hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [世界大戰系列]四順三寶(23/23M/26M)重組建議 ...
開啟左側

[世界大戰系列]四順三寶(23/23M/26M)重組建議

10598C 發表於 2017-7-25 12:34 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-7-25 11:57
除非你諗住223M唔加班
不過計落成盤數就變左出入觀塘班次少左囉
咁如果係既重組既目的又去左邊

咁其實加一架車比223M都夠(唔加嘅話其實每粒鐘係少左一班車) 唔駛7-8架咁多掛 6架基本上可以做12分鐘一班 剩低兩架其實可以加比29M用10分鐘嘅班次做順天↺新蒲崗
S3BL100 發表於 2017-7-25 14:45 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-24 14:27
你嘅態度用語似撩交嗌多過討論囉 你一邊提出問題一邊辱罵人地 唔係撩交嗌係咩?仲好意思話你地一定反對 有 ...
唔好每次小小問題都可以化到天下毀滅啦 吹水誇大事實呃人肯定你最叻

我用另一個角度問你

當日九巴選擇做低 93A 95M,用 98A 做康盛翠林落觀塘兼轉乘主軸,
結果係 98A 由坑口開出來,上到山,日日時間唔同,搞到一遲幾分鐘到站就留後唔少客

呢D係咪叫做「小小問題」?

連巴典都有寫29M順利段少客

巴典寫既野你都信?

你真係想證明 29M 少客的話,麻煩自己數一轉,或者影將繁忙時間無人企或者甚至有位剩既相擺上來

我只會話,290A 開辦後分流左 29M 轉 38/40/42C 既客,係有跌過,但唔代表而家 29M 少客囉

冇興趣逐點回覆你篇字海 我只係想講 順利班客若然係怕229M班次唔穩定 係可以等返架10-20分鐘一班嘅29M

#46 已經包括晒所有對你既觀點同論調的質疑,你唔睇就算

不過你呢種論調,套用返你樓下,就等同叫人
怕 98A 坑口上到翠林/康盛日日時間唔同,
可以坐 20 分一班 95M,或 15-20 分一班 93A

你唔覺得叫人怕唔準時就走去坐疏左既車/路線,
而較疏落既路線係載唔晒所有原有乘客走,係好大問題?

其實依你咁講 26A啫係冇需要搭佢落彩虹架啦係咪?反正唔影響班順利客(原來順天落彩轉客係咁賤架 順利就可以車海咁落彩轉 順天就可以繼續脫班落去) 反正班順利客一定要6-8分鐘一班 連合理範圍嘅10分鐘一班都唔得 呢啲唔係山頭主義係咩?

如果順利打唔爆 29M,仲有唔少位剩,
都唔俾拉去順天,呢D就係山頭主義

仲有佢地堅持要有兩飛逆時針落觀塘,仲玩到拉大隊扭曲民意,
搞到順天直出線 26M 都係廿分一班,呢D都係山頭主義

但而家如果唔係 29M+229M,大可以 29M+26A,
對順天落彩虹轉車客無分別,但對順利客一定係 29M+26A 優勝

或者咁講,229M 係無必要落新蒲崗咁遠,縮落彩虹
放返車出來拉返密 29M,不論對四順或者新蒲崗都係仲好

而 229M 縮落彩虹就同 26A 無分別

而你就夾硬要人食一個比現時倒退、會上唔到車的方案,
有更好的折衷方案都唔俾,仲上綱上線話不如 26A 都唔好落彩虹。
人地反對有咩問題?
fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2017-7-25 22:39 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-7-25 14:45
我用另一個角度問你

當日九巴選擇做低 93A 95M,用 98A 做康盛翠林落觀塘兼轉乘主軸,

你攞98A 93A 95M嚟比喻其實又幾好笑 用腦諗諗 乜98A會好似229M咁受頭尾塞車影響到站嘅時間咩?如果98A由坑口上嚟都會塞車而搞到無定向班次咁就好笑啦 係咁就唔知點解我次次見親上山啲巴士都係咁準時 每朝有一個時間準時一定係93K先到 跟住98C 後面再跟一部98A嚟 三架車通常都係兩分鐘內嚟齊 你講98A坑口上到嚟唔準時 咁290/A咁遠嚟又唔見佢唔準時?

你就話九巴搞到98A成日留後而93A 95M就冇人搭 講到尾都係因為冇轉乘優惠(其實而家93A都唔算少人搭) 其實呢兩條線定點20分鐘一班 走線慢極有限 吸引力一啲都唔細囉

你就話我叫人等返疏車嘅29M 唔該啦 93A 95M而家定點20分鐘都未嫌疏 重組完之後29M係10分鐘一班 對正時間落去搭車根本冇問題 而且10分鐘一班根本唔疏 你攞佢去比較雙倍時間嘅班次嘅93A同95M簡直係貽笑大方

再講 98A載嘅客有一半以上係轉乘客 跟住你話我叫人等93A 95M 問題係 93A 95M條走線同98A根本唔同 客源可以差好遠 但係29M同229M四順至新蒲崗走線完全一樣 完全唔知你個98A 93A 95M理論點解可以套用落229M同29M 比你講到順利好似得返一條10分鐘一班嘅29M 其實實質總有一條同樣10分鐘一班 係順天做定時點 聯合5分鐘一班同路落新蒲崗嘅229M 再者 我已經一再強調 有剩三兩架車 係可以擺返部分落29M 到時候新蒲崗受惠更多 亦都唔見得26A係冇定時點底下 順天落彩轉班次會穩定 假若26A+不變嘅29M 到時候係冇額外資源可以比29M延長去服務比順天 亦令四順客回程時候要死等一邊(29M彩虹邨 26A彩虹總站)BBI轉乘 而26A+29M呢個組合OT少少講 去新蒲崗嘅車仲少過29M+229M

你信唔信巴典係你嘅事 反正我係信 再加上我朋友住順利日日見29M根本好難打爆 再講假若真係可以一站頂閘 九巴仲會派短車比29M? 你要堅持唔信冇可能一站頂閘我幫唔到你 咁樣討論落去亦都冇意思

其實你要講 大可以講話四順落彩虹嘅班次少左 不過你又冇講

咁樣啦 我個建議改做29M+26A
26A彩虹總站站位改停係近太子道東彩虹邨站
來回程繞經裕民坊(方便轉乘)
觀塘方向繞經順利消防局
增設彩虹轉車站轉乘優惠
彩虹方向係順天做定時點
23M改為順時針兜順利
來回程經順利邨道
29M同23M各減1車比26A
29M班次繁時開8分鐘一班 非繁開10分鐘一班 23M班次不變
唯一一個問題係係觀塘轉乘返順利站位冇得叫兩飛 順利都係焗搭15分鐘一班嘅23M 除非上物華街轉(不過又太遠)
而29M我相信載得曬 嚴格嚟講順利可以26A 29M兩飛落彩轉 最有可能反對應該係新蒲崗 不過而家都載得曬 而如果換埋大車就可以解決

gu9434@24 發表於 2017-7-26 01:48 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-7-24 14:27
你嘅態度用語似撩交嗌多過討論囉 你一邊提出問題一邊辱罵人地 唔係撩交嗌係咩?仲好意思話你地一定反對 有 ...

此路線為四順新蒲崗一帶居住及上班的市民提供接駁港鐵服務,由於此路線深入新浦崗一帶中心地區,所以在來往彩虹及新蒲崗的路段全日都有不錯的客量。
相反,由於四順地區已經有不少公共交通工具前往彩虹站,而且此路線不能覆蓋順安邨及順天邨,所以此線的客量多被27以及比此線便宜並且設有與港鐵之間的轉乘優惠的專線小巴49M54M線搶去大部分乘客,導致此路線於非繁忙時間在四順地區會出現吉車遊街的情況。”

咁啫係29M即使繁時客量都唔高 非繁仲低 只係而家29M供過於求

本身諗著做CD_ROM..但引唔著糾正丫

1.字太細睇得好鬼辛苦..(仲要一大段)
2.全日唔錯客量點樣可以做到繁時客量唔高既理論..
你既理解能力都好"奇特"下

你根本就係先入為主..覺得(你個FD?)講乜都信都十足 連查證都唔使..

調番轉諗..點解29M咁多年都沒入過RPP要拉長/改線?
好簡單
1.因為順天已經有人做緊(54系)
2.順天沒位

[睇埋#2] ..
人地明明有個方案可以改少條線都有相若效果..
但你就夾硬拉哂所有線落水 真係沒事搵野搞(單係非繁順利被減班已經唔使做落去)

10598C 發表於 2017-7-26 02:18 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-7-26 01:48
此路線為四順及新蒲崗一帶居住及上班的市民提供接駁港鐵服務,由於此路線深入新 ...

有唔錯客量嘅係彩虹至新蒲崗段 我一直話順利去彩虹客量唔好囉...講真客量好九巴晨早就轉左大車啦

而家29M非繁爆到減至10分鐘都唔得咩?做10分鐘定點 分分鐘仲吸引過而家6-8分鐘一班囉 況且仲有26A兩飛落彩虹 對順利嚟講仲多過而家29M+26M

至於你話29M唔應該拉去順天係因為有54M... 其實九巴都有條27順天經彩虹 54M根本唔成立 而問題係順天一直都冇落彩轉嘅BBI線 焗住一定要落觀塘轉車 而且落觀塘嘅轉車線又疏又慢 所以先回建議拉29M

其實我後面改左建議 麻煩睇曬先好覆
JX9097 發表於 2017-7-26 12:14 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-26 02:18
有唔錯客量嘅係彩虹至新蒲崗段 我一直話順利去彩虹客量唔好囉...講真客量好九巴晨早就轉左大車啦

而家29 ...

我都忍唔住要回下帖

29M唔轉大車同客量根本冇關係之前點解一路唔轉大車係因為新蒲崗路面情況唔容許
景福街,景泰街一帶路面係比現時差
景泰街轉出太子道東更加係短車都踩哂界
所以29M就算做到1A咁嘅客量都只可以開車鏈

近年29M轉大車係因為景福街,景泰街一帶道路改善咗
同埋太子道東路口削走咗行人路,令到大車都可以轉到出去

同埋九巴冇誘因拉去順天
因為54M本身已經係車海
九巴拉過去車用多咗,客又吸唔到幾多
(即使吸到都只係轉乘客,冇錢袋)
情況就有如坑口一樣...得條頹爆嘅98A同埋102系車海
咁樣對於九巴營運而言係唔理想

所以順天要轉乘的話
一係坐23M,一係坐290
完~

P.S.曾經住喺順利豪庭5年

10598C 發表於 2017-7-26 12:46 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-7-26 12:14
我都忍唔住要回下帖

29M唔轉大車同客量根本冇關係之前點解一路唔轉大車係因為新蒲崗路面情況唔容許

到而家29M都只係得一部大車 剩低七部都係細車 咁就知其實29M根本未有咁大需要 佢要轉就真係已經把心一橫一次過轉曬 將短車比其他有需要嘅線

而我都不妨再一次講 順天條54M係去唔到彩轉 亦都冇優惠 你要講順天落彩虹嘅專營巴士係27 所以拉唔拉29M根本同54M冇關係

至於你講坑口嘅例子 唔好忘記102同98A都去到觀塘轉車站 但係54M係去唔到彩轉(行過去要落幾層扶手電梯再落地鐵站行真心遠) 同埋唔好忘記坑口仲有地鐵 所以九巴對98A坑口段仲頹過四順 反正九巴當98A做埋將北流水添

其實就係因為得又慢又疏嘅23M(去程慢)同又疏又貴嘅290A 所以先講到要求埋29M延長啫 咁若然我新嘅建議中26A可以係順天做定時點 同時又加返新西路線BBI 彩總站位亦都方便返四順居民嘅 咁29M已經冇需要延長 即使減少少班但係轉大車比佢地相信問題唔大
EX-TL 發表於 2017-7-26 16:39 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-7-26 02:18

而家29 ...

我諗你繼續回落去, 只有兩類讀者想睇:

1. 真心為四順交通

2. 當笑話睇

我自己好想係1., 但我發覺越來越唔對路, 我決定做2., 無言了.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
gu9434@24 + 1 直頭無眼睇 就算有眼都睇唔到D字...

查看全部評分

5504~NK3640 發表於 2017-7-26 17:11 | 顯示全部樓層

關於用車既問題,上面JX9097兄都提過:
一路唔轉大車係因為新蒲崗路面情況唔容許
景福街,景泰街一帶路面係比現時差
景泰街轉出太子道東更加係短車都踩哂界
所以29M就算做到1A咁嘅客量都只可以開車鏈

係既,最近一帶道路已經做左改善工程,但仲有一個問題,就係新蒲崗工業區車輛違泊問題嚴重,貨車周街停唔在講;就算俾足三線單程路d車行,到頭來都係得返中線可以行車 (你可以想像一下296M夜晚轉入泳池既情景)。
29M咪就係你所講有需要既線。
如果29M唔使再柯打619,僅餘既大車都可能俾人換走埋。

其實就係因為得又慢又疏嘅23M(去程慢)同又疏又貴嘅290A 所以先講到要求埋29M延長啫

想提出三點:
1. 23M觀塘<>四順係咪真係慢? 來回官方ETA都係寫20分鐘,呢個時間以巴士黎講合理喎。
咁係咪好疏? 大部份時間都開15,密過26M/290A。
都係個句啦,用小巴黎比,巴士實比下去架。

2. 硬係要講去彩轉(點解係叫彩轉?) 無快車的話,其實點解唔直接搭27? 就算無BBI都係貴290A 3毫子咁大把。
既然而家有BBI俾四順人轉啦,我係老九就唔會俾26A有一大抽BBI啦,除非條線係招標。不過都無可能架啦,因為8H都無招標

3. 個人認為定時點其實唔係一個好既玩法。假設架車早到,前站上車個d人咪要呆等? 又,架車遲到仲做唔做定時點?
到頭來咪又係趕客既技倆。唔係講笑,你條26A係經觀塘架,車程不穩定係一定架。
但係,有ETA的話仲使唔使玩定時點?

10598C 發表於 2017-7-26 18:11 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-7-26 16:39
我諗你繼續回落去, 只有兩類讀者想睇:

1. 真心為四順交通

唔知我新嘅建議有咩咁大嘅問題會令到閣下無言?願聞其詳喎