hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [不喜勿插之世界大戰系列] 將軍澳北對外路線重組 ...
開啟左側

[不喜勿插之世界大戰系列] 將軍澳北對外路線重組

castanopsis 發表於 2017-8-24 08:25 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-8-22 09:09
雖然可以要求新資源 但係都唔知去到幾時先有 九廠又咁緊張 用新資源開辦轉乘線我相信比重組更路漫漫其修 ...

將藍隧道個位,我承認我係未詳閱圖則
將藍隧道出來之後要行茶果嶺或者油麗先到觀塘,確實唔理想

但搵298E兜坑口做康城將工—觀塘,信我,係真係好慢
你建議入面段文字描述只係講咗出觀塘方向
的確,行銀澳路入坑口站,再跟102出將隧,唔算太差
(雖然都要食三支燈行多5分鐘路,12分鐘車程行多5分鐘路其實唔少)

但回程呢?
你劃下線就知道要做曬去程做緊既嘢,條線會好兜

做曬既,要咁:https://goo.gl/maps/pLfbFrizKKD2
肯放棄坑口北既,就咁:https://goo.gl/maps/Xqa9HeDW8nS2
再退一步放棄景林大客倉,都要咁:https://goo.gl/maps/i6cbchmb7Jo
景林坑口北都唔做,底線都要咁:https://goo.gl/maps/JR1vQymUCMs

個個方案都好樣衰,望到都覺得趕客

已經未計定早繁個定時點其實真係落實係保證唔會work
只會搞到觀塘>康城工業邨班人都走埋

最後你問點解293A無問題?
其實有問題,只係10M價錢速度都合理,所以係lowest priority去解決而已
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-24 09:06 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-24 08:25
將藍隧道個位,我承認我係未詳閱圖則
將藍隧道出來之後要行茶果嶺或者油麗先到觀塘,確實唔理想

康城↔觀塘本身都係得地鐵 但係仲要轉車 出去轉巴士亦都冇優惠 而家將工康城嘅情況就有少少似而家98A坑口出觀塘咁 但係絕對冇想像中咁慢 亦都冇98A咁慢 而298A回程走線(景榕→厚德→重華→坑鐵→煜明)樣唔樣衰因人而異 我自己就覺得ok
至於康城↔觀塘客 點解會倒走?本身都冇 嫌慢嘅一早搭左地鐵 都唔會落巴士 唔嫌慢少少嘅搭巴士出觀塘有海量轉乘優惠 重點係一車做曬幾水客

遲啲康城有能力係可以自己拆一條觀塘線出嚟 不過到時候仲要拆返條298E出嚟 啫係到時候298A會變成三條線(清水灣↔坑口↔觀塘,將工↔觀塘,將工↔坑口) 咁到底有冇可能善用到資源?再者申請新資源路漫漫其修遠兮 我而家重組就係係唔加車情況底下 盡量解決當務之急

至於293A慢嘅問題 可以點解決?唔通寶仁樓調頭入隧道 咪又係比人話慢

以將軍澳環狀發展 最理想當然係每區一條觀塘線啦 康城將工一條 坑口一條 寶琳一條 山上一條 不過資源唔允許咁做吖嘛 咁就一定係按需求嚟做

你自己有另一個建議係做清坑觀我唔反對 但係我自己睇 將工拼坑觀係順路嘅 相反清坑觀要處理嘅野多好多 收費亦都要搞 所以我點都傾向將工坑觀

Btw 我最近諗緊建議裡面嘅新98C美孚方向應該繞經欣景路 定係過富麗之後繞經貿業路
castanopsis 發表於 2017-8-25 04:23 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-24 09:06
康城↔觀塘本身都係得地鐵 但係仲要轉車 出去轉巴士亦都冇優惠 而家將工康城嘅情況就有少少似而家98A坑口 ...
康城↔觀塘本身都係得地鐵 但係仲要轉車 出去轉巴士亦都冇優惠 而家將工康城嘅情況就有少少似而家98A坑口出觀塘咁 但係絕對冇想像中咁慢 亦都冇98A咁慢 而298A回程走線(景榕→厚德→重華→坑鐵→煜明)樣唔樣衰因人而異 我自己就覺得ok
至於康城↔觀塘客 點解會倒走?本身都冇 嫌慢嘅一早搭左地鐵 都唔會落巴士 唔嫌慢少少嘅搭巴士出觀塘有海量轉乘優惠 重點係一車做曬幾水客

康城牌面上地鐵弱勢,康城站班次疏站位又唔係特別好,係好需要巴士服務
我相信呢點大家都認同

康城其實唔使未來,今時今日其實已經有機會夠客可以自己開到條觀塘線出來
尚德人口18800,條296A開到全日6-10分鐘一班,早繁坐滿下繁頂閘
換轉康城清半,人口截至2015年33245人(環保南+環保北),絕對唔低
當然,你可以話私樓無公屋咁多通勤客、尚德附近仲有其他樓 云云
但康城隔離有個工業邨,唔使吉車返將軍澳,經營環境已經好好多
亦無人話過 康城—觀塘 一定要做到296A+296C服務基準
繁時10非繁12其實都可以接受(地鐵都係開緊12分鐘一班咋陰功)

如此,點解仲要兜坑口?

講真,我對接駁線兜路係好敏感,係有原因
康城去觀塘兜多5-8分鐘
代表 康城 去 沙田、大埔、北區、荃葵、屯門、天水圍、元朗 等地全部都要兜多5-8分鐘
而去上述地點,巴士其實好多時係快過地鐵,但唔係話多
你出觀塘兜多咗路個優勢就咁就無咗,好可惜
觀塘道轉乘線,絕對唔係俾唔嫌慢既乘客搭
搭得去觀塘轉車,就係貪佢快、貪佢直接

而你問我,兜多5-8分鐘算唔算多?
我會覺得,車程60分鐘,兜多5-8分鐘唔算多
但車程12分鐘,兜多5-8分鐘,係好多
旺角線、尖沙咀線、沙田線,你兜多10分鐘其實都係可接受範圍
但觀塘接駁線唔同

遲啲康城有能力係可以自己拆一條觀塘線出嚟 不過到時候仲要拆返條298E出嚟 啫係到時候298A會變成三條線(清水灣↔坑口↔觀塘,將工↔觀塘,將工↔坑口) 咁到底有冇可能善用到資源?再者申請新資源路漫漫其修遠兮 我而家重組就係係唔加車情況底下 盡量解決當務之急

你咁講,正正就幫緊我立論

問你一個問題
一拆三,有無可能?

如果無,即係康城未來就算人口繼續上升,298A都要永世繼續碌坑口
如此,真係寧願慢慢籌資源開新線好過,為咗解決當務之急就搞到之後重組寸步難行,唔理想
如果九巴無資源,我真係寧願新巴開線無轉乘,都好過九巴拉298E
至於293A慢嘅問題 可以點解決?唔通寶仁樓調頭入隧道 咪又係比人話慢

293A無大問題,唔需要改,原因有二

寶林有6.4既10M出觀塘,其一
隧道對寶林而言上下繁都慢過過山,其二

如果寶林無10M,係,寶林應該自己開條巴士線出觀塘
而10M既客量話你聽,呢條potentially係線皇,應該仲好做過296A

以將軍澳環狀發展 最理想當然係每區一條觀塘線啦 康城將工一條 坑口一條 寶琳一條 山上一條 不過資源唔允許咁做吖嘛 咁就一定係按需求嚟做

你自己有另一個建議係做清坑觀我唔反對 但係我自己睇 將工拼坑觀係順路嘅 相反清坑觀要處理嘅野多好多 收費亦都要搞 所以我點都傾向將工坑觀

Btw 我最近諗緊建議裡面嘅新98C美孚方向應該繞經欣景路 定係過富麗之後繞經貿業路

上面都講咗,出觀塘一區一線,出市區兩區一線,係將軍澳既主旋律
係調景嶺本身港鐵強勢,同寶林小巴強勢,先唔走去一區一線
其他區絕對應該一區一觀塘線,呢點未來137區都適用
而實際上觀塘線要開,唔使用好多資源已經做到相當理想既班次,其實係抵做
康城本身所有人搭緊鐵,任何一個轉車客都係$0>$7-$20,尤其值得做好

至於坑口,傳統上都係小巴強勢
只係近年由7.4加到7.7再到8.1然後今日8.9,情況開始變
有機會應該順便處理埋而已
而形式其實我唔係真係好介意,清坑觀固然得,附近路線抽車搵5架車出來做邨巴式巴士線都得

最後98C,我個坑口直出方案你應該好清楚
不過如果跟你思路去玩,行寶林內街肯定好過跟98A特班行外圍
expertuser2004 發表於 2017-8-25 19:33 | 顯示全部樓層

5504~NK3640 發表於 2017-8-23 22:26
你好似都係唔明我既意思,我既意思係無需要經安達臣。

安達臣要一條落觀塘既線,應該自己去開一條。點解 ...

去尚德同調景嶺站, 寶達只有 290 / 290A, 其他車全部不到
而安達臣更沒全日車來往官塘以及尚德+調景嶺站, 坐電梯也只有 290A (四順秀茂坪) 或 290/290A(寶達), 有N飛只有寶林 - 坑口北

本身安達臣的路線全部是獨立招標線, 不是拉其他區的路線上去, 加上雙向有獨市位所以應不會攬炒
不過 W 型路線同班次觀感真很差勁
個人覺得, 有巴士線全日30 以上, 唔好開好過, 表明巴士公司不會重視
若有 296M + 95M 加埋的車源, 新 296M 就應不用 40min 一班
不過安達臣區落官塘, 有其他方法搞, 例如: 利用廢物利用一下 13S / 13M 快特全日雙向等等

順便說一下 98A 的多人時段只有早繁下繁, 假日部份時段, 其他時段可行 12min 最疏班次
因見到有人話根本全日 12min 山上又是咁過日子, 是 10 / 12min 的轉車線分別
其實拆開看就知中段尾段少車, 中間單位數字, 換句話說乘客不好係30,50分到車站會等最耐車
只得98A = 12,24,36,48,00
有93K + 98A = 12,20,24,36,40,48,00

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
5504~NK3640 發表於 2017-8-26 03:28 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2017-8-25 19:33
去尚德同調景嶺站, 寶達只有 290 / 290A, 其他車全部不到
而安達臣更沒全日車來往官塘以及尚德+調景嶺站, ...

但你所講既290/290A最疏都係10分鐘聯合班次呢...根本上安達臣<>將軍澳各區都係落去寶達搭車搵陣,呢點不容置疑。如果想安達臣自己有線去將軍澳,可以寄望一下290X全日;落觀塘的話,安達臣咁多人口,自己開條新線繁時5分鐘一班都唔過份(即係咁講),無必要拉296M上去令所有持份者攬炒。

所以我都係唔明版友點解要咁執著安達臣要有直車去將軍澳。
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-26 03:39 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-8-25 04:23
康城牌面上地鐵弱勢,康城站班次疏站位又唔係特別好,係好需要巴士服務
我相信呢點大家都認同

其實討論左咁耐 你就覺得應該以新資源服務康城 我就覺得呢個係重組 唔應該涉及新資源

我諗我大概理解你意思 啫係係呢個重組裡面唔好涉及康城觀 搞左清水灣先 康城容後再用新資源處理
至於要補償黃大仙區同做返班科大客 除左假日加開新91R行91原路(車源係邊到嚟要諗諗) 同埋新增91↔91M嘅BBI 剩餘補償暫時諗到兩個方案

1. 92於平日上午西貢方向兜科大北 下午鑽石山方向兜科大南 同時291A(清坑觀)上繁繞經科大南

2. 92全日繞經科大北 91M/P改為鑽石山方向經科大北 91M坑口方向改為經科大南 同時291A全日雙向/上下午單向繞經科大南

至於98C 我嘅考慮點

首先係單靠坑口我自己覺得好大機會唔夠客
第二 好似你話齋 出區外車兜多10分鐘仍然合理
第三 行寶琳北路係唔想影響寶琳邨一帶近山邊嘅客 佢地要行入寶琳內街都幾遠下 更加莫講將軍澳村嗰邊更遠
第四 坑口咁做突然多兩條直出線好大機會比人話山頭主義...

其實有另一個解決方法 就係98C一條跟98D行入隧道 另一條寶琳開跟93A爬山走 不過牽涉嘅就只會係更多車(相對而家95C+新98C最少多兩部)
 樓主| 10598C 發表於 2017-8-26 04:00 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-8-25 04:23
我相信呢點大家都認同

已修改 請查閱
castanopsis 發表於 2017-8-27 09:31 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-8-26 03:39
其實討論左咁耐 你就覺得應該以新資源服務康城 我就覺得呢個係重組 唔應該涉及新資源

我諗我大概理解你 ...

我諗我大概理解你意思 啫係係呢個重組裡面唔好涉及康城觀 搞左清水灣先 康城容後再用新資源處理
至於要補償黃大仙區同做返班科大客 除左假日加開新91R行91原路(車源係邊到嚟要諗諗) 同埋新增91↔91M嘅BBI 剩餘補償暫時諗到兩個方案

1. 92於平日上午西貢方向兜科大北 下午鑽石山方向兜科大南 同時291A(清坑觀)上繁繞經科大南

2. 92全日繞經科大北 91M/P改為鑽石山方向經科大北 91M坑口方向改為經科大南 同時291A全日雙向/上下午單向繞經科大南

我估你仲未明白我個point

第一,紅字一段你理解錯咗我既意思

我從來都覺得康城觀塘線,緊急過坑口觀塘線
只係從整體利益出發,康城觀塘線唔應該搵兜坑口出既298E而已

至於點樣fit落去你個建議,就係後話
你個修改方案可以,但我會建議加埋康觀落去,哪怕用車增加
而我會覺得91用車7>8,已經夠經坑口去觀塘做全日12,唔使11架
餘下三部車,額外加多三架落去,已經勉強夠將工康城自己開12分鐘一班出觀塘

最後一個minor修正
92早繁西貢方向可以繞經科大,但下繁彩虹方向唔得,點解?可以參考客量
“2015年:於上午繁忙時段往西貢方向的載客率僅為18.2%;下午繁忙時段往鑽石山站方向的載客率為69.6%。”
歸咎原因,係因為西貢方向所有人都喺彩虹上車,排小巴無問題
但下繁西貢公路沿線小巴難上,加上下繁出九龍多過早繁入西貢,92變咗客量唔差
下繁科大要另外去處理

第二,我其實一直都唔係好重視用車數目有無增加

過往太多太多重組證明,巴士公司想做,就點都死到堆車俾你
673未開之前,如果有人走上F1版上面叫九巴掟8架車落去做粉嶺北東隧線,實俾人插到一棟都無
但事實係九巴想插旗,就嘔咗8架車出來
你唔需要理究竟堆車喺邊度來,巴士公司例牌手痕就會搞下蝕錢線
堆車,可能係從13D來,可能係從26M來,甚至可能係間接從59A來
但執下班次又cut下服務,久而久之就會有堆車做新嘢

成日覺得,路線建議,從來用車多咗幾架唔係好大問題
只要唔係多到反起成間公司,而客量增長cover到個cost就得
尤其新發展區,運輸署見有新增人口通常都會比較鬆手
所以 康城觀塘、坑口觀塘 兩條直出線,唔係one or the other,可以兩者兼得
我更加覺得,叫九巴天降五六架車落康城開新觀塘線
其實分分鐘仲易過搞一大輪重組釋放資源做坑觀

至於98C 我嘅考慮點

首先係單靠坑口我自己覺得好大機會唔夠客
第二 好似你話齋 出區外車兜多10分鐘仍然合理
第三 行寶琳北路係唔想影響寶琳邨一帶近山邊嘅客 佢地要行入寶琳內街都幾遠下 更加莫講將軍澳村嗰邊更遠
第四 坑口咁做突然多兩條直出線好大機會比人話山頭主義...

其實有另一個解決方法 就係98C一條跟98D行入隧道 另一條寶琳開跟93A爬山走 不過牽涉嘅就只會係更多車(相對而家95C+新98C最少多兩部)

講過好多次點解98C唔應該坑口兜寶林入隧道,不過再重複一次

第一
坑口兜寶林入隧道
其實繁時無論坑口定寶林都無快過
非繁最多快得5-8分鐘,新客源好有限
而新客源有限,拆做兩條線,班次肯定會跌唔少
變咗坑口又好寶林又好,車程吸引力唔會比起98C顯著提高,但班次調轉倒退
唔值得做

第二
坑口兜寶林或者仲算合理
但同樣係由98C/S覆蓋既清半同康城呢?要佢地兜完坑口再兜寶林?
98S車程已經證明,分分鐘三四十分鐘都未入到隧道.........

第三
之前講咗
由於康翠秀茂坪都係純住宅區,98C非繁相當倚重山下客源
坑口寶林兩大商場,以致帶來既街客,支撐住非繁98C個客量
你個方案拆完之後93C單靠山上,條數會比想象中差

第四
98S客量飄忽亦唔係特別標青
好難說服九巴唔去改走線,直接將坑口兜寶林入隧道既定線全日化

既然已經要拆兩條線
我仍然覺得我個拆法(98X做康城坑口、93C做寶林山上)解決到既問題多好多

先講客量

98X康城清半加坑口有10.6萬人,係尚德邨既5.6倍,基本盤其實好穩
另一邊廂,93C寶林加康翠亦有10.5萬人,加埋上秀,客量亦不成問題
同時93C做到新都城,繁時非繁客量都有支持,唔會出現非繁空載問題

再講車程

坑口繁時兜少個寶林節省到10-15分鐘
非繁將隧唔使塞,更加比現有98C快20-25分鐘,有明顯提速效果

而康城雖然係頭站區要兜坑口
但唔似得你之前條298A有坑口站包袱回程要兜圈
98X可以去程跟298E+102走線、回程跟798
變咗來回程都做到繁時40分鐘/非繁30分鐘左右到旺角,車程仍然具吸引力

然後寶林
當然93C要繼續兜山
但考慮到將隧上下繁都塞,其實上山對寶林而言唔係差
而唔好以為98X做唔到寶林,景林同寶林部分地區行去搭98X絕對唔遠
以98X速度優勢,相信可以做到102個效果,吸引一大班寶林客過去搭
變相半個寶林其實車程係有進步
(寶順路個站其實好神奇,望落荒蕪,但早繁成邨人係識行上去等邨巴入荃灣,而對面個站690又係經常性落1/4行返坑口,102牛頭角特班就更加隨時放一半客,絕對有隧巴102維園feel)

最後站位
上次同你討論完
其實93C如果去程寶林開行寶林北路上山,回程跟290返總站
對寶林邨絕對唔會有影響,寶儉樓放客亦好過山邊落過橋
反而係去程坑口停唔到厚德街市呢點可惜,但參考798,你條線快班人自然識行過去搭

山頭主義一點,我一笑置之
expertuser2004 發表於 2017-8-27 19:08 | 顯示全部樓層
5504~NK3640 發表於 2017-8-26 03:28
但你所講既290/290A最疏都係10分鐘聯合班次呢...根本上安達臣將軍澳各區都係落去寶達搭車搵陣,呢點不容 ...

其實10分鐘左右一班車比安達 + 安泰, 似乎不過分, 始終人家是二條大型屋村, 中間更有學校 + 其他社區設施落成
而且未來東九龍線不是短時間內落成, 最新預計是最快 2025 年先有鐵路上到山, 但不包括修改路線而延長通車時間的因素

係寶達村 + 秀茂坪商場有站, 估計大多會利用電梯塔優勢去取代巴士線, 有需要先完善部份巴士路線
站友有留意到安達臣區域本身處於是指南針的正中間嗎? 這意味住可利用一條巴士線, 雙向連接多區獨市, 什至有直達特快

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
5504~NK3640 發表於 2017-8-28 01:19 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2017-8-27 19:08
其實10分鐘左右一班車比安達 + 安泰, 似乎不過分, 始終人家是二條大型屋村, 中間更有學校 + 其他社區設施 ...

10分鐘一班車係去觀塘定將軍澳? 前者絕對唔過份,後者的話10分鐘一班會唔會密得滯?
版友你又會唔會高估左安達臣<>將軍澳既客量?

站友有留意到安達臣區域本身處於是指南針的正中間嗎? 這意味住可利用一條巴士線, 雙向連接多區獨市, 什至有直達特快
老實講,睇下你點擺個指南針啫。
我將指南針擺番落觀塘,咁觀塘咪處於指南針既正中間囉。

"站友有留意到______本身處於是指南針的正中間嗎? 這意味住可利用一條巴士線, 雙向連接多區獨市, 什至有直達特快"

萬能Key黎既。