hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 城巴機場快線可否改特快
開啟左側

城巴機場快線可否改特快

106116_1023 發表於 2017-7-22 11:00 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2017-7-22 07:06
A22行觀繞,咁A22主要嘅服務對象之一完全無晒

我只係想回應樓主標題與內容不符
Chelsea FC
GA6072 發表於 2017-7-22 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2017-7-22 10:57
你想A11鰂魚涌兜到上環先過海?我唔想喎
柴小至上環用北角做分水嶺合情合理,假如某日有人話兜到柴斜上橋 ...

其實A12改行東隧,
會唔會合理D
106116_1023 發表於 2017-7-22 11:12 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2017-7-22 11:03
其實A12改行東隧,
會唔會合理D

行西九比行呈祥道、龍翔道塞車機會少
同埋乜會有人有西隧唔行去兜東隧去機場既咩?
Chelsea FC
krausssammy 發表於 2017-7-22 11:33 | 顯示全部樓層

A22 經過的地方人口結構已經唔同晒.
反正油塘想有A 車, 不如A22 停完歐化, 上橋入九龍灣工貿, 出牛頭角, 藍地入油塘.
土瓜灣畀 E23 做. 反正時間差同A22 比較唔太多. 提速優勢留畀九龍東.
 樓主| ATENU135 發表於 2017-7-22 12:08 | 顯示全部樓層
小弟覺得a12可改為直由東廊入西隧,中環段交給A11,西環段由A10加密班次就足夠了。
JX9097 發表於 2017-7-22 13:51 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2017-7-22 03:09
應該改特快那條叫A12,最多用A10部分時段加班取代西環段。坦白講,兜到北角上橋已經慢,應該太古城出然後 ...

A11拉上鰂魚涌?唔係啩
依家炮台山搭A11都唔算快
再拉咪又係過長
北角做界其實差唔多

港島可以考慮3分天下
小西灣<>北角: A12
北角<>上環: A11
上環<>堅尼地城: A10

同時可以將A10半分拆
繁時A10瑪麗後直入西隧
西環開條A10P
非繁就繼續一線走天涯
 樓主| ATENU135 發表於 2017-7-22 14:06 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2017-7-22 13:51
A11拉上鰂魚涌?唔係啩
依家炮台山搭A11都唔算快
再拉咪又係過長

其實A10平日繁忙時間加密至25分鐘就足夠了,但長假可分拆
JX9097 發表於 2017-7-22 14:08 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2017-7-22 14:06
其實A10平日繁忙時間加密至25分鐘就足夠了,但長假可分拆

加密的話不如直接上20分鐘始終25分鐘好難預時間
(雖然依家有到站預報)
 樓主| ATENU135 發表於 2017-7-22 14:12 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-7-22 14:08
加密的話不如直接上20分鐘始終25分鐘好難預時間
(雖然依家有到站預報)

但運輸署肯定不批,因加密至20分鐘應該要用多2架車,就算運輸署批,區議員就話為何不加豪華巴去A22等路線去代黃巴
JX9097 發表於 2017-7-22 14:17 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2017-7-22 14:12
但運輸署肯定不批,因加密至20分鐘應該要用多2架車,就算運輸署批,區議員就話為何不加豪華巴去A22等路線 ...

城巴唔係訂緊新車咩?
不過新車到再拆的話
都只係繼續維持十個煲九個蓋
(除非再加單)