hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴A26即將開辦
開啟左側

[路線計劃/RPP] 城巴A26即將開辦

li1872903 發表於 2017-9-11 19:11 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-11 19:02
有人覺得藍田會被邊緣化所以先特登經將藍隧道 方便加停藍田站一站(其實我啱啱睇返將南啲出口 好似唔係好 ...

就算行將隧都可以經藍田站,仲比行將藍順路
kokchun 發表於 2017-9-11 19:14 | 顯示全部樓層
kk_4 發表於 2017-9-11 16:57
可惜我幾次見親a32都係載空氣呢
講到a32好似有班固定客咁,
啲人見到E32/42咪都係照上

好想知究竟搭開 A32 既人點解會上 E42
如果你講緊青華苑個站
咁之前 A31 都無乜人會上
而且 E42 絕對唔會係 first priority

不過講真如果唔係要幫荃灣客提速
完全唔覺龍運會有心拆條 A32 出黎
Timothy 2B
lsc04d11 發表於 2017-9-11 19:33 | 顯示全部樓層
其實我想講番個引言,佢係話根據路線計劃,A26要開。
咁就可以開展討論,咁我都可以傾下252X,應該要開喇。

講番正題,其實A26行四順去油塘,A29P行安秀去將軍澳,用A線資源做短途,唔係幾好咩?
A26同214撞,仲要一粒鐘一班同一粒鐘4-6班比。
四順去油塘好似淨係得14D(學校線)?  (小巴我唔熟,不過無論A29P定A26,都係一粒鐘一班,叫做開下源咁者。)
10598C 發表於 2017-9-11 19:58 來自手機 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2017-9-11 19:11
就算行將隧都可以經藍田站,仲比行將藍順路

A29如果要以現有行車路線兜藍田點樣先為之順路?去鯉魚門道掉頭?時間點都一定用多過而家 但係繁時行將藍都未必多過現有時間

再講 只係因為有人覺得藍田被邊緣化先要改路啫 其實A22藍田段三十分鐘一班都夠嘅話 A29仲駛鬼搞咁多野咩...
平田 發表於 2017-9-11 20:29 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2017-9-11 11:44
如果A29停埋觀塘至彩虹沿途各站,A22可以名正言順咁縮短至九龍灣

一係將A22改為油塘至機場,半小時一班 ...

A22車程太長,應該沒有空間可以延長。
況且A26都去到油塘!
Charon1999 發表於 2017-9-11 21:04 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2017-9-11 11:12
其實A32全日大部份時間都唔係載空氣,至少有一班青衣南去機場的乘客支持.

但講到龍LWB啲A系路線,大部份 ...

抱歉我完全遺忘了A47X.....
哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
leeallen 發表於 2017-9-12 00:51 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-9-11 19:02
有人覺得藍田會被邊緣化所以先特登經將藍隧道 方便加停藍田站一站(其實我啱啱睇返將南啲出口 好似唔係好 ...

冇記錯的話, 將藍出口好似直駁東隧同茶果嶺道, 要兜返去藍田站都幾遠

ATENU1198 (UR1585) @ 619
EX-TL 發表於 2017-9-12 01:05 | 顯示全部樓層
leeallen 發表於 2017-9-12 00:51
冇記錯的話, 將藍出口好似直駁東隧同茶果嶺道, 要兜返去藍田站都幾遠

到時A29應該改經將隧 藍田站 油麗邨 茶果嶺交匯處 中九龍幹線 油麻地交匯處 西九龍公路, 油塘中心有A26, 成個油塘都有機場車.

然後A22就可以分拆出A22P做翠屏 協和街 樂華 康寧道 創紀 海濱 九展 中九龍幹線跟A29, A22就做牛頭角 九龍灣 啟德 新蒲崗 九龍城 原線, A線會做埋港珠澳前提下, 唔夠車可以加車去做, 咁樣成個東九有齊晒A線不是夢.
S3BL100 發表於 2017-9-12 01:12 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-9-11 17:06
又翻翻去A22P嗰個帖子嘅討論...

乜A22而家藍田有好多人搭?多到直程轉三十分鐘都唔得?

你地成日覺得可以就咁縮條 A22 唔合理補償人地,但你地有無諗過,
城巴肯唔肯位位 $39 變 $18?

A22 藍田唔係好多人搭,但觀塘道沿線每個站都唔見得好多人搭,
藍田站一個站的上落人數應該仲多過觀塘道每個站的平均上落人數

而且你地又有無諗過,當區的張姓議員真係咁容易應付?仲要 E22 回程唔停藍田站

完全唔考慮實際情況,想點就點,結果只會撞板

fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2017-9-12 01:37 | 顯示全部樓層

E22回程係唔停藍田站, 但係基孝中學或康田苑係咪做唔到藍田站功能, 就有保留.

就好似早兩日我在沙田站上左89X, 之後有位伯伯問司機藍田站附近啱唔啱, 個答案竟然係叫佢搭89D, 咁樣撚化個客都唔叫人搭88X康田苑落車......

冇左$39, 得番$18, 唔搭都仲有機鐵揀, 之前響另一篇都講過, 有本事可以兜一兜匯景道, 直接有車在平台上落, 全個屋苑受惠, 就睇居民肯唔肯開放出嚟, 還是死都要在環境同空氣都極差嘅PTI做總站, 呢兩個選項佢地都有權揀, 爭在有冇人提出.