hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 19 平田-長沙灣 (經麗港城)
開啟左側

19 平田-長沙灣 (經麗港城)

castanopsis 發表於 2017-10-17 00:25 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-10-16 17:39
啱啱睇唔到“長深荔”呢句添
拉過去唔係問題,我只係比較擔心兩樣野
1. 同214重疊

我心目中既16X,會取代214碧雲道油塘一段
反正未來康華苑可以落將隧轉車站搭車
而縮短亦有助214服務埋石礦場,始終現有214既站位離石礦場有距離,而特登兜上去又好兜

上面講咗,19同16X可以分開處理
19唔上藍田改去翠屏下秀,16X做油塘藍田

10598C 發表於 2017-10-17 00:41 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-10-17 00:25
我心目中既16X,會取代214碧雲道油塘一段
反正未來康華苑可以落將隧轉車站搭車
而縮短亦有助214服務埋石 ...

最弊而家214有半個14D全日嘅任務(彩虹↔觀塘山↔藍田山),所以係好難拆開佢去

講真,其實藍田站唔係真係咁重要,仲要飛嘅係回程站,係啟田道落車行返去都得

除左要塞觀繞麗港城落橋位之外,其實本身啟田+麗港城又真係唔係咁差啫,又係嗰句,E22都做左咁多年啦... 除非你話E22做壞左個頭囉

翠屏+麗港城呢樣野我都有諗過,其實兩者嘅道路網都比較差

回程跟T277去迴旋處掉頭算啦,順便停一停觀塘站執下客,唔一定要執著行嗰個路口,還掂翠屏搭巴士一直都要兜大圈

其實要搞翠屏,第一件事係應該將11B/11C轉型做接駁轉乘線囉

如果講到19+16X,我就有個問題想問,咁康田應該去邊到搭車...16X過啟旺樓之後走,19假如改做翠屏開經麗港城,康田都係冇架喎

如果16X改做跟215X行經啟田落藍田站,再經偉發道上繞道,會仲慢過原本16(參考google),碧雲道應該會反對
castanopsis 發表於 2017-10-17 01:48 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-10-17 00:41
最弊而家214有半個14D全日嘅任務(彩虹↔觀塘山↔藍田山),所以係好難拆開佢去

講真,其實藍田站唔係真係 ...

講真,其實藍田站唔係真係咁重要,仲要飛嘅係回程站,係啟田道落車行返去都得

除左要塞觀繞麗港城落橋位之外,其實本身啟田+麗港城又真係唔係咁差啫,又係嗰句,E22都做左咁多年啦... 除非你話E22做壞左個頭囉

翠屏+麗港城呢樣野我都有諗過,其實兩者嘅道路網都比較差

回程跟T277去迴旋處掉頭算啦,順便停一停觀塘站執下客,唔一定要執著行嗰個路口,還掂翠屏搭巴士一直都要兜大圈

其實要搞翠屏,第一件事係應該將11B/11C轉型做接駁轉乘線囉

214同14D秀茂坪段差好遠,兩者其實無關聯
而安達臣秀茂坪去油塘,613加個雙向分段收費已經搞掂
反正613宜家客量平平,執多堆流水客幫補下絕對係好事

我其實同意藍田站唔重要
純粹係樓主寫得出來,想問下佢有何高見去解決個問題咁解

而我想講
啟田+麗港城回程偉發道兜圈其實真係幾差
你可以試下google map劃下線,然後望下唔同時段要用幾耐
結論係,咁樣兜麗港城其實仲耐過行觀塘道......
啟田本身巴士唔係獨市,隔離仲有港鐵同紅小
雖然港鐵同紅小本身都慢(港鐵多站而且要行,紅小要塞觀塘道)
但呢個case唔似得E22,絕對唔係塞舊垃圾俾啟田班客都會硬食(甚至E22都趕咗唔少客)

翠屏問題
本身有入邨小巴做接駁,巴士無原因要同小巴鬥搶
反而開多幾條市區線實際好多

如果講到19+16X,我就有個問題想問,咁康田應該去邊到搭車...16X過啟旺樓之後走,19假如改做翠屏開經麗港城,康田都係冇架喎

如果16X改做跟215X行經啟田落藍田站,再經偉發道上繞道,會仲慢過原本16(參考google),碧雲道應該會反對

上面講咗
我係認同藍田站唔重要,可以停啟旺樓後轉右直上觀繞
加上16X本身會上橋,同時飛曬所有亞皆老街/九龍城既車站
唔會出現16X慢過16

另外,16X開絕對唔代表16會取消
本身16其實最多客既係 藍田山—觀塘道,以及 觀塘道—旺角
同16X本身係各有各做

10598C 發表於 2017-10-17 07:50 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2017-10-17 01:48
214同14D秀茂坪段差好遠,兩者其實無關聯
而安達臣秀茂坪去油塘,613加個雙向分段收費已經搞掂
反正613 ...

係喎仲有613,差啲都唔記得,但係最大問題214油塘至石硤尾本身都獨市緊,除非到時候你加返613↔縮短後嘅214

但係問題又嚟,而家214都做緊油塘↔荃灣轉乘,又點算好呢... 唯一諗到嘅係613↔290...
總結其實214有啲剪不斷理還亂嘅感覺

不過假若用旺深線換214縮短,其實又唔係諗唔過嘅

翠屏個case,佢地係有小巴,但係轉乘線始終都係冇,有優惠係差好遠

至於藍田站,我係指鯉魚門道嗰個站唔重要,因為可以康田嗰邊行返落去

但係如果16X係咁行,康田都係依舊冇車,再者其實啟旺樓差唔多係最格攝嘅站位,無論安田啟田都唔算方便,更加莫講康田匯景

其實又唔係冇辦法,16X去程兜埋平田,落繞道直飛太平道,抵消行觀塘道嘅時間,回程跟88X落橋去康田

第二個方法,去程跟215X去到藍田站,入偉發道上繞道,回程同上
hellomato 發表於 2017-10-17 16:55 | 顯示全部樓層

想起不久前小弟有拉直6P的建議。可否進一步將6P提升至全日服務及改線,實現樓主所建議的平田/麗港城--深水埗線的建議?總好過而家唔湯唔水的“繁時流水兩味”;而且“詭異”的是,6P比214還要遲2天開辦。

6P提升服務後,更改編號為6E——可視作6E自1991年取消後復辦;當時的替代服務正是舊版40。
路線縮短至平田,繞經麗港城(走法同40),取消繞經彩虹道。可考慮跟隨上一代6E途徑偉業街。
往平田:https://goo.gl/maps/o9vYQHe9bYn
往蘇屋:https://goo.gl/maps/JJN2i7rQxDn
全程收費$6.4,與6P維持一致。由於預期客量不高,班次設定在20-30分鐘,使用大型單層巴士(ASC/AVC/BDE)行走。

我是一部小小MMC~~~~
10598C 發表於 2017-10-17 17:13 | 顯示全部樓層
hellomato 發表於 2017-10-17 16:55
想起不久前小弟有拉直6P的建議。可否進一步將6P提升至全日服務及改線,實現樓主所建議的平田/麗港城--深水 ...

唔實際
而家麗港城啟田最需要係一條觀繞九龍城旺角深水埗

hellomato 發表於 2017-10-17 18:02 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-10-17 17:13
唔實際
而家麗港城啟田最需要係一條觀繞九龍城旺角深水埗

這個路線我在Plan 6P全日版的時候也有同時考慮
問題是落觀繞之後點樣去旺深;目前想到的是跟2X咁行
甚至想過用88X那樣的大循環——
深水埗出發,先流水經九龍灣、牛頭角、觀塘,兜啟田、落麗港城,直上觀繞出旺深
(雙向經石硤尾大坑東,回程兜通菜街近旺角警署食太子站。地圖:https://goo.gl/maps/V7iHtDyXeQ72
我是一部小小MMC~~~~
AV296 發表於 2017-10-18 13:16 來自手機 | 顯示全部樓層

Error
AV296 發表於 2017-10-18 13:19 來自手機 | 顯示全部樓層
編號方面,19好像一個流水線(聯想起14、15、16、17),用19C/D甚至19X好像更好。
MM3891@16 發表於 2017-10-23 14:25 來自手機 | 顯示全部樓層

如果16x照而家咁去到興田轉落將軍澳道靠左上返啟田道 停啟田再上繞道呢