hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門北區議員要求為將入伙欣田邨增設往市區巴士線 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯門北區議員要求為將入伙欣田邨增設往市區巴士線

miklcct 發表於 2017-9-15 17:51 | 顯示全部樓層

abcsamson 發表於 2017-9-15 16:35
19年同馬鐵打通既「東西綫」就會經過位於九龍東,黃大仙區既「鑽石山」站喎………… ...

如果入得切伙嘅話,咁趁而家唔方便保鐵,開咗條全日東九龍線,插咗旗先啦。
進智公交
HR1377 發表於 2017-9-15 18:05 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2017-9-15 17:27
講起東西走廊,61X真係要改下

西鐵要兜元朗、西九龍、紅磡才到鑽石山

61X屯門去鑽石山車程應該快過東西線
HG6729 發表於 2017-9-15 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層

與其62X 全日 不如拉入去好過 九東公司好識計
又可以停埋新墟 ,紅橋, 只需在現有的路段上加多15 分鐘行車時間
以現時班次計, 只需加2 車
HB00610 發表於 2017-9-15 20:42 來自手機 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2017-9-15 16:27
同秀茂坪/安達安泰個case一樣,借新區幫舊區R資源。 好心就正視下67系碌到華都呢個問題,應該要求兆康紫田 ...

其實兆康最大問題唔係冇車,係車實在太慢。
HB00610 發表於 2017-9-15 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-9-15 17:50
但另一方面...67系碌還碌...你唔叫67系碌, 入面真係無車坐喇喎...
唔通拉返67系出黎屯公跟58X行咩....咁 ...

咁你覺得一架67X非繁時行車時間23分鐘先出到屯門公路冇問題? 我親身試過。

你覺得屯門醫院嘅所謂巴士站要行接近10分鐘加上落130級梯級好應該?

根本呢D野係可以避,67M同X係可以二拆三。

用兆康南站就得,富泰,疊茵庭,屯門醫院再經屯天出公路。

另外一條兆康南行舊路虹橋到華都可以出全日20一班。
andy92 發表於 2017-9-15 21:19 | 顯示全部樓層
RPP 建議中既 960A 會經過欣田兆康往港島,
入伙後可視乎需求提升至全日服務,反正都係由960抽車
樂仔〞 發表於 2017-9-15 22:29 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2017-9-15 20:42
其實兆康最大問題唔係冇車,係車實在太慢。

去景峰都話可以係虹橋隔離個油站轉入去啫,出市區焗行何福堂 ...
而家 67M 67X 基本上已經用直接方法行哂兆康富泰景峰 ... 都好難話再改
shakugan2005 發表於 2017-9-15 22:45 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2017-9-15 22:29
去景峰都話可以係虹橋隔離個油站轉入去啫,出市區焗行何福堂 ...
而家 67M 67X 基本上已經用直接方法行哂 ...

267S以前果種走線, 兆康開經青麟路/震寰路出屯門公路唔知可以快到幾多, 不過運輸處思維會係港鐵為主其他交通工具行開, 到時67M/67X真係加到班未算偷笑囉, 一陣好似61M咁加完車但要係小欖兜返個大圈先, 結果都係減班! 例如彩福未可以行天橋落九龍灣站囉, 車都唔開架出黎, 放係兆康北依度一樣通嫁喎!

ES6048 發表於 2017-9-16 00:19 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2017-9-15 22:45
267S以前果種走線, 兆康開經青麟路/震寰路出屯門公路唔知可以快到幾多, 不過運輸處思維會係港鐵為主其他 ...

曾經有一段時間返暑期工,坐267S上班,
舊走線不但直接,兼且吸客,
到華都時仲要企十幾個,最少都可以坐滿。

後來轉行青山公路,吸唔到新客不突止,
仲趕走左好多原來捧場客,結果越做越頹落得摺線收場…

流星☆雨 發表於 2017-9-16 00:48 來自手機 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-9-15 17:50
但另一方面...67系碌還碌...你唔叫67系碌, 入面真係無車坐喇喎...
唔通拉返67系出黎屯公跟58X行咩....咁 ...

拆線唔得?

btw, 行屯公唔碌啦,嫌三站晒時間嘅咪不停站