hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 72 調整班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 72 調整班次

stevechau 發表於 2017-10-10 10:35 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2017-10-9 22:08
我當然知道 72 係快過 86
我只係認為大埔道有 81 一條線已經夠,72 應該改行較平坦既青沙公路

唔太同意72應該行青沙....以而家72既客量分佈...
佢飛起沙田係首要既, 其次係有無方法飛起埔公...
兩者都唔關青沙事...
實際上要飛起沙田...86必要大幅加班至非繁15-20MINS左右先啃得掂班客~
另外埔公就要條72A起死回生...
其實與其話86慢所以沙田同西九客唔搭佢...倒不如話佢根本就係疏得太離譜...搞到見到72都焗住要比貴D上車~
我諗86肯加班...沙田出SSP你咪加返到正價唔好開分段囉...一樣大把人搭~
72沙田特快只係多左一個比貴價都肯上車既理由JE, 唔係根源理由~
stevechau 發表於 2017-10-10 10:49 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2017-10-9 22:33
成日會有意見認為 240X 係取代到 86
但兩條線做緊既野根本係大不相同,結果有D位無故被迫轉車

的確240X同86係兩回事...而且要咁改, 根本上係將成個區既利益擺上枱白送比其他區~EVEN而家平日非繁入沙田...出嘉頓都坐滿左窗口位....過SKM已經坐滿...疏到咁都仲咁多客趕唔走, 仲想點??
青沙一日唔係N條線做大左, 240X開非繁都唔會追得返而家86既客量...

stevechau 發表於 2017-10-10 10:57 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2017-10-9 19:01
不能同意更多!
我自己耐唔耐都要喺下繁由長沙灣總站返大埔中心,
如果搭72, 75分鐘係最低消費, 有時慢起上 ...

咁其實272E同72可能可以並存WOR....下繁就將所有72北行班次開晒272E,其餘上繁同所有非繁時段照留72咪搞掂囉??

stevechau 發表於 2017-10-10 10:59 | 顯示全部樓層

bennyho1004 發表於 2017-10-10 06:16
72要改無問題,但不過沙田果到要72A入沙市補位,另外86要改行青沙變286.白田果到就要請80M延長去白田做循 ...

72飛起左沙田, 72A要補位係正常...
但成個PLAN其實完全唔郁86係無任何影響WOR...
咁關286咩事?? 又為左青沙而青沙?? 一路以黎兩邊都唔要86改上青沙WOR...

fatpear 發表於 2017-10-10 12:08 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-10-10 10:57
咁其實272E同72可能可以並存WOR....下繁就將所有72北行班次開晒272E,其餘上繁同所有非繁時段照留72咪搞掂 ...

我之前個post係想強調272E對下繁荔枝角番大埔客嘅重要性,呢條新線絕對唔係部份板友眼中純為搶錢,甚至被貶到要同對岸18x相提並論嘅廢線
但我從來無講過272E同72唔可以並存,72只係對荔枝角客慢,
深水埗客嘉頓嗰邊上72唔會慢過272E好多
你cut哂所有下繁72北行班次,即係迫所有放工客$9.6變$12.2?
仲有下繁長深荔番中大一段埔公d客搭咩?下繁每班車都有around十零個客喺呢段落
再講沙田亦唔見得會放走72下繁

gu9434@24 發表於 2017-10-10 12:27 | 顯示全部樓層
fatpear 發表於 2017-10-10 12:08
我之前個post係想強調272E對下繁荔枝角番大埔客嘅重要性,呢條新線絕對唔係部份板友眼中純為搶錢,甚至被 ...

路線有開既價值.. 只限下繁
下繁就算有塞車 荔枝角一帶要快72 20分鐘到大埔應該沒咩難度
深水埗就較就腳..應該引到班懶得行既客

唔搶錢?? 271x 28公里都收緊$12.1
272E短271X 5.4公里  夠膽死收$13.2

而早繁唔快得幾多
昨日有版友報告尾車 上得20人就出公路

樓主| HT408 發表於 2017-10-10 12:29 來自手機 | 顯示全部樓層

stevechau 發表於 2017-10-10 10:59
72飛起左沙田, 72A要補位係正常...
但成個PLAN其實完全唔郁86係無任何影響WOR...
咁關286咩事?? 又為左青 ...

沙中去長沙灣又慢咗又少咗車叫無影響?
leungky0528 發表於 2017-10-10 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-10-10 12:27
下繁就算有塞車 荔枝角一帶要快72 20分鐘到大埔應該沒咩難度
深水埗就較就腳. ...

開線20個好正常架啦
有啲返工線首航係單位數咋
fatpear 發表於 2017-10-10 14:04 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-10-10 12:27
深水埗就較就腳. ...

272E係收緊$12.2未係$13.2

同埋都係嗰句,長荔街-->大元村巴收$13,D 3+2村巴迫到死都大把人搭,下繁開足5班
所以272E係唔係搶錢真係見仁見智
而且下繁荔枝角上車番大埔,272E係快72起碼半個鐘
如果跟286C行顯田出上番獅隧公路,基本上都唔會點塞車

不過我係同意272E最大價值係喺下繁
上繁行邊條路入青沙都係塞,快極有限
情況同270B一樣,下繁好做過上繁
我都只係希望佢下繁可以好似270B咁越做越旺加多幾班就滿足
其他時間72都已經滿足到需求

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
stevechau + 1 + 10 272E係唔係搶錢真係見仁見智

查看全部評分

stevechau 發表於 2017-10-10 15:10 | 顯示全部樓層

fatpear 發表於 2017-10-10 12:08
我之前個post係想強調272E對下繁荔枝角番大埔客嘅重要性,呢條新線絕對唔係部份板友眼中純為搶錢,甚至被 ...

我明呀....就係咁重要的話, 咁犧牲某個時段既所有班次去成全272E有較密既班次去做客, 咁咪兩全其美囉??
對大埔客黎講...價錢同車程, 邊個先係重點丫?? 兩個只能活一個...
你想要快...咁就唔好嫌貴, 咁咪比晒272E你, 果段時間停左72佢, 咪皆大歡喜囉...
10幾個客...搵嘉頓紅小開一兩架車過黎實載得晒啦~
但原來係想要平價既...咁就唔好嫌佢慢~75定90MINS係唔重要的~
九龍灣工廠區返長沙灣, 唔搭鐵都要75MINS左右...你話你而家坐呢個時間入大埔好慢咩?! 絕對唔係囉!
沙田同埔公既問題...仲有72A係度~
但如果272E上/下繁只係單向客源, 咁其實只係大埔既問題, 唔係72本身既問題喎~

利申:搞得好86既話, 唔介意72飛起沙田提速GA~