hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)
開啟左側

[路線消息] 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)

Ravenclaw 發表於 2017-8-7 00:47 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2017-8-6 04:14
沙火唔塞?唔好彩 88X 夠膽死用成 10 分鐘先塞得番出番源禾路體育館。原因就係多謝前面部綠小/落客巴士 ...

咁可能我去得沙火都唔系繁忙時間啦...

至少我見到既系,呢度有人認為沙火點都要有一條線去觀塘,不論88X定89X,沙火不能當沙市...

拿,區內顧店區內當然最好啦,不過好明顯有人唔認為得啦...

anyway,我只希望沙火空到條過車坑出黎,搬89X去崗背街又好,背完唔做沙市又好,過2次橋又好,85K/86K合坑又好,咩方法我冇所謂...

Make sure 巴士有自己既落客區,而唔系同小巴炒埋一碟,咁咪冇咁塞囉...

而且,有辦法將88X同89X條隊GROUP埋一起,88X先有望客量升少少...
Ravenclaw 發表於 2017-8-7 00:54 | 顯示全部樓層
ASV50 發表於 2017-8-7 00:03
認真唔明單邊特快AB式走線有咩意義...

既然要特快, 又怕藍田山唔夠客走去行觀塘道執客

因為相當年佢計唔店條數呀嗎...

但又要趕住補藍田山大隧車個位,然後又屎忽唔想唔加價倒車落80X拉上山喎...

咪搞左條咁既屎忽線囉...
dennis28a 發表於 2017-8-7 01:07 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2017-8-7 00:47
咁可能我去得沙火都唔系繁忙時間啦...

至少我見到既系,呢度有人認為沙火點都要有一條線去觀塘,不論88X ...

唔關事,而係火車站平台太多車,88X 根本唔可以放係果個位。
早繁 88X 搞成 10 分鐘就多謝鄉事會路,但最大問題反而係假日,一日總會一兩班 88X 出現咁既問題。(多謝新城市私家車車流)

平台根本無坑比 88X 上客,全部比晒九巴泊車,就係最阻地球轉碩門部綠小,其次就係巴士落客站(一部 263、798 起碼用成幾分鐘清客),
當取消個落客站,姐係要趕走 798 同 88X 同總站線係車坑落客(絕對係德政)。
但火車站平台根本無坑可以安置 798 同 88X,最低限度要趕走是但一條線。

89X 唔係唔走得,但問題唔係觀塘區身上,而係沙田區自己度,
觀塘對於無左條 89X 無咩反感,因為 89X 實在太慢(只需要為 89 加返「沙田瀝源」就解決問題),反而德福問題會大番少少。
要吉車坑,根本係要趕走 170 或者是但 1-2 條綠小線落下層,一定會實際過 89X 過兩次河。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
10598C + 1 89電牌加返經沙市

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2017-8-7 01:20 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-6 13:03
唔好意思啊我個人真係對89完全冇興趣 可能你會覺得誇張 但呢個絕對係我由細到大作為一個半個沙田生客嘅 ...

89X 唔係慢好多,但起碼試過慢 5-30 分鐘,慢 5 分鐘既時間只限每日大清早同收車,
如果用正常行車時間,89X 起碼慢 89 1-2 班車,而 88X 比 89 會快 1 班車(以裕民坊同駿業里開始計)。
正常情況下,89 係觀塘市中心大約用 35 分鐘會到新城市,而 89X 要用 45-50 分鐘先上火車站。

我試過有一次,差少少上唔到 89,後面 89X 跟尾,
夠膽死部 89X 比 89 慢 25 分鐘到市中心(後 3 班 89 都到市中心),
果朝風和日麗,仲要部 89X 係啟業明明過左我上唔到部 89 頭,咁究竟 89X 慢多唔多?

早繁沙田出觀塘唔好提,部 89 係彩虹塞緊果下,89X 都唔知入左大老山隧道未。
惡意回復是不道德的行為。
10598C 發表於 2017-8-7 01:51 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-8-7 01:20
89X 唔係慢好多,但起碼試過慢 5-30 分鐘,慢 5 分鐘既時間只限每日大清早同收車,
如果用正常行車時間,8 ...

你都識講 89正常情況35分鐘到沙市 而89X就45分鐘 咁啫係差得10分鐘 獅隧塞多啲都用咗 而我冇興趣同你討論極端情況囉 你話89X慢咁多 咁我只可以話 你唔好彩囉

觀塘方向89X沙火站位就腳 又有位坐 我都係返屋企啫 唔一定要揀最快嗰架 再者我最多係上繁入沙田 下繁出觀塘 關老隧朝早出觀塘咩事?我呢類根本逆向繁忙時間 老隧塞鬼咩 相反獅隧唔穩定嘅就難講嘞...

我係作為半個生客去比意見 我去到觀塘道見到有去沙市沙火嘅車就上 唔會特登同你去搵條行牛頭角道嘅89出嚟 而行得去牛頭角道我都上左架89X

我唔係成日趕時間去沙田嘅 我唔在乎一定要搭最快嘅車喎 係唔係慢好多而亦都可以舒舒服服轉車坐車唔駛逼嘅 冇乜理由特登行過去牛頭角道搭89

仲未計好多人寧願陪兜去火車站 就好似總有將軍澳人搭290去荃西轉地鐵 搭98C去美孚轉西鐵咁

相反而家搭290/A落彩虹叫兩飛轉車去沙田就可能搭89嘞 嗰到條88/89係彩虹去沙田基本上同一時間 站位亦都非常 邊架嚟就上邊架先 不過回程都係首選88+290 (先唔計爛橙條798)
PZ8988 發表於 2017-8-7 03:05 | 顯示全部樓層
再大膽啲,將89X搬埋過瀝源同89同站
順手聯合派車,89X來回上沙田火車站
必要時放便調動車輛

263改放沙田圍(只要沙田圍總站附近行到12.8已經得)
來回經沙田火車站
起碼有坑比到249X入沙火總好過過兩次橋

原263站位同62K小巴之間放晒88X同89X去叫兩飛
castanopsis 發表於 2017-8-7 04:29 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2017-8-6 14:58
講笑 mode : 40 行青山道一樣係歷史悠久、深入民心 ga,結果呢就
=================================== ...
講翻正題,其實 89X 沙田區內流水主力都係做緊第一城沙田站,
一時斬短確實係難左少少,除非同樣路段的 49X/80K/83K/86 加強服務啦,
但 86 客量就被 72 搶到唔係好掂,49X 主力兩繁就爆到瀉咁款,所以呢
; Z$ T, b" Q+ c- C: N, h7 r; T  b4 k
至於觀塘沙市特快,88X 做唔起嘅主要原因都係班次太疏,+ o5 `/ F1 P6 v% @7 k. @
人地將軍澳一條 798 打遍天下無敵手,但望下條 88X,
全日 30 分一班兼收 $8.2/10.2,仲要 AB 式走線,點解我唔去搭收 $6.8 又密嘅 89?
even 88 分走左部分 89 山上客,但牛頭角道黃大仙流水 + 廉價觀塘沙市,
都足以令 89 兩繁縱使有 88X/89X 夾搶,但依然客似雲來囉。! z- J1 c6 n6 Q( Z4 d
(不過 89X 主要對外都唔係觀塘沙市,只不過肯定有人被電牌老點啫 )
$ ~$ S! `0 y9 j# ?) ^! x/ q" F
所以,若果真係好想整走條 89X 不入沙田站,最重要嘅都係做起觀塘道條 88X 而唔係依家呢條大循環 88X。

同意要89X飛走沙田站,一定要先做起88X
問題係,88X到今時今日定位都係非常模糊
好明顯見到九巴本來係想做一條藍田版798出來
但又驚唔夠客
結果玩AB走線行觀塘道
感覺上九巴由始至終都無打算用88X去處理觀塘道沙田站特快個問題

某程度上,以88X咁既狀況,如果要認真處理沙田站觀塘道特快問題,我會寧願佢開新線搞
康翠、麗港城、翠屏、油塘、藍田幾個區砌一條觀繞沙田線(88X)、一條觀塘道啟業邨上橋沙田線,應該得

補充:打完先發現原來你一早已經講咗88X一分為二,贅述了.........
GW4866 發表於 2017-8-7 04:33 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2017-8-7 01:07
89X 唔係唔走得,但問題唔係觀塘區身上,而係沙田區自己度,
觀塘對於無左條 89X 無咩反感,因為 89X 實在太慢(只需要為 89 加返「沙田瀝源」就解決問題),反而德福問題會大番少少。
要吉車坑,根本係要趕走 170 或者是但 1-2 條綠小線落下層,一定會實際過 89X 過兩次河。

係喎,唔提起170都唔記得咗呢條線係去火車站
不過因為呢條線係聯營會比較難郁d

郁到既話咪留底89X
過幾年東鐵過埋海170係火車站唔荒有客
打開門,行出去,去遠啲!
castanopsis 發表於 2017-8-7 04:36 | 顯示全部樓層
ASV50 發表於 2017-8-7 00:03
認真唔明單邊特快AB式走線有咩意義...

既然要特快, 又怕藍田山唔夠客走去行觀塘道執客

九巴覺得早繁出東九、下繁入沙田會無客,所以走去玩AB走線
但感覺上宜家兩頭唔到岸,逆向係就係有客,但流於執雞,長遠而言唔係好現象
講真,如果88X係做埋油塘,應該唔使靠觀塘道都會有逆向客源
希望長遠可以雙向飛觀繞

當然,油塘藍田點定線都好影響條線喺油塘既吸引力,以致可唔可以雙向飛觀繞
特別係啟田/平田同油塘,其實好難滿足曬兩邊
如果最後去油塘要喺藍田山兜一輪先到,吸唔到油塘客,咁就真係永世AB走線啦
GW4866 發表於 2017-8-7 04:39 | 顯示全部樓層

PZ8988 發表於 2017-8-7 03:05
再大膽啲,將89X搬埋過瀝源同89同站
順手聯合派車,89X來回上沙田火車站
必要時放便調動車輛

89同89X車務上好似無乜關係...

拉263去沙田圍要加車或者減班先得
佢淨係做市中心/火車站(加埋轉車站)都夠做

一係唔郁89X拉走170再將88X塞入坑擺89X隔離方便比人叫雙飛
打開門,行出去,去遠啲!