hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)
開啟左側

[路線消息] 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)

ASV50 發表於 2017-8-6 19:45 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-6 09:43
認同89行牛頭角道根本冇人識
由細到大都係依賴觀塘道搭車 本身對牛頭角道已經認識唔大 頂多知101去程要去 ...

即係議事論事咁講
如果89真係無人識, 大會堂出九龍條隊就唔會由下繁排到夜晚食完飯時間
都可以架架坐滿8-9成先入帝都酒店啦...
當中九龍灣/觀塘客都佔唔少

呢兩條線89 89X厲害之處係包晒
黃大仙/鑽石山/彩虹/牛池灣/啟業/九龍灣/淘大/牛頭角道/觀塘道 既沙中客

至於生客唔識都唔奇
今日坐89X先聽到一對情侶講嘢
佢地由彩虹入沙市,聽住佢地check apps
有88 89唔上,就係上架最耐先到既89X
相信都係頭牌「沙田鐵路站」老點咗...

*89 應該學 88 加番個 「經:沙田市中心」牌...

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
10598C + 1 + 10 生客唔識

查看全部評分

YY487 發表於 2017-8-6 20:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ASV50 發表於 2017-8-6 22:04 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-8-6 19:04
88X其實修改為火炭至油塘雙向服務,來回程經藍田山、觀塘道,收費降低至7.5兼加密班次肯定多人搭 ...

88X最好改一改觀塘道既定線方法..(或者直頭唔經..)
第一次見呢條線既人肯定R晒頭

既然88安達都有得做
點解88X唔可以全程來回經繞道再行藍田山落油塘

好似720 / 722咁既組合, 一條做鰂魚涌太古英皇道耀東, 一條做太古城筲箕灣
以家有88做安達/89 89X做觀塘九龍灣, 不如放88X做藍田油塘..

Snowbb 發表於 2017-8-6 22:40 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2017-8-6 15:49
89X 要改為不入沙田站,應該有兩個問題要率先處理:
  • 第一城  沙田站流水
  • 觀塘道  沙田市中心(我好 ...

• 如果沙田站上 89X 既客係去第一城既話 , 咁九記應該更無理由撤走 89X
    $7.5 做區內線做既野 。。。

我唔明生客點樣回流 88 798 , 唔通搭是但一條大隧線上隧道口轉 88 798 ?
    但如果無記錯觀塘大隧線應該得 80X 一條係平過 89X , 搭其他車都係變相俾貴左
    88X 九記冇特別放資源落去做 , 所以專登整條大循環出黎務求用最少資源做藍田 , 到依家都仲可以只用四部巴士開 30 分鐘一班 。。。

88X 短期內要做大都係有困難 ,
    如果拆線就好大機會兩條都係火炭開 , 到時又係要投放一堆資源去做 , 個局面分分鐘更加麻煩 。

Snowbb 發表於 2017-8-6 22:45 | 顯示全部樓層
    gu9434@24 發表於 2017-8-6 15:56
    因為89/89X都係做流水 所以唔郁得 係咪咁??

89X 當然唔係齋做流水客 ,
    只係 80K 做得差比 89X 執到唔少客

當然好似前面有版友提到 , 沙田站一樣有客上 89X 去觀塘
    Snowbb 發表於 2017-8-6 22:56 | 顯示全部樓層
    EX-TL 發表於 2017-8-6 15:58
    咁睇下你覺得咩係多, 咩係唔多!

淨係愉翠苑到大涌橋路一段, 都夠89由黃大仙入到沙市. ...

如果係咁個差距照計確實唔會太大 。。。

當 89 89X 兩條線一齊彩虹起步 , 89X 彩虹後就直上隧道 , 89 就要行多段龍翔道先到黃大仙
    用你個標準黎計 , 89 應該只會快過 89X 係 10 分鐘以內
    andy1010 發表於 2017-8-6 23:19 | 顯示全部樓層

ASV50 發表於 2017-8-6 22:04
    88X最好改一改觀塘道既定線方法..(或者直頭唔經..)
    第一次見呢條線既人肯定R晒頭

可以
    係藍田山唔想陪兜油塘嘛
    SE7378 發表於 2017-8-6 23:38 | 顯示全部樓層
    Snowbb 發表於 2017-8-6 22:40
    如果沙田站上 89X 既客係去第一城既話 , 咁九記應該更無理由撤走 89X
    $7.5 做區內線做既野 。。。

所以用流水客嘅角度黎睇,89X 可能真係唔縮好過縮,
    當然 from my point of view,我係幾樂見 89X 縮到沙田圍減車嘅。

生客嗰 part 恕小弟講得唔清楚,係 88 798 開辧之前部分搭 89X 嘅生客。

如果當初九巴淨係想做藍田沙市,但又想整條 798 觀塘道翻版嘅話,
    我唔明點解 RDP 會係無啦啦爆條沙田站版 83X 同依家條 88X 出黎,
    而唔係兩者夾埋一齊做,平田起依 15 走線到啟業上觀繞,再依 798 走線至火炭呢?
    至少放棄個大循環運作,班次可以更為穩定之餘,又唔使比依家個 AB 式走線拖後腿嘛。

不過藍田沙田單邊特快既然米已成炊,不如諗計重組沙田觀塘堆巴士線,
    慳到嘅車左砌右砌將 88X 一分為二,油塘藍田山同埋觀塘道各自為政,
    咁樣前者車程減少,兩者都有機會換取更頻密班次直出沙田,似乎更有得益。

至於火炭問題,而家穗禾苑仲未有線出東九,可能有想像空間避免重疊 ......

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
    castanopsis + 1 + 10 exactly

查看全部評分

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
    SE7378 發表於 2017-8-6 23:55 | 顯示全部樓層
    HR1377 發表於 2017-8-6 19:04
    88X其實修改為火炭至油塘雙向服務,來回程經藍田山、觀塘道,收費降低至7.5兼加密班次肯定多人搭 ...

我怕油塘、藍田山可能會因為無左上下午單邉特快而 ban,
    始終 88X 已經令其覆水難收,倒不如來回行觀繞做特快 ......

至於 88X 由 $10.2 降價至 $7.5 就有點天方夜譚,
    九巴未必肯咁樣賣大包,88X 觀塘段降到 $8.2 已經仁至義盡架啦。

曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
    ASV50 發表於 2017-8-7 00:03 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2017-8-6 23:55
    我怕油塘、藍田山可能會因為無左上下午單邉特快而 ban,
    始終 88X 已經令其覆水難收,倒不如來回行觀繞做 ...

認真唔明單邊特快AB式走線有咩意義...

既然要特快, 又怕藍田山唔夠客走去行觀塘道執客
    但30分鐘一架執到幾多?
    咁點解唔做埋油塘+全程繞道加快回車
    觀塘咪留番比89 89X