hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 龍運E線新車#2501@S1 (附內籠相片)
開啟左側

[即日快報] 龍運E線新車#2501@S1 (附內籠相片)

E21A 發表於 2017-10-14 21:28 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2017-10-14 20:47
用呢款凳可以塞59人響上層?

12原本可以坐59人,變半豪後坐55人
12.8原本可以坐63人,變半豪後可以坐59人
半豪的代價就係少4個位(一行)而已

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ATSE40 + 1 原來我睇錯係12米-.-

查看全部評分

DENNIS 發表於 2017-10-14 22:08 | 顯示全部樓層
呢批車比大快活爭左D咩?充電位?
E21A 發表於 2017-10-14 22:36 | 顯示全部樓層
DENNIS 發表於 2017-10-14 22:08
呢批車比大快活爭左D咩?充電位?

我諗對乘客最大同直接影響應該係上層坐位間距窄左(大快活57 v.s 59)
s3n370 發表於 2017-10-14 23:07 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2017-10-14 22:36
我諗對乘客最大同直接影響應該係上層坐位間距窄左(大快活57 v.s 59)

15XX上層載55人
同意你之前講法,真係想清客應該同九巴睇齊,上層用九巴紅車位塞多4個
雖然張椅好似靚佐,個人覺得65XX腳位同低載直梯車唔差太遠
65XX同25XX唯一好處係行A線唔太覺眼
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
GU9338 發表於 2017-10-14 23:24 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2017-10-14 21:18
呢批車既定位真係好奇怪,如果係forE線用,不如改做水塘12.8清客好過
如果係A線專車,規格又差左,同LWB大 ...

唔好搞水塘喇
968 間唔中有水塘 12.8 俾人問候到飛起

雖然無跟到九巴 spec 塞最多人 ,
起碼見到呢批車 / 65 個陣都多位坐過直梯 , 氣都順啲
請用文明來說服我。
Eddie 發表於 2017-10-15 06:47 來自手機 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-10-14 23:24
唔好搞水塘喇
968 間唔中有水塘 12.8 俾人問候到飛起

其實65xx有冇必要放4格行李架?反而25xx只係三格
E21A 發表於 2017-10-15 08:04 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2017-10-14 23:07
15XX上層載55人
同意你之前講法,真係想清客應該同九巴睇齊,上層用九巴紅車位塞多4個
雖然張椅好似靚佐 ...

咁呢批車最合適既路線應該係A31/A41/A43
呢3條線而家繁時/晚上可以坐滿一架12.8大快活(可能有人企都唔定,不過行李架遮住咗睇唔到)
可以最大程度保障所有乘客有位坐之如又唔會令巴士公司受到太大批評
s3n370 發表於 2017-10-15 09:08 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2017-10-15 08:04
咁呢批車最合適既路線應該係A31/A41/A43
呢3條線而家繁時/晚上可以坐滿一架12.8大快活(可能有人企都唔定 ...

呢3條A線繁時恆常地都係坐滿15XX再企十零個
25XX都係拎出去幫E線清客好過
話哂載得多過65XX同低載車
Eddie 發表於 2017-10-15 09:21 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2017-10-15 09:08
呢3條A線繁時恆常地都係坐滿15XX再企十零個
25XX都係拎出去幫E線清客好過
話哂載得多過65XX同低載車 ...

25xx載客仲高過95xx
首選一定係E線啦
s3n370 發表於 2017-10-15 09:46 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2017-10-15 06:47
其實65xx有冇必要放4格行李架?反而25xx只係三格

3/4格係乜意思?
25XX行李架及下層格局同15XX一樣