hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 藍田站D出口於9月17日起只供入站,直至12月初工程完成 ...
開啟左側

藍田站D出口於9月17日起只供入站,直至12月初工程完成

rollywang1022 發表於 2017-9-6 22:57 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

藍田港鐵站D出口(麗港城及匯景花園)將於9月17日起進行電梯翻新工程,
届時,2條扶手電梯中只剩1條提供下行服務(入站)。
工程預計於12月初完成。

受影響的乘客,可以使用其他出口離站,
或到B出口(藍田運輸交匯處)乘搭免費港鐵穿梭巴士前往D1出口。
穿梭巴士將會經過麗港城,但不會在麗港城設站。

相片轉載自麗港城住戶專區 Laguna City Residents

歡迎討論。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +6 收起 理由
魔雪巴士頻道 + 1 + 6 多謝分享

查看全部評分

EX-TL 發表於 2017-9-7 01:17 來自手機 | 顯示全部樓層

滙景應該教識班住客用商場升降機上落平台, 港鐵巴士就可以載少啲客, 加停麗港城去茜發道, 回程返總站條路線睇嚟有排兜.
 樓主| rollywang1022 發表於 2017-9-7 08:59 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-9-7 01:17
滙景應該教識班住客用商場升降機上落平台, 港鐵巴士就可以載少啲客, 加停麗港城去茜發道, 回程返總站條路線 ...

話嗮都係匯景自己私人地方,點會建議麗港城啲外人行入黎自己地頭,塞住自己班住客。

除非麗港城啲居民自己識行啦,咁都阻止唔到嘅
EX-TL 發表於 2017-9-7 11:03 | 顯示全部樓層

rollywang1022 發表於 2017-9-7 08:59
話嗮都係匯景自己私人地方,點會建議麗港城啲外人行入黎自己地頭,塞住自己班住客。

除非麗港城啲居民自 ...

或者我講得唔好啦, 我意思唔係想滙景教識麗港城班住客用滙景升降機, 而係教識自己滙景班住客, 咁接駁車就可以載少D滙景住客, 俾多D麗港城住客上車, 加停麗港城, 而唔係咁益智經過麗港城冇站, 要人由茜發道行返落山.
LAK2 發表於 2017-9-7 12:37 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2017-9-7 11:03
或者我講得唔好啦, 我意思唔係想滙景教識麗港城班住客用滙景升降機, 而係教識自己滙景班住客, 咁接駁車就 ...

其實應該大部份人都識得經商場上番匯景平台,
應該唔會有匯景居民走去搭shuttle

至於shuttle麗港城加站, 當然係萬萬不可,
係人都知果班尊貴大客易請難送
TuNg''=) 發表於 2017-9-7 15:58 來自手機 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2017-9-7 12:37

同埋加站,運吉會唔會唔批,因為會
變成有村巴成份。

另外綠小23M營辦商實強烈反對!

樓主| rollywang1022 發表於 2017-9-7 17:42 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2017-9-7 12:37

單方向由B出口shuttle去麗港城,走綫迂迴到不得了,繁時分分鐘在鯉魚門道個迴旋處塞成10分鐘;就算真係常做,都唔會有人想搭啦,何來易請難送
mattwong09 發表於 2017-9-7 17:57 | 顯示全部樓層
rollywang1022 發表於 2017-9-7 17:42
單方向由B出口shuttle去麗港城,走綫迂迴到不得了,繁時分分鐘在鯉魚門道個迴旋處塞成10分鐘;就算真係常 ...

應該等到shuttle開車個時行路已經行到麗港城屋苑範圍入面
支持1/2A代車行走觀塘線
 樓主| rollywang1022 發表於 2017-9-7 20:30 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2017-9-7 17:57
應該等到shuttle開車個時行路已經行到麗港城屋苑範圍入面

可惜係匯景私人路,港鐵唔可以“光明正大”咁叫人經匯景行返出去,唯有開條毫無作用嘅shuttle黎做show

講開又講,港鐵到依家都未提及過shuttle會開幾多分鐘一班.......
nokia_hk_fans 發表於 2017-9-10 10:41 | 顯示全部樓層

[小道消息]

工程期間,地鐵將會派出5部單層巴士不斷來回B及D出口;相信用車爲E200。
接駁巴士并無固定開車時間表,於繁忙時間亦不會加車;相信繁時班次會比非繁更疏。