hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [不喜勿插之世界大戰系列] 將軍澳北對外路線重組 ...
開啟左側

[不喜勿插之世界大戰系列] 將軍澳北對外路線重組

castanopsis 發表於 2017-8-11 00:26 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-10 23:51
延長左嘅93A(298H)我覺得可以唔駛兜寶琳總站 可以兜入欣景路 但係延長左嘅95M(98H)就點都要兜康盛同翠林 ...

其實我寧願你咁:
1. 93A/95M兩條都唔兜寶林、翠林、康盛總站
2. 新線28H,三彩<>樂華<>聯合<>曉光街<>康盛總站<>翠林總站,兩架車做一粒鐘一班
3. 28B飛走樂華聯合,三彩直去觀市做密車市中心接駁,啟德啟業九龍灣一段搵機會交俾其他線做
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-11 00:28 | 顯示全部樓層
已於0022修改 主要修改為路線之用車 將尖及栢景灣問題

另外想問下各ching 建議中嘅95C 98C用車會唔會太多?

另外諗緊多走咗部分16嘅班次我怕栢景灣會反對

同埋啱啱諗起而家93A都用緊6架車做寶琳來往觀塘 延長去坑口冇理由唔加車 請問兩架夾埋用13架車加埋跳飛機係啱啱好定係有餘?
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-11 00:36 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-11 00:26
其實我寧願你咁:
1. 93A/95M兩條都唔兜寶林、翠林、康盛總站
2. 新線28H,三彩樂華聯合曉光街康盛總站翠 ...

7767tone: 28B縮減服務 九巴會蝕錢

入正題 班老人家會唔會接受1粒鐘一班?半粒鐘可能係極限 我自己就成日見到有一批老人家定時定侯出現係欣景路個站上296M返康盛

又或者兩條都唔入 但係相反將條296M改做兜總站s同延長出去經聯合會唔會係另一出路?跟手再將班次拉到30分鐘一班 將佢徹徹底底咁變成H線同老人線

題外話 其實我一直都好想296M唔加車延長去安達 然後班次拉疏做定點
5504~NK3640 發表於 2017-8-11 02:41 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-11 00:36
7767tone: 28B縮減服務 九巴會蝕錢

入正題 班老人家會唔會接受1粒鐘一班?半粒鐘可能係極限 我自己就 ...

如果296M唔加車延長去安達的話,班次就有機會上到>40分一班。
但係其實去安達既作用係咩呢? 如果話係要方便兩區通勤的話其實290A/290X咪做到有關需求。老實講延長只會對安達臣區居民有利,將軍澳會係輸家

個人認為,296M非常適合改裝成為一條H線,穿梭將軍澳醫院,靈實醫院以及聯合醫院;而且將軍澳小區之間亦有通勤需求,296M正正就係擔任緊呢個角色。
又,93A/95M兩線重組皆出現阻力,藉此誘因倒不如296M+95M,三變二靈活運用資源。
到時296M就會成為一條大流水,除左做醫院客外,亦會有尚德/坑口<>協和街一帶新增客源;以及可提供額外運載力予山上<>觀塘乘客,舒緩繁時上唔到98A而要搭貴車93K既情況。
S3BL100 發表於 2017-8-11 12:21 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-10 23:33
接駁線,其實一定要開10分鐘或以下班次
12已經開始影響吸引力,15/20除非獨市否則實趕客
你話坑口唔夠客, ...

但其實好多接駁線本身都係開緊 15/20

好似 213M 呢D,因為無鐵路,要用人為方法谷到唔少客出來唔難。
但坑口我覺得好難做到

296A 都係開緊全日個位數,而且巴士理論上比起坑口有更先天優勢,但客量都係麻麻,
坑口如果換條 298A 返來,我覺得客量會有機會上升,但空間亦唔係好多。
而且我覺得 298A 值得做,坑口加康城工業村唔係唯一原因

跟住而家山上條接駁線 98A 開緊 12 分一班,日子咪又係咁過

其實出去果程,只要預計到時間,疏少少車都唔係問題

至於你話驚唔夠客就用單層,根本佢地而家政策唔會咁做,
你估仲好似 20 年前的城巴咩?況且連人都唔夠,點拆樓加班?

另外 91 一條線由清水灣掃到井欄樹,再去彩虹,係有歷史同地區發展原因。
要改 91 根本難過登天,淨係黃大仙區都已經好大反對,
早幾年唔記得邊次,淨係減班定縮逆向服務時段,已經係咁
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2017-8-11 12:31 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-11 00:15
唔同我上面提到既觀塘接駁線,旺角線15分鐘一班絕對係可接受範圍

粗略計一計,新98X要做全日15,9部車應 ...

其實自從開左 290 再加上安達臣面子工程,多左成堆禁止收車路線之後,
九廠根本長期唔夠人

所以唔好話加幾部車好少事,其他區重組或者仲有得加車,
但九廠地頭,或者蝕錢流水線,根本唔使諗

無錯我覺得山上尖咀比起坑口旺角特快更值得試。
問題係你無可能拉埋觀塘堆線一齊玩,用觀塘資源去做將軍澳山

呢個係政治現實,你話我投鼠忌器或者咩都得,但有D野
明知會失敗收場的,就無謂浪費時間去試

都係乖乖地用將軍澳資源重組,砌條山上尖咀仲好…

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-11 17:52 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-11 00:28
已於0022修改 主要修改為路線之用車 將尖及栢景灣問題

另外想問下各ching 建議中嘅95C 98C用車會唔會太多 ...

已於1748更新 請查閱
expertuser2004 發表於 2017-8-20 20:22 | 顯示全部樓層
看完成個建議, 計算結果是要消失 41 架車平衡 + 開晒上山線同隧道線, 雖然話沒加沒減車, 變相資源要二邊 50/50
不過計算結果似乎有錯, 並不是樓主所說 "1748: 刪去有剩餘用車 用車重組後並無加減", 數據由 #1 整理所得

213D / 13D 有个很尖銳的政治因素, 13D 頭車開 0515am (全九龍線中每日最早有車), 收車 0040am; 相反 213D 服務時間只有 06:20-21:30pm
如前者搬上寶達請改返服務時間而不是去到 2300pm

無聊做了个對照圖, 比其他網友參考 (可放大縮細儲存)
6(93A)+4(95M)+11(93K)+7(13D) = 28
16 - 14 = 2(98C)
11 - 9 = 2(95)
15 + 3 = 18(98A@15 / 298E@3) > 18 - 9 = 9(298A)
TOTAL: 28+2+2+9 = 41台

16 (23+2)
93D (+7)
95C (+12)
293A (+12)
298H / 98H (+13) = 共用車種
TOTAL: 13+12+12+7+2 = 46台

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
10598C + 1 + 10 有心機 未評論先比分
流星☆雨 + 1 + 10 咁好心機一定要加分

查看全部評分

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
ATEU15 發表於 2017-8-20 21:04 | 顯示全部樓層
都是果句,坑口想要隧道不好埋98c单,麻烦找296c找数,山上以经给坑口同尚德搞到没全日沙田同尖沙嘴车
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-20 21:22 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-8-20 20:22
看完成個建議, 計算結果是要消失 41 架車平衡 + 開晒上山線同隧道線, 雖然話沒加沒減車, 變相資源要二邊 50 ...

再計過發現的確係多左車 不過只係多左2架車 並非多5架 因為13D而家派緊9架車 95派緊12架(根據巴典/Across) 用車問題稍後再改