成100分鐘一單到底)
2.其次 2P 服務緊既客源大部份都有替代服務(旺角有16/13D+P加埋紅小)

13P就放棄哂原有旺角特快加深水埗客源
搭得早繁特別線就係貪佢一程過  仲要轉車??

42D 點解唔上龍翔道 四順>荔枝角道 真係有客源?

28A 諗極都唔明點解要兜個圈上樂華..
[28A服務時間內, 由美孚開出之2A 5:50及6:10外之班次將改經通州西街前往青山道, 不經荔枝角道及大南西街]
這段依我理解應該打錯左??
5504~NK3640 發表於 2017-7-22 02:02 | 顯示全部樓層
加埋都有幾部, 一條計二架都最少 6架, 不過個人覺得肯定不止咁少, 天跌落黎有限度, 6-15 vs 9-15 開足一日留返比人計算數

事實上真係新增資源,數據上已經解釋左,都仲未計加班車。

是參考沙田區的區內線 + 對外快線接駁改良而成, 既然別人也有不錯的區域快線(如 83K, 299X 之類), 什麼官塘山上不能有更快更平的接駁線?

呃... 我原本講緊將軍澳山上,原來你講緊觀塘山
okay,觀塘山接駁線重組建議其實係本版已經提出過唔少次,官方亦都有提出過。個人認為:
1. 觀塘山要有更快既接駁線,首先要3變2先 (23/23M/26M),而家幾乎係累鬥累。
2. 就算俾觀塘山人一邨一線直落山下,時間表都一定唔會靚仔,因為唔夠客嘛。衰d講句,觀塘山其實都算係老區,除安秀寶之外,通勤人數真係唔多。
要快的話,不如俾小巴做啦,夠客即開,甚至有機會平過九巴。
PS. 至於澳門巴士模式...希望版友你唔係認真想香港行呢套啦。

樓主| EX-TL 發表於 2017-7-23 12:02 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-7-22 00:38
花了些時間看了整份建議 有幾個非常奇怪的點..

1. 13M重組

[size=26.2379px]1. 13M重組

[size=26.2379px]13M 頭車去到8:20 應該有11班車
[size=26.2379px]但成份建議13A/B/C 加埋得9班車
[size=26.2379px](仲未計你食左28S果兩班)

[size=26.2379px]曉麗得番早繁果三班13B仲要沒補償

原意係減一車俾11C 7:10前延長至寶達, 經板友提議13A觀塘後返回觀塘站及翠屏道上山, 該班車已重新建議撥回13A, 11C亦不需延至寶達, 故13A 13B 13C已回復13M原來車數.

13C食埋28S之舉係用更少資源去增強秀茂坪服務, 事實上係借機cut功樂道資源.

[size=26.2379px]2. 九龍西果組

[size=26.2379px]不明白2P開辦的原意是什麼
[size=26.2379px]1. 定線過長(市區線成100分鐘一單到底)
[size=26.2379px]2.其次 2P 服務緊既客源大部份都有替代服務(旺角有16/13D+P加埋紅小)

2P由美孚開出直往旺角 新蒲崗 九龍灣, 作為美孚上班人士特快服務.

開辦的最主要目的是13D被分拆成行走觀塘道的13P, 以及安達邨 秀茂坪 - 觀塘 牛頭角的213, 牛頭角道便失去左往九龍城(不計101) 旺角的巴士路線, 2P便可發揮作用, 利用美孚特快的價位, 去做原本13D出旺角的事, 淘大起跟回2A行走, 收$5.8.

牛頭角上邨失去往大角咀的路線, 只能步行到觀塘道乘搭16, 故以深水埗區路線作補償.

2P回程主力可以訂為深水埗及荔枝角站返工客, 不經東京街 蘇屋, 停長荔街, 縮減2P行車時間, 唔一定完全跟2A行車路線.

[size=26.2379px]13P就放棄哂原有旺角特快加深水埗客源
建議不停創紀之城, 快速地往九龍灣, 亞皆老街兩站也有上班需求, 路線仍然有橋飛橋, 並唔會太慢, 最重要係半特快服務延至整個早繁, 受惠人數必定更多.

[size=26.2379px]搭得早繁特別線就係貪佢一程過  仲要轉車??
13P旺角已經落得七七八八, 秀茂坪往太子站可以乘搭1A 95, 深水埗不及大角咀有多幢商廈, 後者客源較集中.

縮短到大角咀, 乘客在旺角免費轉乘98C 296C唔見得慢, 路程相同, 更可利用98C到達長沙灣工貿區. 如果啱時間, 42D亦可去到目的地.

[size=26.2379px]42D 點解唔上龍翔道 四順>荔枝角道 真係有客源?
42D直送乘客由秀茂坪 四順去到深水埗 長沙灣 葵青貨櫃碼頭(包括小巴接駁昂船洲) 青衣工業中心 職訓局青衣院校等, 可視為290系的補充服務, 而不該著眼於荔枝角道深水埗公園 菜統處等無人地帶.

[size=26.2379px]28A 諗極都唔明點解要兜個圈上樂華..
長荔街往觀塘道 麗港城有兩班40, 往牛頭角上邨 康寧道有三班28A, 增強觀塘區覆蓋及服務, 由長沙灣廣場開出, 乘客更易預時間.
[size=26.2379px][28A服務時間內, 由美孚開出之2A 5:50及6:10外之班次將改經通州西街前往青山道, 不經荔枝角道及大南西街]
[size=26.2379px]這段依我理解應該打錯左??
28A係送收工客直出旺角 九龍城 九龍灣 牛頭角, 該時段的2A, 老實講, 全數改行通州西街入青山道都不為過, 現留20分鐘一班, 起碼叫做有車, 讓不知就裡的乘客留在原站都有車搭.
 樓主| EX-TL 發表於 2017-7-23 14:23 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-21 09:18
其實用93A 95M等呢啲慢線做優惠係因為希望疏導98A啲客(尤其係回程)

95M秀茂坪段站位完全唔靚仔, 唔介意95貴嘅客, 康翠往返秀茂坪勉強會用, 但觀塘上落秀茂坪吸引力好低, 原因係乘客有好多選擇.

觀塘來回康翠除左觀塘道, 仲有和樂邨都係大站, 如果你話95M應該加BBI, 93K加單向BBI, 由$6.1分段起同98A睇齊, 似乎仲切合你意願.

93A秀茂坪站位比95M靚啲, 但觀塘站位唔方便轉乘其他路線, 而且山上有幾個站係同13M重疊, 加上我之前提過, 政府唔想再谷客響觀塘轉車前提下, 呢類舊線俾BBI機會好低.

若果康翠真的發起支持95M增設轉乘優惠, 請唔好以98A作為藍本, 而係用296A.

296A只做一個小區(尚德), 車費$5.1, 95M觀塘段雖然經秀茂坪, 但上落乘客不多, 無論服務範圍同車費都同296A相若, 就可以撐點解尚德可以用$0.9做接駁, 而作為將軍澳北門戶的康翠就要硬食坑口轉乘價$1.9.

213係由13D改成, 而家13D都有唔少客搭落去觀塘 牛頭角, 秀茂坪多中老年人, 現有行車路線已有二十年歷史, 要班老人家適應改no.之餘仲改埋行車方向同路線, 我唔認為方便到人. 所以, 13P 213秀茂坪段有必要維持13D走法.
expertuser2004 發表於 2017-7-26 20:48 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2017-7-22 02:02
事實上真係新增資源,數據上已經解釋左,都仲未計加班車。

(23, 23M, 26M) 三變二感覺是有問題, 主要有二線有不同價(單向分段), 班次不等於原有班次, 而且同 29M 路線差距不大不明白點解後者不駛改
本身前者都是三疏線, 重組完線都不會多車左

但是安秀寶區域, 是包括所有寶林北路線(坑寶康翠), 本身山上線已是一區一線, 大型重組改線可能性不大, 班次又免強岩岩好
所以拉一線就會影響晒個山上所有人, 才有人提出二組線獨立重組, 而且安達臣仍未完全重建(大把爛地未起樓及屬九龍東區), 以及未來會有官塘大會堂落成帶動九龍灣區客會直線上山而不經官塘, 93K RPP 改經九灣灣商貿區而不經官塘道是不適合, 預期九龍東上山的交通壓力只會越來越大

其實有 213M 全日單位數字班次, 尾班車更是開到 0200am, 是一个非常好的反面例子, 去九龍東的客一定不會比去藍田站的客少, 雖然通勤客少左但因是二區人共用一條線所以不適合用小巴做太多人 + 密班次, 好似藍田站 71A, 71B 小巴日日都爆到九彩, 應一早要增加座位或改用更大型的車行走, 澳門巴士模式是可用來參考改善中途站交通問題

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2017-7-26 21:12 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-21 09:08
真係唔明點解咁執著係93K加價 明明係成條93K取消 除左九商之外 93D客源根本同93K唔同

講加價 將尖九巴 ...

本身 93K 是做四個地區客, 車費同特快線一樣貴唔出奇, 好似分段收費都是幾個, 並沒人執著係93K加價, 事實依家 93K 同 98A 並不是同價分段, 坐二個站要 $7.2
不見得呢條會咁易取消到, 再者預左快就一定會貴, 說真如不是沒得選點解要搭佢 (93K / 93D)?

除左樓上所說二點會加重九龍灣客直上山上(而不經官塘走)之外
是有三條路可上山, 一是清水灣道, 二是振華道, 三是將軍澳道(繞道), 可利用 BBI 轉乘或擴大路線網絡分流官塘轉車客源
達成多方向強力轉乘系統, 所以 BBI 轉乘費用不應計得咁盡同自由度要更大!

10598C 發表於 2017-7-26 21:14 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-7-26 20:48
(23, 23M, 26M) 三變二感覺是有問題, 主要有二線有不同價(單向分段), 班次不等於原有班次, 而且同 29M 路 ...

根據RPP 93K依然會做98A段嘅觀塘流水囉...= =
10598C 發表於 2017-7-26 21:26 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-7-26 21:12
本身 93K 是做四個地區客, 車費同特快線一樣貴唔出奇, 好似分段收費都是幾個, 並沒人執著係93K加價, 事實 ...

唉同你講簡直對牛彈琴 我係話 93D收9.9 係貴過93K一蚊 而93K唔做 98A做嘅話雖然落觀塘嘅客每人相對繁時上唔到98A嘅客(啫係全日裡面少數嘅人)少比一蚊 此消彼長底下 基本上九巴收入差唔遠(轉乘客另計) 況且我唔相信九巴會呢一兩蚊調轉而令到佢蝕錢破產囉...

至於下面果段 前言不對後語 恕我無能睇你寫到1999嘅文章 不過我只想再重覆多一次 93K取消 改為98A+93D係有加車比98A 預料仍然可以疏導落觀塘嘅客 而亦都因為係咁 93A 95M增設轉乘優惠 係希望唔介意慢啲嘅乘客 願意搭佢地轉乘其他路線 從而達到源頭疏導乘客嘅效果

而至於唔在乎轉乘價錢...你有錢啫 住係觀塘山一眾底層/公屋嘅居民 一分一毫都同你計架
expertuser2004 發表於 2017-7-27 17:42 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-26 21:14
根據RPP 93K依然會做98A段嘅觀塘流水囉...= =
唉同你講簡直對牛彈琴 我係話 93D收9.9 係貴過93K一蚊 而93K唔做 98A做嘅話雖然落觀塘嘅客每人相對繁時上唔到98A嘅客(啫係全日裡面少數嘅人)少比一蚊 此消彼長底下 基本上九巴收入差唔遠(轉乘客另計) 況且我唔相信九巴會呢一兩蚊調轉而令到佢蝕錢破產囉...

至於下面果段 前言不對後語 恕我無能睇你寫到1999嘅文章 不過我只想再重覆多一次 93K取消 改為98A+93D係有加車比98A 預料仍然可以疏導落觀塘嘅客 而亦都因為係咁 93A 95M增設轉乘優惠 係希望唔介意慢啲嘅乘客 願意搭佢地轉乘其他路線 從而達到源頭疏導乘客嘅效果

而至於唔在乎轉乘價錢...你有錢啫 住係觀塘山一眾底層/公屋嘅居民 一分一毫都同你計架

我指的不適合是話, 官塘道一段成條上山線沒左, 並不是指有沒 "觀塘流水" 呢點
同埋改左之後不見得班次會好左, 分分鐘仲衰過依家超過 20 分鐘沒車到

RPP 回程走線, 建議是用啟福道直出官塘道, 換句話說回程應是停不到去牛頭角站, 估計是直達官塘市中心站後
返回原線, 而不會增加分站

做得返 98A 流水客我有少少不同意的看法, 既然做不到的咁是要 98A 加返車 or 要有專用的 BBI ?
同埋 93K 是只設有 296M, 298E, 213M, 91M 四線轉乘 + 龍運A車轉乘但不包括城巴 A22, 所以是沒人用佢去轉車
根本 93K 廿分鐘 + 98A 9-15 分鐘 = 可達成單位數字班次, 要拆開加車但又沒 BBI 的話根本是雙輸局面
93A + 95M 加 BBI 真是分流到 98A 轉車客, 真是要等別人看

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x