hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 初夏日本鐵路遊記(重點:遇到四季島+瑞風) ...
開啟左側

初夏日本鐵路遊記(重點:遇到四季島+瑞風)

樓主| A285 發表於 2017-7-19 13:31 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-7-19 11:14
某種網絡文化,借用Inception套戲的概念,將行/做完一大輪後又見返類似的事物,令人有時空錯亂的感覺,稱 ...

原來係咁,事實上我當時真係完全唔知發生咩事,係返到去之後睇下相之後先諗到呢D 野
PS8851@182 發表於 2017-7-19 14:17 | 顯示全部樓層
OTIS401 發表於 2017-7-19 14:18 | 顯示全部樓層
以前只有Nozomi先坐到N700系
宜家就連Kodama都有,東海道新幹線的700系已經愈黎愈少見

Sunrise Express劃唔劃到位真係睇運
cyc_yin 發表於 2017-7-19 21:01 | 顯示全部樓層

站名有JR既站仲有好多(http://rechikuru.blog.fc2.com/blog-entry-139.html),JR難波只係全日本最初既例子。
私鐵王國 @ Medium
 樓主| A285 發表於 2017-7-19 21:55 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2017-7-19 14:17
我都係搭中比較新既編成或者第一編成會開心d, 雖然同其他編成可能冇分別

Btw 8卡九州/16卡西日本N70 ...

邊個網站可以搵到邊班車用西日本N700?
我反而想搭E7 多過W7
PS8851@182 發表於 2017-7-19 21:59 | 顯示全部樓層
 樓主| A285 發表於 2017-7-19 22:01 | 顯示全部樓層

OTIS401 發表於 2017-7-19 14:18
以前只有Nozomi先坐到N700系
宜家就連Kodama都有,東海道新幹線的700系已經愈黎愈少見

係啊,所以以前永遠只係係月台見到N700自己就要搭300系好D 就700系,今時今日kodama 用車可能仲新過Nozomi
 樓主| A285 發表於 2017-7-19 22:09 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2017-7-19 21:59
sakuranamiki.net/~rail/unyou/unyou.cgi

你search返想坐既班次就可以睇到用開R編成(九州)定S編成

原來係咁下次去日本試下先
不過我反而用呢個網站黎睇返我漏左睇果班車用邊抽車
 樓主| A285 發表於 2017-7-19 23:50 | 顯示全部樓層
經過一連兩日超級辛苦嘅鐵路遊之後,今日終於輕鬆返唔少,搭車嘅時間同次數少返好多
琴晚成晚落住雨,去到姬路都仲係烏雲密佈(對面係姬新線用車キハ127系)

見仲有一段時間先到岡山,都係訓下線,到左之後就落車睇下拆卡(寝台特急サンライズ瀬戸去高松,另外一邊寝台特急サンライズ出雲去出雲市)

清晨嘅岡山都幾涼下,另外呢個時候架車已經遲左大概40分鐘

差唔多到岡山之前突然間變得超好天,另一方面架車係備前西市駅停低左比しおかぜ1号(去松山)過我地,所以再遲多左幾分鐘

之後就經過瀨戶大橋進入四國啦

停埋坂出駅就終於黎到終點高松,要離開陪伴左我地超過10 hrs 嘅Sunrise express啦 總括而言最終遲左53分鐘(兩次坐夜行列車都係delay),算係咁啦,隨住落車,281,283,285,287同289系都全部坐過最少一次啦

由於已經遲曬大到,所以開去高知嘅しまんと5号已經係對面月台等住我地,冇話位(趕唔切)嘅我地就唯有坐自由席啦(其實呢班車得兩卡冇green car),而對面月台係開去岡山嘅マリンライナー(223系5000番台/5000系)

其實呢度發生左一個插曲,plan行程嘅時候我睇錯時刻表以前到高松之後可以坐07:20 嘅しまんと3号,但事實上差7分鐘,好彩琴晚架車delay 左如果唔係就要係坂出落車冇得坐曬全程(因為E 家delay 左,無論如何都只能搭下班車)

08:25準時出發,雖然得兩卡,但都冇乜人

唔知丸亀站有冇丸亀製麺或者係譚仔食呢

阿波池田駅之後就會開始入山區

開始見到祖谷溪

大步危站,7年前黎過

唔駛兩個鐘就黎到土佐山田駅

雖然係巴士,但JR pass 都可以免費搭

參觀完麵包超人博物館之後又返翻黎土佐山田駅

回程係南風18号終於有green car 坐,不過可惜係數一數二差

不過呢架車嘅賣點係麵包超人啦

由於上一程坐到好辛苦,所以唔係搭即刻果班車去倉敷而係休息左一陣搭16:57 嘅快速サンライナー去倉敷

黃昏嘅岡山同清晨一樣都係好舒服

快速サンライナー固定係用117系

雖然117系已經係超級舊車,不過飛曬所有站去到倉敷都係好爽

今次冇影117系嘅大頭相,補返張我上次係倉敷影嘅相比大家睇啦

係倉敷我地主要係去outlet,結果買到超曬時又要去7-11買野食 倉敷站出面真係好有外國feel 好鍾意

Delay 3分鐘幫左我地唔少

今程又係国鉄車,381系(パノラマ型)

有得前面展望,不過架車實在太搖所以根本影唔到一張唔手震嘅相(連車掌都企唔穩)

生山駅因為因為要等往東京嘅寝台特急サンライズ出雲而要停車5分鐘,所以倉敷開車嘅時候嘅delay 3分鐘就消失左,到松江嘅時候又變返準時啦

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 大開眼界
DIH + 1 + 10 繼續繼續

查看全部評分

PS8851@182 發表於 2017-7-20 11:06 | 顯示全部樓層