hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [世界大戰] 上葵 - 西九重組
開啟左側

[世界大戰] 上葵 - 西九重組

GW4866 發表於 2017-8-21 03:30 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2017-8-20 13:51
和宜合道果兩個落客站,暫時我無其他解決方法,
但 35X+36X 框架下,不論人口分佈或行車時間角度,
真係 ...

雍雅軒落車做替代未免
至少都要係金花759加個站先,用黎替代近石宜路果d都ok
靠近石蔭果邊係商場設站替代麻麻地,如果可以既落到差唔多和宜合道口開個站做替代似乎合理些

富昌果到我意思最多將31B好似52X初延長去旺角咁兜一兜個圈頭再落返荔枝角道
無乜理由為咗呢一小眾要條35A放棄大位/專登兜返轉頭落去

近海麗果邊向西走向路線長遠應該要搵條線直通出荔枝角站及美孚
呢到交返比出面佢地自己搞
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2017-8-21 03:49 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2017-8-20 16:05
都係果句, 石圍角想要32又想要40P全日, 是但踢一條搵遠少少既地方做總站啦

唔好同我講擴闊石圍角總站可以 ...

之前我都有諗過40P全日唔擺石圍角擺去邊
與其擺落荃灣,倒不如行遠少少去青機,只係比落荃西用多少少時間
但收費就高一級(西行焗比$9.6),仲有屎忽流水做
應該比起擺石圍角/荃灣收得$8.7更大誘因全日瓜

32就最好有幾短得幾短照擺返石圍角,務求用最少資源
打開門,行出去,去遠啲!
cky 發表於 2017-8-21 08:13 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-20 06:32
路過回一回
長沙灣來往油尖旺搭得巴士唔搭鐵就係唔想行上行落
雖然話尖東站通道有冷氣,但人又多又迫,要行 ...

尖東站有段時間作為東鐵線總站時
係用嚟轉去荃灣線
設計上係可以應付大量人流
例如黃區的通道就非常闊
日間時間都唔會多到好似遊行咁要慢行吧
巴士的膠 發表於 2017-8-21 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2017-8-20 00:08
遲早35A/234X改晒特快

係要搵d野代替

係唔明點解葵青每次有人寫建議都鍾意搵深水埗笨啫

40、41A、63X等改快都飛起深水埗
但好多流水線一直葵青同深水埗共用,例如31B出入大角咀,35A出入尖東、各大西北線/隧巴出入彌敦道,呢啲流水唔係無人搭,而係路線太多令每條線佔比都好細

不過例如30X去黃埔、35A去尖東、渡華路出西九嘅36B、42A,都有一定程度獨市
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-21 13:00 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2017-8-21 03:30
雍雅軒落車做替代未免
至少都要係金花759加個站先,用黎替代近石宜路果d都ok
靠近石蔭果邊係商場設站替代 ...
富昌果到我意思最多將31B好似52X初延長去旺角咁兜一兜個圈頭再落返荔枝角道
無乜理由為咗呢一小眾要條35A放棄大位/專登兜返轉頭落去

近海麗果邊向西走向路線長遠應該要搵條線直通出荔枝角站及美孚
呢到交返比出面佢地自己搞

問題係果D大位已經 cover 晒的時候,無必要放棄果D無其他巴士替代品的麻煩位

都係想達到目的姐,但有D位合理估計對面總站區唔會放行,就無謂浪費時間
非搞到佢地不可,反正 big picture 要有既野都已經做到

都係要平衡各方利益…

而佢地自己搞一條區內線做替代,問題係無資源。
如果真係循呢個方向去做,方案過到所需時間
肯定比起直接用上葵線個 pool 多唔少,甚至可能係做唔到,而我唔想煩

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2017-8-21 13:10 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-21 11:09

多年來兩區共用就代表係最好,就代表應該千秋萬世維持現狀?
其他使用者想改快的訴求就唔使理?由美孚碌到落尖沙咀,旺角唔見左一半客,係善用資源,係理想?

根本葵青同新界其他區就比起深水步區更有需要,尤其是長沙灣道根本係地鐵正上方

長遠計,根本唔應該再有新界線由美孚掃到落尖沙咀。
甚至美孚掃到落佐敦都係唔理想,不過 42A 因為班次太密,深入民心,
拆線改快分分鐘車費要加兩級,阻力幾乎肯定比起而家疏得來仲慢多級的 36B 改快更大;
但未必抵銷到等車多用的時間,而收費係咁多新界線入面最平,先值得繼續由美孚碌到佐敦

另外就係 238X 做緊村巴,又有中港碼頭半獨巿;69X 服務範圍唔大,又無潛質拆線,先值得考慮留低

仲有就係條 46 唔知做緊乜,但改又得,唔改又得

再之後黃埔要搞的難度都好大,但唔代表應該因為咁而挾持荃景圍無得改快甚至無車去尖沙咀,
應該用其他方式重組,黃埔至美孚流水唔一定要用 30X 去做,
北行亦唔一定事必要蕪湖街轉出漆咸道塞死亡交叉,影響彌敦道同深水步返屋企的乘客,
因為根本有其他行法

除左呢幾條之外,我唔認為應該再有新界油尖旺線由美孚一直掃到落亞皆老街以南。
講真,有 42A 238X 同半條 69X,長沙灣道已經係近乎車海班次,仲想點?
fb.com/scientisthk2usa/
巴士的膠 發表於 2017-8-21 13:37 來自手機 | 顯示全部樓層

我唔係要求一條都不能少,只係你都識講,各有各獨市位,係咪次次隻字不提就可以蒙混過關?同樣道理93A、95M名義上係將軍澳路線,咁觀塘山「痴餐」左咁多年係咪好唔應該?

35A、36B路程同42A差不多,收費亦都唔貴,尤其35A仲要幾密車下,改特快經大埔道快5-10分鐘
西廊南行會塞太子落橋、北行會塞美孚調頭位,九龍段因爲道路設計問題,青山上路嘅線其實快唔起

反而我諗緊
36B來回拉直(見小弟另一帖文)
35A逆走改飛下路,即
石籬-安蔭-石蔭-昌榮路天橋-葵涌道天橋-葵涌道-長沙灣道(不停美孚)-彌敦道-尖東
到時上路同打磚坪梨木樹出旺角坐36B,山上屋邨就坐35A
用班次密換一條唔太慢嘅線好過夾硬求快,因為快極都唔會夠小巴快

而40P方面,正如我個計劃,根本可以同油尖線分開搞都得
西九拉番直同減少重疊都放到足夠嘅車出嚟

上葵固然贏到條東九線西九填海區都贏左有車到葵芳同荃灣(雖然頗慢)
整體可以雙贏
rusf101001 發表於 2017-8-21 14:12 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-8-21 13:37
我唔係要求一條都不能少,只係你都識講,各有各獨市位,係咪次次隻字不提就可以蒙混過關?同樣道理93A、95M ...
西廊南行會塞太子落橋
268X咩來架?
北行會塞美孚調頭位
我地d方案全部回程行大埔道喎
而且上葵有個優勢係用可以用大埔道加快速度
南行多個選擇行西九龍走廊姐

936收皮935全日
巴士的膠 發表於 2017-8-21 16:54 來自手機 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2017-8-21 14:12
268X咩來架?
我地d方案全部回程行大埔道喎
而且上葵有個優勢係用可以用大埔道加快速度

往上葵行大埔道係就係快,但快主要快喺唔駛停站同繁時唔駛塞荔枝角站,如果行長沙灣道唔停站,其實差唔多

我唔反對繁忙時間抽車行大埔道/西九龍走廊,但非繁時上完大埔道換減班,又值唔值呢?元朗拆完268X,條268X早上入新界要30分鐘班,講緊元朗人口比上葵多一大截仲有B1/B2轉乘客,節省左嘅行車時間補唔返價錢同等車時間嘅付出

如果做特快嘅,將上葵-佐尖拆出嚟特快效果會明顯好多

例如
36B路線不變
35A改經女拔入尖東(尖咀封路行法)
兩線抽車開新線

236X梨木樹-40P原線至鍾山台、甘泉街-西九龍走廊-渡船街、匯翔道、柯士甸道、新港中心、尖東站、永安廣場-紅磡繞道-公主道連接路-加士居道天橋-西九龍走廊-饒宗頤文化館、鍾山台、40P原線至梨木樹
238X 發表於 2017-8-21 19:17 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-8-21 11:09

你應該問點解政府設計到條西九龍走廊要咁樣飛起深水埗
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知