hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 洗車要注意既地方?
開啟左側

洗車要注意既地方?

Chairman 發表於 2006-6-7 10:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

想問一下,洗車有什麼要注意既地方?
我自己通常用一個膠桶,一塊海棉,一塊布.
到公廁盛水,先用海棉濕水後濕抹,
之後再用布抹乾.中間無落清潔劑.
其實這樣足夠嗎?還望賜教.
CZ_6686 發表於 2006-6-7 14:27 | 顯示全部樓層
我就習慣落埋洗車水
感覺上真係爭好遠...
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
 樓主| Chairman 發表於 2006-6-7 14:41 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-6-7 14:27 發表
我就習慣落埋洗車水
感覺上真係爭好遠...

本人經驗少,勿見怪.
若是洗車水,那一牌子較好?價錢貴嗎?
若用”藍威寶”之類的清潔劑又可以嗎?
CZ_6686 發表於 2006-6-7 14:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Chairman 於 2006-6-7 02:41 PM 發表

本人經驗少,勿見怪.

好多人都用紅威寶黎洗車
藍威寶溝稀洗軨
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
6008-JU1220 發表於 2006-6-7 14:49 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2006-6-7 14:41 發表

本人經驗少,勿見怪.

用紅威寶洗車身好d...唔會傷車身

藍威寶係用黎洗車鈴之類...係用黎起漬用....
所以我唔用藍威寶洗車身....
如果車身有頑固污漬...用粗腊打甩佢啦....

千祈好唔好用洗潔晶去洗車....因為會洗甩車身d保護膜...
Bridgestone Potenza RE55S
FX8173 發表於 2006-6-7 22:09 | 顯示全部樓層
我就鍾意用返真係洗車用o既洗車水,$60 一支 1.5L,一隻紅 A 桶落三蓋洗車水﹗
洗到成架車起泡先再過水,洗完真係令 D﹗之後再上軟蠟同水晶蠟﹗

而軨就用洗軨水洗,但唔會常洗,因為洗軨水都幾貴, $65 一支屋企洗玻璃水咁大,但係真係好有用﹗
NISSAN Presage 2.4 CVTC
cyclist 發表於 2006-6-8 04:55 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-6-7 22:09 發表
我就鍾意用返真係洗車用o既洗車水,$60 一支 1.5L,一隻紅 A 桶落三蓋洗車水﹗
洗到成架車起泡先再過水,洗完真係令 D﹗之後再上軟蠟同水晶蠟﹗

而軨就用洗軨水洗,但唔會常洗,因為洗軨水都幾貴, $65 一支屋 ...

洗軨水真係好用好多,不過貴
我有個朋友佢架車上手唔知做咩,銀軨用到小小金色,用藍威寶湄唔甩,用洗軨水一洗就搞掂,
我而家洗迫力粉都係用洗軨水,比起藍威寶易洗好多,藍威寶洗極都唔甩,而且又傷軨同傷手,我覺得e d錢唔慳得ga,傷手甩皮甩得好勁
komodo 發表於 2006-6-8 09:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2006-6-7 10:46 發表

我的方法與你一樣,加埋間唔中打下蠟,我自己覺得都ok了。
傘外的世界有一片蔚藍
6008-JU1220 發表於 2006-6-8 12:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Chairman 於 2006-6-7 10:46 發表

其實落埋紅威寶會好d...
因為車身冇咁易起蜘蛛網
Bridgestone Potenza RE55S
Dolphin 發表於 2006-6-20 13:55 | 顯示全部樓層

我就用緊一隻洗車加打腊既洗車水(Glaze),
洗完架車都幾閃閃拎, 不過就一定唔可以晒住太陽洗,
因為會有水痕.

洗完如果裙腳有柏油跡, 就用泥膠慢慢磨走.

玻璃方面我用Soft99果隻玻璃腊, 去油膜好得.

車軨就用藍威寶加水, 乾左再用立時新水腊幫個軨打一次.

車胎就用泡沫式噴劑清潔, 用完條胎睇落新淨好多.

沙板位就先沖乾淨, 乾左再用車胎腊搽, 望落去就冇晒沙麈.

仲有係約兩個月搽一次膠邊保護劑.

另外兩個月沖洗一次車底. 落雨就一個月沖一次.

仲有引擎我都會用藍威寶清潔的.

死氣喉尾見到人電鍍既地方就用立時新.