hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 商台辦最想非禮女藝人選舉惹軒然大波
開啟左側

商台辦最想非禮女藝人選舉惹軒然大波

wln162 發表於 2006-6-6 16:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近日商業二台節目架勢堂辦最想非禮女藝人選舉,引發輿論譴責和婦女團體強烈抗議,而節目主持森美,小儀卻對於鼓吹性暴力和不法行為的指控沒有真誠地作道歉.此外一些少年人對此感到不以為然.
這簡直是社會上部份人道德風氣敗壞與墮落的例子!
AL_29 發表於 2006-6-6 17:49 | 顯示全部樓層
終於有人肯討論下呢件事

其實成件事既出發點,對我黎講,唔係好大問題(即係佢問果條問題)
問題係在於佢地用既字眼過火了一點
非禮...可能會俾人覺得侮辱女性
話晒都係一個負面既名詞
有可能會引起教唆別人,鼓勵人地去做
其實只要佢地轉用d中性少少既字眼
就唔會引起咁大既問題
例如用"衝動","引人遐想"等,呢d較neutral既字眼

今次件事,森小就當買個教訓
其實有一點我諗唔通,話晒小儀都係女仔
見到呢d字眼有可能出事既
都應該sensitive一d
甚至係商台其他operator都sensitive一d
明知道呢d位有可能出事既
就應該留意一d
佢地今次完全冇alert,實在覺得出奇

對於佢地咁遲say sorry,我自己就no comment

容許我挖d舊野黎講
森小呢單野同某板友曾經稱呼另外一個板友做傻豬既事件差唔多
一過左位,該板友自己就唔鍾意,就走去complain啦
所以呢...有時d字眼用好dd,就自然唔會有事

不過我最不滿既,就係一班走去為反而反既人
雖然呢單野森小一定在暗,
只不過有d人食住上
又要求商台停牌呢樣果樣
好明顯有d人想借機生事

最後一班政治人物們都加把口入呢件事度
坦白講,有冇必要小事化大??

UCR683 發表於 2006-6-6 18:15 | 顯示全部樓層
現在要關注的是,商台的《架勢堂》,會否受到壓力而停播,改以另一節目替代。
~誰@359~ 發表於 2006-6-6 18:21 | 顯示全部樓層

不如換個角度睇…呢個選舉可能令到某d高危藝人可以提高警覺
字大只顯得人自大
lpc 發表於 2006-6-6 18:43 | 顯示全部樓層
原帖由 wln162 於 2006-6-6 16:57 發表
近日商業二台節目架勢堂辦最想非禮女藝人選舉,引發輿論譴責和婦女團體強烈抗議,而節目主持森美,小儀卻對於鼓吹性暴力和不法行為的指控沒有真誠地作道歉.此外一些少年人對此感到不以為然.
這簡直是社會上部份人道 ...

何以見得係"沒有真誠地作道歉"?
ming 發表於 2006-6-6 19:45 | 顯示全部樓層
聽到這個投票的題目
小弟的即時反應是愕然
但想多一想
小弟覺得意思應該是「最令人想入非非的」

小弟這樣看
字眼的確是用得敏感、風險亦甚高
錯,也是無可否認的事——畢竟不是全部人都會和我一樣的解讀

但對於個別報章的炒作
小弟認為也不是甚麼光彩的事情
牽涉利益、恩怨而作出的報導
令小弟覺得甚為反感
(可惜,沒有幾多香港傳媒能夠做得好)

至於有些討論區
盲目支持者的言論
同樣也是不值一哂的垃圾

3ASV196 發表於 2006-6-6 19:57 | 顯示全部樓層

其實近似題目一直都有, 有d 大擔d的題目, 如性幻想對像,
最想一夜情對象之類, 不過今次問題在於"非禮"係一個行動,
而且係犯法, 而唔同一d "想像題"....但不論點, 呢d題目背後
想法係點, 正如版友講, 可能真係唔同人有唔同解讀了, 我覺
得應該盡量避免好了...
3ASV196.KE7270
HV7025 發表於 2006-6-6 21:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_29 於 2006-6-6 17:49 發表
終於有人肯討論下呢件事

其實成件事既出發點,對我黎講,唔係好大問題(即係佢問果條問題)
問題係在於佢地用既字眼過火了一點
非禮...可能會俾人覺得侮辱女性
話晒都係一個負面既名詞
有可能會引起教唆別人,鼓 ...

非禮 同 引人遐想 差好遠好遠...
有D人會對明星有遐想
但我諗呢D人都唔會想對呢D明星作不尊重既行為 (非禮)

成件事既出發點的確冇問題, 類似既調查成日都有
但個名稱應該要有幾個人討論再拍板先會落實 (至少森美同小儀已經兩個人啦)
幾個人討論都察覺唔到個名稱有問題, 未免有點兒過份...
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
AL_29 發表於 2006-6-6 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 HV7025 於 2006-6-6 21:06 發表

非禮 同 引人遐想 差好遠好遠...
有D人會對明星有遐想
但我諗呢D人都唔會想對呢D明星作不尊重既行為 (非禮)

成件事既出發點的確冇問題, 類似既調查成日都有
但個名稱應該要有幾個人討論再拍板先會落實  ...

果d 字眼都係小弟諗出黎姐
細佬讀得書少....諗唔到有咩terms 近似既

不過今次佢地的確蝕晒底
據報紙引述法律人士既意見
如果有人對女明星發生非禮行為,而果個人係睇過果個research既話
佢地就有可能犯上唆他人犯罪
limited 發表於 2006-6-6 21:47 | 顯示全部樓層

原帖由 UCR683 於 2006-6-6 18:15 發表
現在要關注的是,商台的《架勢堂》,會否受到壓力而停播,改以另一節目替代。

我諗又唔會去到呢個地步o既
最多要求個節目要 "PG 家長指引"
(就算o係 12-2 做都會有 under 18 o既聽)
廣管局出 Warning 亦應該係預期之內的事

但再有下一次就唔敢包...