hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉貼]屯門對外交通工作小組 第八次會議記錄 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] [轉貼]屯門對外交通工作小組 第八次會議記錄

macky 發表於 2017-9-7 13:02 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2017-9-7 11:08
減班至20分鐘一班已經算仁慈,其實可以減至30分鐘一班甚至只做兩味

不過62X有能力做到15分鐘一班而巴士 ...

得啦,知道啦... 最多人最好係安定, 友愛區
唔要轉車,VIP 區,好多人都知道啦~

HS1588 發表於 2017-9-7 13:30 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2017-9-7 08:13
要為左全日62X而搞到259D兩味,不如唔好全日。仲有259D問題系碼頭區走線,你唔系用龍門居離開碼頭區既其實 ...

宜家見九巴諗住做大 62X 棄 259D, 碼頭人就可以接受到 259D 兜安定友愛 ?
要安定友愛市中心同你開心 share 259D ???

好文重溫: 259D經屯市/安定, 已經用左20分鐘..... - 香港討論區

http://www.hkitalk.net/viewthread.php?tid=22460476&extra=&page=1

當年 2013 RPP 個趨勢係 259D 非繁唔經市中心, 然後市中心非繁轉車
碼頭人就衝曬出黎係個 post 都呻兜市中心浪費時間, 叫人善用轉車站 (包括 #2, 疑似閣下)
但係九巴宜家諗住做起 62X , 慢慢陰 259D 做兩味, 碼頭人就要直車而唔去善用轉車站
仲話要拉曬 60X 261 去碼頭, 湖景屯碼全日攬住兩條線出西九
以後轉車站就由碼頭人排長龍變碼頭車拉龍, 真係開心

你要話悅湖起個總站, 最多咪悅湖<>湖景路<>美樂<>龍門居上屯公
拉埋安友線過去, 真係唔知d人既智商下限去到幾多

HG6729 發表於 2017-9-7 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層
62X 可以全取消了259D 全日入安定 友愛 屯市
HS1588 發表於 2017-9-7 13:40 | 顯示全部樓層

macky 發表於 2017-9-7 13:02
得啦,知道啦... 最多人最好係安定, 友愛區
唔要轉車,VIP 區,好多人都知道啦~

朗屏/元朗南: 大馬路係 VIP 區 ? 點解唔可以拉d線過黎
富亨/太和: 大埔中心係 VIP 區 ? 點解唔可以拉d線過黎
新田圍: 沙田市中心係 VIP 區 ? 點解d線經過都唔可以停埋
富安花園: 利安恒安係 VIP 區 ? 點解d線經過都唔可以停埋
.
.
.
.
.
清河: 上水係 VIP 區? 點解唔可以將d線拉過黎
九巴: OK, 拉條 270B 過黎兜多十分鐘
astrial 發表於 2017-9-7 13:45 | 顯示全部樓層
老老實實,如果要259D減班換另外一條東九線全日,我寧願個條係267X。

擴大成個東九線係屯門嘅服務範圍,可以減少轉車嘅人數=減輕轉車站壓力

安友班天龍人成日都攬住晒啲車做全日,要佢哋轉車仲慘過去死
macky 發表於 2017-9-7 13:50 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2017-9-7 13:40
朗屏/元朗南: 大馬路係 VIP 區 ? 點解唔可以拉d線過黎
富亨/太和: 大埔中心係 VIP 區 ? 點解唔可以拉d線 ...

真係唔知你想表達乜嘢知道唔要轉車啦...

HR1377 發表於 2017-9-7 13:53 | 顯示全部樓層

astrial 發表於 2017-9-7 13:45
老老實實,如果要259D減班換另外一條東九線全日,我寧願個條係267X。

擴大成個東九線係屯門嘅服務範圍,可 ...

鬼叫安友在市中心隔離,事實上市中心有咁多條全日線係無可厚非,市中心路線經埋安友咪當係bonus。

如果安友不在市中心隔離,相信冇咁多全日路線
astrial 發表於 2017-9-7 14:01 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-9-7 13:53
鬼叫安友在市中心隔離,事實上市中心有咁多條全日線係無可厚非,市中心路線經埋安友咪當係bonus。

如果 ...

咁以前市中心兼具轉車站功能,果邊多線係正常

但係依家轉車站已經搬咗去屯門公路,舊有嘅線都算,但係新線無理由係市中心優先囉
macky 發表於 2017-9-7 14:02 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-9-7 13:53

如果 ...

但最大問題轉車站條人龍永遠係最短嗰條
市中心的人都識搭其它綫啦...地球係圓咖
九巴都有眼睇到...
如果不是唔使cut 哂啲12.8
HS1588 發表於 2017-9-7 14:25 | 顯示全部樓層

astrial 發表於 2017-9-7 14:01
咁以前市中心兼具轉車站功能,果邊多線係正常

但係依家轉車站已經搬咗去屯門公路,舊有嘅線都算,但係新 ...

各區既市中心一向都係人流最集中既地區, 通勤客行街客有雙向客源, 所以交通先係全區最方便
而唔係為區內客轉車而方便
咁簡單既概念都搞唔清, 係咪要同碼頭人一齊突破智商下限?

所以市中心唔係優先既話, 應該係邊度優先 ? 你地又講唔出
轉車站優先咪拎埋隔離建造業會工地去起做總站, 所有長途線縮曬過去囉
不過就唔知到時又會唔會有人話帝濤灣, 聯安新村優先啦

講到尾又咪係魚蛋論, 自己無就點都要搞到人地無一齊攬炒, 曬氣啦