hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 會考前後,冇讀左書2個月,好唔自在!
開啟左側

會考前後,冇讀左書2個月,好唔自在!

bose_hung 發表於 2006-6-7 21:27 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2006-6-7 17:43 發表

係無貼招聘廣告定點先?
好多時M記你問到佢就會請。

其實好睇你幾時去 apply ……

以小弟 03 年考完 AL 去做 M 記計,
(讀完中七喇……
 份暑期工都仲係 M 記呀,陰公~~)
小弟做o個間 6 月中已經唔再請人……

所以要搵暑期工的話,
小弟覺得係要一考完試就去做,
否則真係幾難搵……
(不過呢兩年好似又特別難搵~~)
jorg 發表於 2006-6-7 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 dennislokawai 於 2006-6-7 17:43 發表

係無貼招聘廣告定點先?
好多時M記你問到佢就會請。

我fd搵工經驗話m記試過貼左紙都唔請人
但百記就好多時都請人
m記同百記我會推介百記(雖然兩間我都冇做過)
一o黎人工高d,二o黎冇咁辛苦
警HKP察
HM2767 發表於 2006-6-7 21:58 | 顯示全部樓層
做學生o既, 放假就應該休息o下, 去學o下o野~

如果唔係要養屋企o既話, 都唔知點解咁多中學生咁趕要出o黎做o野~
有六十歲命o既話, 畢o左業仲有四五十年有排你做啦~
Aren't you glad?
marioso 發表於 2006-6-7 22:05 | 顯示全部樓層

其實如果想搵工,就應該一早apply 公共圖書館既SSH
(Student Summer Helper)
份工實在係正,又勁hea,又有冷氣唔洗點出汗

不過要3月交form....

BTW,今年SSH番得工未?
jorg 發表於 2006-6-7 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 HM2767 於 2006-6-7 21:58 發表
如果唔係要養屋企o既話, 都唔知點解咁多中學生咁趕要出o黎做o野~
有六十歲命o既話, 畢o左業仲有四五十年有排你做啦~

我對你既睇法有d保留
冇錯,到真正出o黎做野時真係停都冇得停
但考完試做下暑期工
當係為下一份更好既工鋪下路都好^^
而家d工幾乎全部都講qualification同經驗
冇返d實際工作經驗真係好多好工都冇行....
警HKP察
HM2767 發表於 2006-6-7 22:37 | 顯示全部樓層
原帖由 jorg 於 2006-6-7 22:20 發表

我對你既睇法有d保留
冇錯,到真正出o黎做野時真係停都冇得停
但考完試做下暑期工
當係為下一份更好既工鋪下路都好^^
而家d工幾乎全部都講qualification同經驗
冇返d實際工作經驗真係好多好工都冇行....

講真, 做暑期工o既經驗對日後搵長工真係一o的作用都冇~
Aren't you glad?
andy_chiukaki 發表於 2006-6-7 23:00 | 顯示全部樓層

原帖由 marioso 於 2006-6-7 22:05 發表
其實如果想搵工,就應該一早apply 公共圖書館既SSH
(Student Summer Helper)
份工實在係正,又勁hea,又有冷氣唔洗點出汗

不過要3月交form....

BTW,今年SSH番得工未?

冇記錯好似今個月底通知...

我interview 既表現十分差...........
winston 發表於 2006-6-8 14:38 | 顯示全部樓層
原帖由 HM2767 於 2006-6-7 22:37 發表
講真, 做暑期工o既經驗對日後搵長工真係一o的作用都冇~

但做學生的, 未捱過苦又點知賺錢辛苦, 唔辛苦點搵世間財

簡單D講, 起碼做暑期工或 part-time 賺到錢就唔洗問屋企攞錢,
其實係袋錢入自己袋, 或者叫自我增值. 屋企人搵錢其實唔易甚至
好辛苦, 好多人係屋企都唔想做個廢人架

jorg 發表於 2006-6-8 16:58 | 顯示全部樓層
原帖由 winston 於 2006-6-8 14:38 發表

但做學生的, 未捱過苦又點知賺錢辛苦, 唔辛苦點搵世間財

講得岩
我出左黎做野之後
真係學左好多野
至少洗錢唔會好似以前咁亂洗
警HKP察
SSBT 發表於 2006-6-8 17:56 | 顯示全部樓層

原帖由 andy_chiukaki 於 2006-6-7 23:00 發表

冇記錯好似今個月底通知...

我interview 既表現十分差...........

小弟仲慘,
連interview 都冇得去…
可能係抽唔中我啦…
我一向都冇乜「抽獎」運…
=0=