hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議 A37 來回繞經天湖路、天耀路 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署建議 A37 來回繞經天湖路、天耀路

tomlui007 發表於 2017-7-26 17:52 來自手機 | 顯示全部樓層

在屯門(-)赤臘角連接路落成後開B/E(38/39)線?
andrewyl 發表於 2017-7-26 17:52 | 顯示全部樓層
Leora1027 發表於 2017-7-26 17:31
首先我系住天南既,而亦清楚知道輕鐵燈位既問題。其實A37走線比較尷尬,
一方面要補足天慈同洪福邨冇直出 ...

A 車 客 量 欠 佳 只 係 個 別 時 段 ,
早 繁 去 機 場 起 碼 都 有 7 - 8 成 滿 .
晚 上 返 天 水 圍 都 會 坐 滿 .
如 果 用 運 吉 既 方 案 去 行 ,
又 唔 加 車 又 要 改 經 .
總 坐 車 時 間 同 E 車 相 若 .  
點 樣 接 受 得 到 再 坐 A 車 先 ?

一 係 開 條 A37P , 早 繁 天 中 行 天 瑞 , 天 耀 個 邊 往 機 場 , 半 個 鐘 一 班 .
A37 早 繁 改 經 天 葵 路 唔 經 天 中 去 機 場 .

PF2802 發表於 2017-7-26 17:58 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2017-7-26 17:52
A 車 客 量 欠 佳 只 係 個 別 時 段 ,
早 繁 去 機 場 起 碼 都 有 7 - 8 成 滿 .
晚 上 返 天 水 ...

不如調返轉講啦
A37夠客只係個別時段
平日下繁機場開18:30 19:00 19:30
坐滿窗口位的確可以既
不過真係坐滿 而家暑假都無啦
TR5774
andrewyl 發表於 2017-7-26 18:05 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2017-7-26 17:52
A37邊有能力加到甘密阿, 就算改路後執多左客都只係補足番而家既低客量

A 車 係 收 $27.7 . 我 地 點 解 都 會 照 坐 .
因 為 快 , 係 值 咁 既 價 .
補 足 番 客 量 ok , 咁 唔 該 加 埋 車 先 ,
我 比 貴 錢 返 而 慢 佐 ,  做 乜 要 再 坐 ,
加 番 車 省 卻 番 等 車 時 間 ,
先 可 以 彌 補 到 時 間 上 既 損 失 .
否 則 坐 番 E 車 算 , 龍 運 係 要 反 期 度 而 行 .
唔 緊 要 , 回 歸 基 本 步 打 爆 E 車 . 等 佢 死 加 E 車 .
佢 唔 加 既 , 日 日 投 訴 到 佢 暈 .  

JC8385 發表於 2017-7-26 18:14 | 顯示全部樓層
andrewyl 發表於 2017-7-26 18:05
A 車 係 收 $27.7 . 我 地 點 解 都 會 照 坐 .
因 為 快 , 係 值 咁 既 價 .
補 足 番 客 量 ok  ...

其實點解A37無A33X咁折墮呢
唔多唔少都係因為A37天水圍段都有快到
同一時間快咗嘅部份成為埋獨市位
而家咁樣將本身快過E34A嘅部份改成平排
甚至繼續天佑上公路陪塞朗天路上橋位
咪即係同自毀長城一樣

如果你話起好港珠澳之後咁改由你
因為都起碼真係可以做到個金礦
而家咁同做低僅有嘅數有咩分別

改慢E就聽得多,改慢A都真係第一次
fleetline 發表於 2017-7-26 19:24 | 顯示全部樓層
如果根據運輸署建議去改, 到時頌富上車去機場, 可能同搭E34A時間相差非常小,
加上早繁又有特車, 頌富一定有位坐, 咁頌富果班人仲點會坐A37, 貪佢夠貴咩.

恐怕到時E34A比而家更爆, A37就變左A33X翻版.
儲錢
284 發表於 2017-7-26 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層

A41P比A37條新路更兜,但仍然有人坐,所以運吉睇死天北/洪水橋客一樣會繼續坐。
JC8385 發表於 2017-7-26 20:00 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-7-26 19:52
A41P比A37條新路更兜,但仍然有人坐,所以運吉睇死天北/洪水橋客一樣會繼續坐。 ...

兩個case有少許分別
A41P係徹底嘅硬食
A37撇除咗洪水橋
其餘人有選擇權
andrewyl 發表於 2017-7-26 20:03 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-7-26 19:52
A41P比A37條新路更兜,但仍然有人坐,所以運吉睇死天北/洪水橋客一樣會繼續坐。 ...

只因為馬鞍山無 E 線 ,無得揀坐 。
天北或者甚至乎天水圍係唔會受影響,
只係 A 車變慢左,但仲有 慢 E 車 。
反而最受影響係洪水橋 。
又要收貴錢 ,但反而係慢倒退咗 。
長勝唔好玩嘢玩出火,偷雞唔到食揸米 。

andrewyl 發表於 2017-7-26 20:09 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2017-7-26 18:14
其實點解A37無A33X咁折墮呢
唔多唔少都係因為A37天水圍段都有快到
同一時間快咗嘅部份成為埋獨市位

不能同意更多
長勝你要玩火嘅 ,
好就等谷爆 E 線 再加車 。
A 車趕客玩拍烏蠅 。