hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉貼]屯門對外交通工作小組 第八次會議記錄 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] [轉貼]屯門對外交通工作小組 第八次會議記錄

HS1588 發表於 2017-9-7 14:27 | 顯示全部樓層

macky 發表於 2017-9-7 14:02
但最大問題轉車站條人龍永遠係最短嗰條
市中心的人都識搭其它綫啦...地球係圓咖
九巴都有眼睇到...

你拎走 VIP 區d線之後,
轉車站咪到返佢地排長龍囉
定係你想九巴開善堂, 捐曬d客比西鐵 ?
智商下限去到負啦
macky 發表於 2017-9-7 14:32 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2017-9-7 14:27
你拎走 VIP 區d線之後,
轉車站咪到返佢地排長龍囉
定係你想九巴開善堂, 捐曬d客比西鐵 ?

死啦...
如果真係靠友安區, 相信都蝕都入肉

平田 發表於 2017-9-7 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層
早繁出東九龍需求真係好大,應該一區一線,特快不停轉車站,7:30前要出發,太遲去到東九龍,就會大塞車,分分鐘要9:00後先去到東九龍落車。
Charon1999 發表於 2017-9-7 20:56 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2017-9-7 14:25
各區既市中心一向都係人流最集中既地區, 通勤客行街客有雙向客源, 所以交通先係全區最方便
而唔係為區內 ...

的確,屯門已經算好
睇下大埔,全部車都經大埔中心同廣福,太和好似死咗咁
而上水粉嶺亦都類似,聯和墟車都唔多架,係近年先好D

屯門有個市中心、大埔有個大埔中心
屯門有個安定、大埔有個廣福
市中心自古以黎都係多車、多資源D
屯門、大埔、上水粉嶺都係咁

加上屯門碼頭已經好過聯和墟同太和,仲咁多要求?
想變安達2.0?
哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
DC3938 發表於 2017-9-7 21:13 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2017-9-7 20:56
的確,屯門已經算好
睇下大埔,全部車都經大埔中心同廣福,太和好似死咗咁
而上水粉嶺亦都類似,聯和墟車 ...

deleted!
CK4013 發表於 2017-9-7 22:49 | 顯示全部樓層
如果講屯門VIP區
點解唔係田景路呢?

開左轉車站咁多年
260X都仲要係果度兜圈
加埋近廿年屯門開全日線都係經田景路
包括260X,258D,B3A
仲有近TD建議既A33X都夾硬兜青田路入到

如果計返屯門近廿年人口增長既地區
我真係睇唔到都仲可以話友愛仲叫VIP區囉
Uh jjuh myun (左右為難)
miklcct 發表於 2017-9-7 22:56 | 顯示全部樓層

CK4013 發表於 2017-9-7 22:49
如果講屯門VIP區
點解唔係田景路呢?

田景路係VIP區因為嗰度開嘅車幾乎全部都經市中心,包括58M 58X 260X同960,當中前三者更加幾乎係直出。
進智公交
HS1588 發表於 2017-9-7 23:49 | 顯示全部樓層
macky 發表於 2017-9-7 14:32
死啦...
如果真係靠友安區, 相信都蝕都入肉

無理據你講咩都得架啦, 唔好係到呃 post 出黎獻醜
事實上係轉車站返安友條隊, 夜晚要等五分鐘以上先有車到既話, 條龍已經排到第一二個落客站牌中間

講到尾, 屯碼交通咁唔方便都係礙於道路網同埋地理位置問題
59 系走線就兼顧唔曬美樂/湖景, 259D 962 系走線兼顧到就到龍門富健陪兜
再加上唔近區內中心點, 基本上點行都會有問題
HS1588 發表於 2017-9-8 00:00 | 顯示全部樓層
如果講屯門VIP區
點解唔係田景路呢?

仲要有唯一唔經轉車站既全日線 58X,
直達線 58P

S3BL343@66 發表於 2017-9-8 09:47 | 顯示全部樓層

如果講屯門VIP區
點解唔係田景路呢?

你話良田有258D,安友咪一樣有259D,仲要早幾年全日
你話良田有260X,安友咪一樣有263
你話良田有B3A,安友咪一樣有B3,仲要早兩年開
你話良田就快有A33X(其實比條E33P好過),安友已經左擁E33右抱A33X WOR

打和啦,SUPER

邊到多客咪邊個做VIP區囉,唔通捧山景做VIP區咩?