hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田南九龍路線重組
開啟左側

沙田南九龍路線重組

樓主| Snowbb 發表於 2017-8-12 14:27 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-8-12 13:55
280E個建議同S版友提果個好似,不過81C縮去沙田圍就變得好雞肋,要靠執雞維生,但又要281X幫手做埋王屋,有 ...

其實 280E 確實係同 100 兄個建議有D似 , 因為我認為係有一定可行性
有得 $8.9 掃晒城河東出尖沙咀應該好大誘因去做 , 對乘客而言又可以唔洗塞獅隧同九龍都有一定吸引力

81C 果建議如果實行 , 佢就會變成以輔助性質為主
主要都係繼續 cover 窩打老道一段同埋做九龍段流水 , 並調整資源主力投放係 280E 287X 度
 樓主| Snowbb 發表於 2017-8-12 14:33 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2017-8-12 14:14
281X 沙田區好兜,所以你想拉疏逆向班次去加密另一方向嘅班次
呢個係可以理解
但我會咁睇

咁即係類似 89C 開特班既模式 ?
似乎亦可以考慮

另外 , 281X 路線已經作出修訂為不經富豪及麗豪 , 修訂部份用粗字及 * 表示
巴士的膠 發表於 2017-8-12 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-8-12 14:27
其實 280E 確實係同 100 兄個建議有D似 , 因為我認為係有一定可行性
有得 $8.9 掃晒城河東出尖沙咀應該好 ...

如果只係執雞為主,不如唔好開,尤其係窩打老道原線需求真係好有限,獅隧轉返其他線都得,尤其有條密車嘅87D包底

尾站方面,280E王屋尾站
281X第一城尾站,彈性路線上公路己經好好

有車剩益下286/7X等易轉到車啲,就自然有人肯轉
 樓主| Snowbb 發表於 2017-8-12 21:55 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-8-12 19:13
如果只係執雞為主,不如唔好開,尤其係窩打老道原線需求真係好有限,獅隧轉返其他線都得,尤其有條密車嘅 ...

問題係 87D 做唔到太子以南一段窩打老道 。。。
果段路又得 81C 返到沙田 , 要搵替代會有困難

假設要 280E 王屋尾站 , 81C 就更加要保留 ,
無理由要大圍出尖咀由直車變轉車 。。。
238X 發表於 2017-8-12 22:55 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-8-12 21:55
假設要 280E 王屋尾站 , 81C 就更加要保留 ,

... 大圍出尖咀唔係有你條 280X 咩?定係你想講新翠?

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
JA9302@80M 發表於 2017-8-12 23:05 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-8-12 21:55

81c 大圍服務...
馬鐵未延長至九龍就真係冇理由cut,

但只要港鐵馬鞍山線可以直出尖東站

大圍往返尖沙咀港鐵優勢太明顯...
而81c乙明及大圍主要站點絕大部份亦距離港鐵站相當近 (世界花園唔計),
遠期規劃真係唔容易justify 到去保留車程明顯比鐵路輸蝕+客源流失嘅巴士服務

未來馬鞍山線直出九龍後如果所有班次都8卡車, 非繁時段亦很大機會有得坐,
港鐵沙田圍-大圍站嘅平衡巴士服務亦未必能靠座位去留住(非繁忙時段)客源

對上一次新增鐵路服務...試過680cut 咗中環路段...81c未來會否步其後塵...
S3BL100 發表於 2017-8-12 23:22 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2017-8-11 23:13
我自己嘅經驗係,271X 同 271 回程行車時間係一樣
咁 281A 就碌到去太子,單計九龍段,我認同 280E 會快過 ...

又咁講,如果做城河西尖咀,反正都要去到富豪花園,入埋一城愉翠廣源,
做埋原本部份 281A 客,係好正路

而第一城走出來,可以參考 88R 走線,都係避塞車而大涌橋路車公廟路直去,
沿途停站都唔會用多好多時間,對比起 281A 唔使經大圍但要經窩打老道、太子旺角
最大分別係塞車風險差好遠

而呢條定線仲有另一個戰略意義,係城河西去西隧單向轉乘

我覺得問題唔係在於 280E 要經埋大涌橋路,而係在於 280E 存在的同時 81C 281X 的角色

既然 280E 287X 已經 cover 晒城河西去旺角至尖咀一段,
我覺得 81C 無必要再途經大圍製造重疊,不如掟上去跟 86C 停新田圍好過,改善下佢地對外交通

而我亦好同意一點,有 280E 的話,281X 無必要去到河畔先上公路

當然睇到呢度,可能有看倌認為我雙重標準,點解 280E 可以落大圍,而我又反對 281X 行咁遠先上公路

答案好簡單,280E 九龍段有得快,281X 無,
而且 281X 由耀安出到來,車程都長過 280E 唔少

塞車與否係一個因素,實際行左幾遠先上公路都係另一個因素,兩者都要考慮

況且第時如果 240X 再加強甚至全日的話,240X 280E 可以聯合班次上青沙

當然大家可以話我有 bias,因為我早於舊年都建議過同 280E 幾乎一模一樣既野,不過係用左另一個編號
fb.com/scientisthk2usa/
JA9302@80M 發表於 2017-8-13 00:02 | 顯示全部樓層

280E...遠期考慮 (馬鐵直通尖東之後)
如果要碌到出新翠之後至上公路,
廣源/第一城非巴迷客會嫌慢,
出到沙田圍站一帶D尖沙咀客有冇耐性等巴士亦係疑問
(沙田圍出佐敦有287x搭), 反方向如是.

簡單講: 兩頭唔到岸.

廣源山頭 vs 火炭山頭,
廣源山頭人口相當多,
但 綠van 站點比較靚, 落第一城港鐵站路線直接,
雙層巴士亦有大量路線落第一城 (先唔計車費)
非巴迷可能會因為想快d到目的地, 寧願轉一程車 bypass 繞路的280E.
[281A在港鐵尖東站啟用時其實都可能suffer from車程太長流失部份尖沙咀客, 客源流失蝕錢蝕得嚴重咗]

火炭山頭69k小巴...穗禾站點唔太靚, 811小巴去火炭站路線較迂迴,
(而且280x線開辦後, 811小巴非繁忙時間在穗禾路範圍客量有流失...亦可驗證呢一點)
所以穗禾客係願意夾定開車時間搭20分鐘一班嘅280x
[因為轉車搭鐵 by-pass 280x在車程上其實亦唔快得過280x幾多...當然如果跟呢個建議咁慢碌去美林就唔同講法]

那邊廂廣源乘客是否願意等12至15分鐘, 然後忍耐架車慢慢碌到新翠至上公路呢??
第日馬鐵直出尖東後...廣源山出尖咀...搭綠van轉港鐵抵達尖東站時...
搭280E分分鐘只係去到連翔道近南昌站外.

派車數目方面280E去到紅磡車站咁遠, 派10架車繁忙方向能否做到個位數班次
亦係好大疑問, 就算非繁開25分亦然....除非犧牲其他路線搵order 車支援

最後, 先唔計客源問題/走線對廣源&第一城唔夠快嘅問題,
亦假設烏溪沙-大圍鐵路從來未興建過...

280E離開連翔道之後, 做廣東道循環線返沙田, 起碼留得住下繁由尖沙咀廣東道返沙田班客,
唔再堅持去紅磡車站, 就可以慳番1-2架車, 或者非繁沙田出九龍唔駛25分一班趕走晒d客, 咁樣個建議會較為合理.

rusf101001 發表於 2017-8-13 00:15 | 顯示全部樓層
自從280X/287X搞彎左個青沙之後都冇得搞
本來應該屈原本冇得去其他地方既人用個轉車站
但唔知點解就開晒d直達線

本來理想既青沙(我心目中)
286X冇問題

280X 跟現有287X既九龍段
美林尾站上青沙

唔係應該食左81旺角至佐敦段慳車既咩?
到時密車方便人轉車
車源80M加部分81
配套
81縮大角咀
梅花間竹班次部分改經南昌街,龍翔道,獅隧
行大埔公路版叫返81,獅隧版叫87
86撤出市中心及源禾路
食86C富豪至乙明段
唔再過兩次河
缺點
市中心源禾updrage做72
或者用青沙網絡

287X 跟現有280X既九龍段
往尖沙咀改停翔道做返佐敦
反正冇左沙市駁過海車既戰略意義

車源86A+部分81C
配套
87A唔會取消
86A取消
86C第一城上路

81C縮富安花園至旺角柏景灣
跟10號入大角咀,出姐係10號相反
真正可以做繁時20非繁30
281X全日跟RPP版,改唔改行青沙另計
87D轉87X
缺點
富豪花園冇受惠青沙
去佐敦尖沙咀要另設轉乘
秦石要轉車去深水埗(善用青沙)
新翠坐286X
沙角乙明去深水埗要坐新86upgrade$7.8/$8.9
或者用青沙網絡
936收皮935全日
JA9302@80M 發表於 2017-8-13 00:45 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-8-13 00:15
自從280X/287X搞彎左個青沙之後都冇得搞
本來應該屈原本冇得去其他地方既人用個轉車站
但唔知點解就開晒d直 ...

問題係...
咁如果 81縮落大角咀,
280x 佐敦至旺角收 $8.9 返沙田...區議會肯定反檯
就算區議會批准 (由81收6個幾) 加到收7個幾, 亦可能會步281A有客都唔夠蝕嘅後塵.

另外280P原本班尖沙咀客點算好?? 又搵幾架車做柯打咁麻煩??
定係兄台唔鐘意政府搞 "沙田區域性重組", 覺得淨係搞 "城河東" 路線重組就最完美??

有人可能會覺得青沙網絡唔完美, 但呢個係種種現實限制下嘅結果...

至於當局開287x其實係想搞旺角特快, 定係蓄意 "single-out" 尖沙咀出來,
等到鐵路延線通車後大圍-尖沙咀巴士需求下跌時方便取消此項巴士服務...
我唔敢太陰謀論一口咬定人家有這意圖or一早部署好,
但287x開辦的確好大機會產生呢個副作用.