hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰擬開二線航點闢客源
開啟左側

國泰擬開二線航點闢客源

Gozaho 發表於 2017-8-28 15:03 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實國泰炒期油大於做航空業已經出哂名,cut cost、cut 人、cut survice已經街知巷聞。
但價又唔減,服務又亂哂龍,就算開咗新線邊個新客會去搭呢家又貴又不完善嘅公司搭飛機?

http://hk.apple.nextmedia.com/fi ... 44371990.1473136396
JX9097 發表於 2017-8-28 22:21 | 顯示全部樓層
睇你做咩價啫
班客話知你cut唔cut cost呀
香港人最緊要係平
AVD1 發表於 2017-8-29 11:59 | 顯示全部樓層
而家傳 CX 會開 CPH 同埋 MUC ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JX9097 發表於 2017-8-29 12:46 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2017-8-29 11:59
而家傳 CX 會開 CPH 同埋 MUC ……

CPH印象中開過(好似係搭FRA?)

MUC就應該有市場,暫時都係得LH飛A380
而且可以直飛南德都係好事

AVD1 發表於 2017-8-29 13:59 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2017-8-29 12:46
CPH印象中開過(好似係搭FRA?)

MUC就應該有市場,暫時都係得LH飛A380

某 Facebook page 而家又傳話國泰出年開三個 ports(B、C、D 字頭嘅目的地)
Bxxxxxxx, Cxxxxxxxxx and Dxxxxx

,同時又會取消三個航點(一個起大陸、一個起東南亞、一個起歐洲)
DIH 發表於 2017-8-29 14:07 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2017-8-29 13:59
某 Facebook page 而家又傳話國泰出年開三個 ports(B、C、D 字頭嘅目的地)
,同時又會取消三個航點(一 ...

Budapest, Copenhagen & Dublin?

香港缺少東歐直航,砌字我就估係Budapest,咁東歐團就唔使下下飛慕尼黑或者轉機喇。
AVD1 發表於 2017-8-29 14:17 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2017-8-29 14:07
Budapest, Copenhagen & Dublin?

香港缺少東歐直航,砌字我就估係Budapest,咁東歐團就唔使下下飛慕尼黑 ...

其實好多航空網都估緊呢個 post 所講嘅地方,
比較多人估緊係 Brussels, Copenhagen, Dallas;
三個 cancel 嘅會係 PVG(咁其實唔係 PVG 就會係 PEK)、SGN,歐洲真係好難估(但通常都係講緊 DUS 或者 ZRH)。

講返取消個兩個亞洲航點先,我估其實佢所謂取消都係應該過檔比 KA 做埋,
但如果講歐洲要取消一個 port,DUS 就因為太近 BRU(加埋最近 AB 玩完),ZRH 就據講客量真係好麻麻;其實連 LGW 都有人提過,但係我覺得除非 CX 有本事起 LHR 搵多個 shot 如果唔係佢地都唔會無啦啦搞 LGW。

DIH 發表於 2017-8-29 14:26 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2017-8-29 14:17
其實好多航空網都估緊呢個 post 所講嘅地方,
比較多人估緊係 Brussels, Copenhagen, Dallas;
三個 cance ...

噢,因為之前全部都講緊歐洲,所以我想當然諗晒歐洲地點,無為意開新航點無指明地區,但我提的地點都唔係無根據架,例如英國脫歐可能有批公司會搬去愛爾蘭。

BRU我覺得地面交通去AMS/CDG都方便,單純去比利時的客量真係夠?
AVD1 發表於 2017-8-29 14:41 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2017-8-29 14:26
噢,因為之前全部都講緊歐洲,所以我想當然諗晒歐洲地點,無為意開新航點無指明地區,但我提的地點都唔係 ...

如果三個新航點都係起歐洲的話,咁 D 字頭呢個又真係似 Dublin。
不過如果起各大討論區所得返黎再整合過嘅資料黎講,其實 BRU 向來又真係唔係大熱門。

P.S. DFW 向來都係傳國泰會起北美開嘅新航點,仲有兩個比較大少少機會會係 SEA 同埋 MIA。尤其後者當年唔知邊份報紙講到 CX 好似有同 MIA 傾過。假如 A350-1000 真係好似之前講到話個性能 over expectation 而可以直飛咁長程,MIA 未必真係冇機會。^

^ ref: https://www.flightglobal.com/new ... f-a350-1000-438814/
rickywk 發表於 2017-8-29 16:20 | 顯示全部樓層

CX頭幾隻A350-1000又係超重版o黎,都有頗大payload restrictions,用唔盡cargo capacity
唔太相信CX會cut歐洲航點,極其量我估係LGW