hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 另開議題﹕點解要平反64?
開啟左側

另開議題﹕點解要平反64?

chai 發表於 2006-6-9 01:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於在早前的討論中﹐有版友提出以下問題﹕

『點解要平反64?』

本人在討論後﹐仍認為這與題目原本用意出現差異﹐
有另開新題的必要﹐以便其他版友加入研究。
*天下雖安 忘戰必危*
DK704_3N133 發表於 2006-6-9 17:56 | 顯示全部樓層
原帖由 chai 於 2006-6-9 00:47 發表

政府殺人有罪﹐必定要翻案。

對不起﹐還是主張另開新題

為何政府要"殺人"?
MK 發表於 2006-6-9 19:46 | 顯示全部樓層
正如日本仔侵華,進行南京大屠殺

也有很多人要求日本仔道歉賠償

作為有良知的中國人

現在要求共匪平反六四

也是很正常
leslie 發表於 2006-6-9 22:04 | 顯示全部樓層

因為公義 因為愛國
L. Chan - 我們堅持才有希望!
JX9097 發表於 2006-6-9 22:04 | 顯示全部樓層
因為愛國,所以六四更要平反
S3N92 發表於 2006-6-9 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 DK704_3N133 於 2006-6-9 17:56 發表

為何政府要"殺人"?

因為政治考慮....需要犧牲平民
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
DIH 發表於 2006-6-9 23:28 | 顯示全部樓層

因為中共表示對六四事件「早有定論」,但這定論得不到大部分人的認同,其定論過程也沒有太多人參與,
所以人們認為要推翻(或至少修改)這個定論,公平對待事件中牽涉的每一個人。

我深信六四事件終有平反的一天。
只要有人記得,只要這件事的記憶沒有被忘掉,只要各方面的意見都有流傳下去,這天總會來臨。

但是不是由中共自己「打倒昨日的我」呢,就很難說。
Cantona 發表於 2006-6-10 02:12 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2006-6-9 23:16 發表

為政治,便可犧牲人民?
這是甚麼的道理來?
cmho1010 發表於 2006-6-10 02:52 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2006-6-9 23:16 發表

好一個‘人民共和國’﹐原來人民係用黎犧牲0既。

如果S3N92兄真係覺得呢個係道理﹐我很希望你去想像一下﹕
你阿媽話你出街會學壞﹐所以唔俾你去街。
你同佢講道理﹐話你咁大個人要有多D自由﹐
點知佢大把大把打埋黎﹐話﹕你咁做會令呢個屋企七國咁亂﹐
令到細佬妹有樣學樣。
你好明顯係想作反﹐唔打你一身世係假。
我就一定鎖你響房一頭半個月﹐
你有本事就響我鎖你之前走﹐
如果唔係你唔駛旨意返黎。

跟住個屋企經歷左十七年“舉世矚目的經濟大改革”﹐搬埋去豪宅區住添。

但係你會開心嗎﹖

希望六四平反之日﹐係民主來臨中國之時。

307 發表於 2006-6-10 12:06 | 顯示全部樓層

S3N92只係解釋返,
佢係唔係一定咁諗? 我地唔知道...

但係點解要話一個講出當中一個睇法的人呢?
係唔係bark at the wrong tree呢?
只罵不建議=不負責任