hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議修改N287路線
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議修改N287路線

284 發表於 2017-7-29 17:01 來自手機 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2017-7-29 14:44
通宵黎講,巴士永遠都唔會夠小巴打。始終小巴既靈活性較大,有效做到點到點。關於N287既建議,客觀黎講,如 ...

無論任何客觀合理的路線,只要一途經亞公角街/富安,就會被某些巴膠抹黑為「大帝」「山頭」,完全不顧實際客量及車程。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
homanho + 1 + 1 agree

查看全部評分

三巴合一 發表於 2017-7-29 17:39 來自手機 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2017-7-29 17:43 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2017-7-29 14:44
通宵黎講,巴士永遠都唔會夠小巴打。始終小巴既靈活性較大,有效做到點到點。關於N287既建議,客觀黎講,如 ...

未必嘅,不過油尖旺返新界區通宵線嚟講,得將南條N796走線同客量比較似樣

N283開三班都唔夠客嗰陣,睇怕下年九巴對油尖旺新深宵線政策會變得保守...

而家北區、馬鞍山、青衣都有/計劃開深宵油尖旺線,大埔沙田本身有N271,如果之後再開應該到荃灣區連葵芳、屯門區、元朗區

元朗區夠客唔係問題,小巴行屯公/青公,畢竟巴士行大欖點都有優勢
屯門區如果開就真心難打,行哂成個屯門就會好兜,拆線又未必夠客
bestwishes706 發表於 2017-7-29 17:44 | 顯示全部樓層

三巴合一 發表於 2017-7-29 17:39
N237少客就叫取消,點解N287少客會叫延長既?

N287開都未開就知少客?
流星☆雨 發表於 2017-7-30 02:50 | 顯示全部樓層

九巴係沙田個通宵網絡coverage係夠既,但係區內連接就真心麻麻地,
河東+馬鞍山+大圍南 同 河西 兩邊係割開晒,連一個重疊車站都無

N283簡直係Google map定線黎,以為周圍hi下就有得做,
但係旺角返四美啲人根本唔會show佢呢條連美輝街都唔肯停既廢線
廣源見你要停咁多地方都寧願搭返65S啦

講返N287先,好心就停返濱景同富安啦,條線就算直入馬鞍山都唔會夠小巴打,咁不如做返好巴士獨市位
趕客路上 理_得你
JF1261 發表於 2017-7-30 07:24 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2017-7-29 14:54
如果話比小巴打殘,同小巴競爭既270S客量又唔錯,有時平日尾班都可以住滿窗口位 ...

1. 巴士行車時間同小巴相近
巴士行青沙加唔入大窩西,追返時間

2. 巴士覆蓋大之餘又唔繞路(唔計聯和墟)
小巴淨係得旺角,入到北區連華明都唔入,要係和合石落行返去
巴士行晒成條百和路,華明班客又可以係花都行過去,近左好多

3.巴士平

反而沙田區我睇唔到九巴有咩優勢
因為小巴網絡比北區好
alsonchc 發表於 2017-7-30 09:26 | 顯示全部樓層

hon_son_wilson 發表於 2017-7-29 09:52
點解唔檢討下班次呢?
既然開得N283+N287,不如縮短N281齋做大圍,加密N283+N287做全晚啦。

咁既客量仲全晚? 寧願繼續N281算啦
BTW, N287我估應該會好少少掛
理性討論+互相尊重
alsonchc 發表於 2017-7-30 09:27 | 顯示全部樓層
lwb701 發表於 2017-7-29 09:56
除左機場NA線之外,巴士公司基本上都無咩心機投放新資源搞新N線...

通宵線係好慘淡哩個真係不爭事實....但話說兩頭, 九記開270S見到都叫有得做下就諗住開N283/287
加上N283已經好直了
點知仆到咁直

理性討論+互相尊重
TheRoyalGuard 發表於 2017-7-30 20:50 | 顯示全部樓層
JF1261 發表於 2017-7-30 07:24
1. 巴士行車時間同小巴相近
巴士行青沙加唔入大窩西,追返時間

270S真係做得唔錯, 平日頭兩班去到碧街基本上都冇咩位剩, 旺角上基本要企, 星期六日假期頂閘上公路唔奇另外, 旺角上車計通常半個鐘多啲就到花都, 上水9個字左右, 就算聯和墟都係一個鐘左右(雖然區內兜到暈)我覺得速度可以接受
最後之前睇fb話270S收到投訴話上唔到車,唔知有冇機會再加密班次呢?
Snowbb 發表於 2017-7-30 20:58 | 顯示全部樓層

hon_son_wilson 發表於 2017-7-29 09:52
點解唔檢討下班次呢?
既然開得N283+N287,不如縮短N281齋做大圍,加密N283+N287做全晚啦。

咁不如將 N281 改去火炭 ,
反正火炭零零舍舍冇任何通宵服務 。