hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議 A37 來回繞經天湖路、天耀路 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署建議 A37 來回繞經天湖路、天耀路

KelvinSJ743 發表於 2017-7-26 16:42 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
andrewyl 發表於 2017-7-26 17:00 | 顯示全部樓層

要 改 經 都 得 唔 該 加 車 , 開 15 - 20 分 鐘 一 班 .
反 正 都 係 兼 夾 加 經 嘉 湖 北 天 葵 路 ,
否 則 無 配 套 就 夾 硬 要 接 受 , 睬 你 都 傻 .

Leora1027 發表於 2017-7-26 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層
其實改完路之後覆蓋到更多屋邨,可以吸引到更多乘客,改善少客運櫈情況。而且改路後走線亦非偏離天慈,天慈既乘客可以行去耀盛樓同天佑苑搭或者轉輕鐵,唔會增加好多路程,的確係改善客量既好方法
lsc04d11 發表於 2017-7-26 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層

#13你咁講法好多車都唔洗行天慈啦…
andrewyl 發表於 2017-7-26 17:20 | 顯示全部樓層
Leora1027 發表於 2017-7-26 17:08
其實改完路之後覆蓋到更多屋邨,可以吸引到更多乘客,改善少客運櫈情況。而且改路後走線亦非偏離天慈,天慈 ...

你 如 果 住 天 水 圍 尤 其 係 天 南 就 知 道 ,
  要 加 經 既 區 域 , 係 有 好 幾 組 無 敵 輕 鐵 交 界 大 燈 位 .
  順 燈 8 分 鐘 都 唔 知 會 唔 會 行 得 完 , 唔 順 燈 起 碼 都 要 15 分 鐘 以 上 ,
  仲 未 計 上 / 落 客 . 加 經 好 但 唔 該 加 車 先 , 唔 加 車 要 我 提 早 半 個 鐘 坐 車 ,
  不 如 我 坐 番 E 車 算 , 駛 乜 要 比 多 一 倍 車 費 .

m_rd08 發表於 2017-7-26 17:28 | 顯示全部樓層
Leora1027 發表於 2017-7-26 17:08
其實改完路之後覆蓋到更多屋邨,可以吸引到更多乘客,改善少客運櫈情況。而且改路後走線亦非偏離天慈,天慈 ...

要我行去天佑/耀盛坐A車不如行去公園坐E車都冇咁嬲

照你咁講,天慈應該得翻B1,B2P,276,N269,N30/S可以坐
全部兜曬天耀輕鐵黑洞就得
Leora1027 發表於 2017-7-26 17:31 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2017-7-26 17:20
你 如 果 住 天 水 圍 尤 其 係 天 南 就 知 道 ,
  要 加 經 既 區 域 , 係 有 好 幾 組 無 敵 輕 鐵 ...

首先我系住天南既,而亦清楚知道輕鐵燈位既問題。其實A37走線比較尷尬,
一方面要補足天慈同洪福邨冇直出機場既路線,
另一方面要顧及客量問題。
我認同改路後車程時間會變長,
但系唔經貨運區始終有一定既吸引力。
而且小弟愚見,不論是在親身乘搭還是目睹天水圍出機場A37班次,客量欠佳。
改路後既不遠離原有客源,又另加新既客源,對本路線未來有得著
Leora1027 發表於 2017-7-26 17:33 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2017-7-26 17:28
要我行去天佑/耀盛坐A車不如行去公園坐E車都冇咁嬲

照你咁講,天慈應該得翻B1,B2P,276,N269,N30/S可以坐

個人覺得天慈離天祐苑車站路程唔算長,而且改唔改路天慈都系尾站,唔會有太大影響
PF2802 發表於 2017-7-26 17:44 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2017-7-26 16:17
天慈餵唔飽咩... 有時天慈都無位坐呀
我要企既做咩要坐A車?

言下之意
A37係靠天慈一站打爆?

的確 對天慈人黎講係唔抵
但係對巴士公司黎講
佢根本食硬你
天慈客一樣會乖乖地行去搭車
而且必定執唔少E34A雞

TR5774
jocosben 發表於 2017-7-26 17:52 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2017-7-26 17:00
要 改 經 都 得 唔 該 加 車 , 開 15 - 20 分 鐘 一 班 .
反 正 都 係 兼 夾 加 經 嘉 湖 北 天 葵 路 ,
...

A37邊有能力加到甘密阿, 就算改路後執多左客都只係補足番而家既低客量