hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)
開啟左側

[路線消息] 九巴83A,83X服務調整消息(19/8起)

GW4866 發表於 2017-8-5 00:37 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-5 00:13
其實冇人迫佢搬249X去沙田圍
88X入沙市249X火車站做總站都得

今年RPP係講過話搬249X去沙田圍

88X同249X對調站無解決過擠迫喎
而且會影響藍田山去火車站

嫌80K疏唔搭咪搭86/49X,就係咁簡單
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-8-5 00:49 | 顯示全部樓層
nelson72A 發表於 2017-8-5 00:32
如果你諗住將89X總站搬離沙田站
九巴又唔肯加密80K既班次
你仲諗住迫第一城客搭49X,86去沙田既話

家陣係你地有80K唔搭炸喎,我就唔信班客短途有直車唔搭走去馬鐵轉東鐵

如果你話第一城,仲易,有85K/86K/284
打開門,行出去,去遠啲!
Ravenclaw 發表於 2017-8-5 01:00 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-8-4 10:02
問題係 80K 本身需求都大 , 尤其唔少客利用 80K 往返醫院/第一城至市中心
醫院又得 80K 一條區內線返市中 ...

OK,咁改為往崗背街,繞經沙火...
至少令沙火空翻條坑...

加車?89/88X抽
流星☆雨 發表於 2017-8-5 05:31 | 顯示全部樓層

如果真係搞區內H線推89D上路,可以試下將82K分屍,82B加班做美田 - 大圍/新田圍,82H做新田圍 - 威院 - 廣源 - 馬鞍山

比起成條84M合落去82X到,搞條更加少人搭既82K,而又維持到地區人士有要求既路段,就應該容易啲過,
82K留一兩班車做學生客同埋補返轉乘俾受影響地區就應該有機會得

btw, 249X搬去沙田圍實行機會不大,沙田啲區議員開會都話每轉行多兩次沙燕橋無謂

趕客路上 理_得你
Snowbb 發表於 2017-8-5 10:20 | 顯示全部樓層
cheungtszfung 發表於 2017-8-5 00:00
84M係兩味時段的確係多人,放工時間威記個站有唔少人等佢出九龍方向
但其餘時間的確客量低迷,早幾年RDP ...

咁樣改完 84M 都已經變成另一條新路線 , 簡單黎講純粹係犧牲 84M 換條類似 808 既巴士黎補位

但似乎終究係冇呢個必要 , 保留 84M 比起整條似 808 既新線更有價值
無錯 82X 84M 係有一定重疊 , 但兩線之間似終係有唔同既地方 , 要兩線合併仍然要考慮一D因素
84M 本身貴過 82X 而且唔入廣源 , 兩線合併要變成點樣既新線都仲要諗下

而且換條新 H 線變相出黃大仙服務被削減 , 要改 84M 都係會有阻力

Snowbb 發表於 2017-8-5 10:34 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-5 00:01
志不再慳89X車
總好過要249X搬走要過兩次城門河

講真市中心出東九龍個餅照計應該唔會係細 ,
多條 89X 收多 $0.7 出觀塘又唔洗班客迫晒 89 唔好咩 ?
就算 88X 叫做做到單向特快觀塘道我諗九記都係當 Bouns 客源 , 否則唔會整上下午 AB 走線

89X 客源肯定多過 249X , 點解反而要條大線搬走黎遷就 249X ?
89X 搬至沙田圍頂盡慳 1-2 車 , 但換黎係冇晒市中心既客源仲要靠 89 做晒D客 , 咁樣唔係弊多於利 ?

49X 86 出九龍個價錢已經冇人會搭去市中心
80K 長期客量高企 , 有條密密黎仲收多 $0.3 既 89X 清客我唔認為有問題
Snowbb 發表於 2017-8-5 10:46 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-8-5 00:49
家陣係你地有80K唔搭炸喎,我就唔信班客短途有直車唔搭走去馬鐵轉東鐵

如果你話第一城,仲易,有85K/86K/28 ...

班客返市中心係見車就上 , 反正 80K 89X 返市中心差唔多價錢
80K 班次飄忽又多人搭 , 見過假日醫院等 80K 條隊可以排出馬路咁滯
事實係有 89X 黎一樣大把區內客搭返沙田站 , 仲未計火車站搭去東九龍既客
HT408 發表於 2017-8-5 10:48 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-8-5 10:34
講真市中心出東九龍個餅照計應該唔會係細 ,
多條 89X 收多 $0.7 出觀塘又唔洗班客迫晒 89 唔好咩 ?
就算 8 ...

49X 去青衣每班車都有4、5個喺市中心落
Ravenclaw 發表於 2017-8-5 11:13 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-5 00:01
志不再慳89X車
總好過要249X搬走要過兩次城門河

過2次河唔系問題,又佢...

空到沙火d車坑就得啦...

249X過2次河除時唔加車,就算89X過2次河都系加一部...

然後89X+249X仲可以做 沙火>>>EXPRESS>>>崗背街...

89X變沙火過車,可以跟88X一起放同一站位,等沙火去觀塘既人可以叫2飛,令總體班次好體d,等88X都好客d...

89X擺沙田圍?唔好啦,流水比翻182做...
Snoopy@FB8617 發表於 2017-8-5 11:48 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2017-8-5 00:37
今年RPP係講過話搬249X去沙田圍

88X同249X對調站無解決過擠迫喎

咁老九自己傻仔又唔通要跟佢傻仔?
俾你搬條89X走放249X上去
沙中都係每個鐘少兩班車咁大把
真係好大分別咩?

咁他日老九推你搭貴車既時候記住記住一句聲都唔好出呀

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過