hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 2017年施政報告有關規劃新會展設施部份
開啟左側

2017年施政報告有關規劃新會展設施部份

s3n370 發表於 2017-10-18 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層

樓主係咪唔記得擬建會展擴建部分,本身係乜野?係咪一D人流都無?讓路去起會展後,人流車流係咪只有加無減?你自己識話乜野紅磡車廠﹙只係停放處﹚,呢條鐵路最終連去邊呢?灣仔北係咪一條新路都無呢?咁而家會展一帶為何會大興土木呢?
jpoon 發表於 2017-10-19 04:52 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-10-18 14:01
你講果D問題,有錢就請到認可人士同消防工程師諗掂佢。

同埋你睇清楚C1係講乜,只係講一般情況的基本隔 ...

而家好多馬路都有地下設施,包括告士打道下嘅港島水喉動脈;同埋會展至金鐘站沿綫,除咗太古廣場有地庫外,灣北果邊好多物業都係得地庫停車場,要做地下連接效果唔係咁理想,分分鐘做架空步行街效果做好,成本仲低D添
個人覺得其中一個最適合起地下街嘅地方係連接九龍城同宋皇臺站,畢竟果度而家都要明挖,要整埋應該唔會增加好多開支,不過就算係起地下街,問題有幾個,首先成個沙中綫項目係政府出錢畀地鐵做,政府本身冇諗過起地下街,要搞地下街分分鐘又要改設計,唔知又會令沙中綫過海段延誤幾多年;第二係地下街係咪同港鐵一齊起,由港鐵負責設計同營運呢?畢竟有大大個數碼港做例子,會唔會畀人話明益港鐵?港鐵自己又肯唔肯做呢?工程難題果D已經係後話
http://jpoon9394.blogspot.com/
巴士的膠 發表於 2017-10-19 09:27 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2017-10-19 04:52
而家好多馬路都有地下設施,包括告士打道下嘅港島水喉動脈;同埋會展至金鐘站沿綫,除咗太古廣場有地庫外 ...

基本上條馬路有支街燈喺度,已經有電線有地下設施,講嚟都哂氣

尖東站沿梳士巴利道同漆咸道南都係繁忙道路一樣咁起,反而重點係提供食肆同行人連接去添馬站(東涌線)甚至灣仔/金鐘站
jpoon 發表於 2017-10-19 16:24 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2017-10-19 09:27
基本上條馬路有支街燈喺度,已經有電線有地下設施,講嚟都哂氣

尖東站沿梳士巴利道同漆咸道南都係繁忙道 ...

你又睇下點解當年起唔成銅鑼灣北站啦
http://jpoon9394.blogspot.com/
s3n370 發表於 2017-10-19 23:51 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2017-10-19 16:24
你又睇下點解當年起唔成銅鑼灣北站啦

請問當年係指邊年?銅鑼灣北站係指邊個方案0既銅鑼灣北站?

銅鑼灣北站至今仍然係倡議中北港島線其中一個車站
有邊一個人話唔會起?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2017-10-20 00:08 | 顯示全部樓層
而家好多馬路都有地下設施,包括告士打道下嘅港島水喉動脈;同埋會展至金鐘站沿綫,除咗太古廣場有地庫外 ...

又係拎基本要求當難關
有邊條路係無呢D設施?

若果土瓜灣站至啟德站(沙中線/東西線)真係要加地下街而要用額外時間,
咁關過海段(沙中線/南北線)乜事呢?

就算俾錢,港鐵係咪肯起?就算港鐵肯設計建造,又係咪一定由港鐵營運?
隨手搵到唔少明顯反例

堅尼地城泳池(政府物業、由西港島線合約編號710興建)、
南昌站上蓋物業地基(私人物業,由廣深港高鐵合約編號802興建)、
國際郵件中心(政府物業,由沙中線合約編號1115興建)、
警察遊樂會會所(私人物業,由沙中線合約編號1125興建)
仲有無數小型社區設施以上雖然全部為重置工程,但興建後移交安排有哂先例
唔知你仲有無疑問?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
jpoon 發表於 2017-10-20 03:43 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-10-19 23:51
請問當年係指邊年?銅鑼灣北站係指邊個方案0既銅鑼灣北站?

九鐵方案
jpoon 發表於 2017-10-20 03:45 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-10-20 00:08
又係拎基本要求當難關
有邊條路係無呢D設施?

而家係講緊本來合約冇嘅嘢而要額外加喎,重置果D係因為起嘅時候要移走原來有嘅嘢,所以先要重置,起好後交返畀原先營運者繼續營運,根本係兩樣嘢,乜沙中綫合約有講到要起地下街?
巴士的膠 發表於 2017-10-20 10:35 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2017-10-20 03:45
而家係講緊本來合約冇嘅嘢而要額外加喎,重置果D係因為起嘅時候要移走原來有嘅嘢,所以先要重置,起好後交 ...

沙中線無,但北港島線起都未起,走線都未定喎,我諗淨係銅鑼灣北-灣北-添馬-中環都已經減少好多要搭港島線嘅人
eternalflame 發表於 2017-10-20 23:46 | 顯示全部樓層

啟德分區大綱圖有規劃過你講嘅購物街 (圖中B3個條), 另外C3個條都係設定左做購物街