hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 - 九龍灣站巴士站重新安排
開啟左側

[服務調整] 九巴 - 九龍灣站巴士站重新安排

adrianso_nwfb14 發表於 2017-8-26 01:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

KMB KT.jpg
CrossCountry - First Great Western
love_kmb 發表於 2017-8-26 02:02 | 顯示全部樓層
40同62X都般番去後面,40同E22同站位可以吸番少少麗港城客。
nokia_hk_fans 發表於 2017-8-26 08:29 | 顯示全部樓層
love_kmb 發表於 2017-8-26 02:02
40同62X都般番去後面,40同E22同站位可以吸番少少麗港城客。

除非40整多個分段啦唔係都無咩可能搶到客。

論車費,40貴E22 $1.2;
論班次,40整體比E22疏;
論車程,40要兜迴旋處仲要在開源道慢慢塞,車程至少耐8分鐘;多車嘅話在開源道塞夠15-20分鐘都唔出奇;

分分鐘等下一班E22仲快
EX-TL 發表於 2017-8-26 09:02 | 顯示全部樓層

一向有$5.8/$5.1路線, 同時有$6.4新界車, 會見車就上, 受天氣因素譬如大雨 打風前 酷熱 寒冷, 仲慢慢等最平的乘客少之又少, 過去星期日先見一家四口兩個大人在牛下分兩個站等車, 媽媽一個等40, 車到先過E22, 爸爸推BB車又湊住哥哥一齊跑去上40, 媽媽要hold住部車, 情況都幾尷尬.

觀塘道返麗港城, 站位從來係九巴就城巴, 冇辦法, 牛頭角站搬左, 而家輪到九龍灣站, 唔知幾時輪到牛下搬埋去就乘客.

改番新界車同市區線同站位當然好, 九龍東乘客受惠, 特別係去油塘 藍田成日都咁多人.

仔細睇, 又係冇proofread, 62X前後都要停.
~誰@359~ 發表於 2017-8-26 10:15 | 顯示全部樓層
93K應該好快唔洗再停呢個站
字大只顯得人自大
rusf101001 發表於 2017-8-26 10:41 | 顯示全部樓層
88X搬埋同藍田車一樣位冇用
除非有分段,上到啟田道還原全程收費
936收皮935全日
love_kmb 發表於 2017-8-26 11:23 | 顯示全部樓層

nokia_hk_fans 發表於 2017-8-26 08:29
除非40整多個分段啦唔係都無咩可能搶到客。

論車費,40貴E22 $1.2;

呢個case,其實普遍都係有車就上,因為兩條線都唔係密,唔係好多人會刻意等,寧願早啲上到車。

nokia_hk_fans 發表於 2017-8-26 12:49 | 顯示全部樓層
love_kmb 發表於 2017-8-26 11:23
呢個case,其實普遍都係有車就上,因為兩條線都唔係密,唔係好多人會刻意等,寧願早啲上到車。

...

可能我自己中伏中得太多次 (在開源道塞成10幾分鐘),
依家就算有40黎,我都一定會等下班E22嘅

其他人就真係唔知喇
ASV50 發表於 2017-8-26 13:37 | 顯示全部樓層
93K 無得再同A29 E22A一齊叫三飛

62X搬番後面就做得好
繁時可以叫番三飛番油塘
EX-TL 發表於 2017-8-26 15:35 | 顯示全部樓層

ASV50 發表於 2017-8-26 13:37
93K 無得再同A29 E22A一齊叫三飛

62X搬番後面就做得好

93K就快改入宏照道, 似係及早趕客返回正軌, 同埋跟九龍灣線擺定喺一齊.