hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)
開啟左側

[路線消息] 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)

GW4866 發表於 2017-8-6 01:53 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2017-8-5 10:34
講真市中心出東九龍個餅照計應該唔會係細 ,
多條 89X 收多 $0.7 出觀塘又唔洗班客迫晒 89 唔好咩 ?
就算 8 ...

唔係話要就條249X乜乜乜
事實上假若真係搬佢去沙田圍要過兩次河好無謂
亦增加該帶交通流量,以及增加行車時間他日要加班就要加車先做到
當然如果撤回唔做既就最好

觀乎市中心一帶搬走89X係最可行,因為佢有充足替代
尤其開咗88之後,唔想搭89都可以搭佢上老隧叫N飛落啟業/觀塘道
價錢又相同,轉車仲快過直接搭89X添
縮去沙田圍又可以進一步減少鄉事會路流量
九巴無咗89X呢段流水都仲有其他線食返,分分鐘佢收入仲多咗
為咗話幫80K手而繼續留底市中心我就認為唔太值得
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-8-6 01:58 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-8-5 11:13
過2次河唔系問題,又佢...

空到沙火d車坑就得啦...

你咁樣玩法吉到車坑又點?
來回經一次增加哂車流量嫌唔夠塞?
到時分分鐘仲塞過宜家
Ravenclaw 發表於 2017-8-6 02:21 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-6 01:58
你咁樣玩法吉到車坑又點?
來回經一次增加哂車流量嫌唔夠塞?
到時分分鐘仲塞過宜家

唔覺沙火塞喎...

沙市就塞...
GW4866 發表於 2017-8-6 02:36 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-8-6 02:21
唔覺沙火塞喎...

沙市就塞...

就當火車站唔塞,但都多車呀
下面鄉事會路又塞塞地

同埋來回經哂時間,而且你要加車一部做返相同既野
流星☆雨 發表於 2017-8-6 02:55 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-8-6 01:30
唔洗改走線架,佢地焗行去小瀝源路搭車既...

佢地唔會就近搭馬鐵?
咁樣只會得返巴士死忠搭喎
趕客路上 理_得你
dennis28a 發表於 2017-8-6 04:14 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-8-6 02:21
唔覺沙火塞喎...

沙市就塞...

沙火唔塞?唔好彩 88X 夠膽死用成 10 分鐘先塞得番出番源禾路體育館。原因就係多謝前面部綠小/落客巴士阻住 88X 上客。

根本火車站無空間比更多車入,反而市中心只要肯開出口出大埔公路就解決到塞車問題。
仲搞過兩次河?鄉事會路真係多得你唔少。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2017-8-6 04:22 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-8-5 21:51
89X 能夠做流水只係80K做得差.. 要記著 89X做埋堆流水客 叫做何樂而不為..
基本上而家反方向既流水客係 ...

89 少左客只係多謝 88 分流左部份秀茂坪客。

不過唔好意思,89 依舊好旺場,原因係多左人係九龍東開工,只係成日比觀市塞車搞到拖卡,
事實上佢成日前車爆、後車吉,九巴都好頭痛。

你試下撞正大會堂有節目,你睇下去到帝都仲有無位坐?
惡意回復是不道德的行為。
castanopsis 發表於 2017-8-6 04:43 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-6 01:53
事實上假若真係搬佢去沙田圍要過兩次河好無謂
亦增加該帶交通流量,以及增加行車時 ...

事實上假若真係搬佢去沙田圍要過兩次河好無謂2 Q( Z2 J: S/ }5 L4 p  ~4 N$ c5 o
亦增加該帶交通流量,以及增加行車時間他日要加班就要加車先做到; R: a% E( g6 F1 J
當然如果撤回唔做既就最好$ V8 e+ a0 x) r% |: ?8 m

觀乎市中心一帶搬走89X係最可行,因為佢有充足替代
尤其開咗88之後,唔想搭89都可以搭佢上老隧叫N飛落啟業/觀塘道
價錢又相同,轉車仲快過直接搭89X添
縮去沙田圍又可以進一步減少鄉事會路流量2 z* }2 d2 o7 X! n+ m
九巴無咗89X呢段流水都仲有其他線食返,分分鐘佢收入仲多咗- g5 K+ J$ r8 C
為咗話幫80K手而繼續留底市中心我就認為唔太值得

唔同意為改善交通流量拉走89X

第一
我親眼見過89X沙田站單站上到坐滿六成,而有三四十個上落亦係等閒事
從89X既營運角度,縮短節省唔到用車,但客量會好嚴重受到影響,唔化算

其次
你話89X多替代,我覺得先要搞清楚沙市上89X既人點解會上89X
計我話,89X班沙市客其實唔少係唔多熟路既生客
始終89X行觀塘道,仲要大大隻字寫住"沙田鐵路站"
就算平時唔入沙田既客,觀塘道等得新界車多都會知有條89X入沙市
甚至我未成為巴士迷之前都係其中之一,出沙田全家次次都係102轉89X,完全無概念原來有89

咁你問我,89X縮短,班客會唔會轉投88X/89懷抱?絕對唔會
你叫班生客走去牛頭角道研究條89點行,佢地只會轉個靚身落九龍灣站

除非,你拉89出觀塘道,頭牌寫明去沙田市中心,但你同我都知道唔可行

最後
就算撇除生客因素,上面版友講既站位就腳,已經足以吸到一班可觀既客東九搭89X入沙田
89X雖然要兜一城,但又行少個黃大仙,89快過89X好多時都係5-10分鐘內
德福/九工/觀工出發,搭89無特別著數,去火車站附近就更加

評分

參與人數 2HugeC +20 收起 理由
Snowbb + 10 不能同意更多
10598C + 10 英雄所見略同

查看全部評分

10598C 發表於 2017-8-6 09:43 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-6 04:43
唔同意為改善交通流量拉走89X

第一

認同89行牛頭角道根本冇人識
由細到大都係依賴觀塘道搭車 本身對牛頭角道已經認識唔大 頂多知101去程要去牛頭角道搭車 其他根本都唔知 去親沙田見樓下有條去沙火嘅89X 理得佢兜唔兜 反正一定去到沙市

到後嚟搬左入將軍澳 認識多左轉乘優惠係咩嚟 就發現98A當時只係得89X嘅轉乘優惠 89係冇優惠 咁所以依然係搭89X居多

講真 89呢條線係呢一兩年先知多左 之前都唔知呢條去瀝源嘅線係去邊 相反89X寫住沙火就真係知係沙田

有版友都講得啱 等得車多都知觀塘道有邊啲去沙田/馬鞍山嘅線 但係行牛頭角道果兩條就真係唔多識

即使到而家98A有89優惠 轉乘地點都依然唔理想 去程要等98A掉頭先轉車 回程站位亦都唔係特別吸引 除非玉蓮臺落車過馬路行返出去轉98A 否則如果跟九巴建議轉車點去觀塘站轉車基本上繁時包冇位上 至少89X真係就腳 牛鐵轉車就肯定有得上車

其實好多人就算識89 都未必會搭 係因為行得去牛頭角道搭呢架所謂快車 我都上左89X啦 你條89塞完龍翔同獅隧 我都差唔多到沙火 再唔係真係嫌89X兜一城慢嘅我仲可以係老隧轉88 真係唔輪到條89
wally 發表於 2017-8-6 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2017-8-5 21:53
哦,系喎,果度叫博康...

博康更加無可能啦, 而家連E42擺多2架車都比人話頂住288/287X客上車~ 仲要搬條塞車89X入去(平時未計食飯車都起碼放2架車)~ 一係就E42/287X佐敦方向對調站位, E42改博康食飯放返條沙田圍坑出黎放89X~