hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴2X更改走線消息
開啟左側

[路線消息] 九巴2X更改走線消息

S3BL100 發表於 2017-7-26 12:21 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2017-7-26 08:56
我一年坐2X既次數絕對多過你,講完。

星期六淨係塞太子埋站,已經至少用三個字。 ...

個個星期六班班車都係咁?吹夠未?

呢度我搵到一條 42 星期六行車片,睇街上人流相信係下晝,
太子站出面根本無點塞,不過 MOKO 出面慢流,太子道西彌敦道交界盞燈等左一輪

結果呢?24:34 男拔,38:02 轉入長沙灣道第一站,13 分半

對比呢條 2X 行車片,19:28 男拔,32:45 轉入長沙灣道第一站,
同上面 42 停的站差廿秒車程唔到,結果都係要 13 分多少少

試問行汝州街慢係邊?

根本正如我之前所講,有人主次不分。
咁鍾意飛橋的話,自己 2A 拆條 2P 出來飛個飽佢,再縮 2A 落麗閣/欽州街,
反正樂華本身可以坐 2A 落旺角,2P 鍾意點飛橋都得

而且仲可以變相幫 2X 加班

而唔係單憑一星期入面其中半日有機會慢左,就要一星期七日唔俾 2X 拉落太子,
就要阻住三彩居民出城,根本就講唔通
fb.com/scientisthk2usa/
12A 發表於 2017-7-27 00:22 來自手機 | 顯示全部樓層
exspeed 發表於 2017-7-25 09:27
2x 唔使再兜牛總

不如Set返對站係佐敦谷北路明星小巴站,同對面的士站啦

回應加站意見
明星小巴站:強烈保留,因當區違例停車情況太嚴重,再放巴士站,只會塞上加塞。而且2X上山方向本身都無站,乘客已習慣往牛頭角道淘大商場外候車,無需要為加而加。
(補充:該小巴站應搬往89A小巴站內。)
對面的士站:贊成,因可補償原牛頭角總站乘客需要,但要先處理違例停車問題,以及處理好貨車上落貨地點安排。
miklcct 發表於 2017-7-27 00:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-26 12:21

太子道西一到下繁(包括周六)必塞,我以前住旺角嗰排經常搭27返屋企,未試過嗰啲時間唔塞。
進智公交
EX-TL 發表於 2017-7-27 02:16 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-7-27 00:33
太子道西一到下繁(包括周六)必塞,我以前住旺角嗰排經常搭27返屋企,未試過嗰啲時間唔塞。
...

重覆又重覆, 不如睇下改線後, 對交通同客量有咩影響, 對照返而家情況再下定論好過啦!
lwb701 發表於 2017-7-27 05:16 來自手機 | 顯示全部樓層
12A 發表於 2017-7-27 00:22
回應加站意見
明星小巴站:強烈保留,因當區違例停車情況太嚴重,再放巴士站,只會塞上加塞。而且2X上山 ...

牛頭角總站行過淘大個站幾分鐘內步程,根本唔洗擔心
有時講緊牛頭角總站miss左班車,跑到去淘大都仲早過班車轉出黎
lwb701 發表於 2017-7-27 22:25 | 顯示全部樓層
sorry 頭已則 手機上載
牛頭角總站已經預備2A站牌
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
colby 發表於 2017-7-28 01:01 | 顯示全部樓層

RE: 九巴2X更改走線消息

S3BL100 發表於 2017-7-26 12:21

師兄 小弟有小小意見大家分享下
我對你個2P既建議有另一個諗法
去美孚方向可以
樂華開>牛頭角總站>彩霞道經彩盈>天橋落觀塘道>跟2X原線行
淘大客可以行去牛頭角總站上
三彩客可以落一落彩盈上
可以當係補償三彩真正去深水埗果邊既客 彩德彩福落彩盈都係好近好方便 車程仲唔洗兜淘大果邊既路
經彩霞道唔會比原本直行牛頭角道直出觀塘道慢得幾多 又可以吸埋三彩果邊既客源
對樂華 淘大 三彩 三邊既客都叫算係取個平衡 各有得益
真係幫2A 2X兩線加班

不過如果開快線返樂華既話
定線上真係做唔到經三彩 如果上一上去真係太兜 太曬時間
同埋2X本身都經旺角 冇呢個要兜上去既需要

S3BL100 發表於 2017-7-28 02:45 | 顯示全部樓層
colby 發表於 2017-7-28 01:01
去美孚方向可以

其實三彩本身有 2X 的前提下,2P 無必要兜上去,
彩霞道站位本身都相反,要幫 2X 變相加班係應該齊齊停淘大

三彩更需要的係油尖旺線,與其 2P 兜上去而站位又唔岩
然後又拉條兜到傻的 9 上去,不如 9 拆 9+9X,9 黃大仙尖咀,
9X 彩福尖咀,彩福至太子旺角一段跟 2X 咁行

咁到時 2X 彩福至太子旺角段都變相加班一倍,每 15 分一班送人落太子

即係到時彩福至太子旺角 2X+9X,美孚至牛頭角 2X+2P(但西行 2P 行橋經蘇屋而 2X 行汝州街)

fb.com/scientisthk2usa/
12A 發表於 2017-7-29 09:05 來自手機 | 顯示全部樓層
colby 發表於 2017-7-28 01:01
去美孚方向可以

如早年試車報告,觀塘道天橋不能行雙層車,因有反車的風險。

所以行車路線要執執。
lwb701 發表於 2017-7-29 10:16 | 顯示全部樓層

12A 發表於 2017-7-29 09:05
如早年試車報告,觀塘道天橋不能行雙層車,因有反車的風險。

所以行車路線要執執。 ...

你係未話彩榮路落觀塘道果條?
燈位果到我唔見有高度限制牌,定係後來新加左?
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地