hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴971調整班次
開啟左側

新巴971調整班次

shtsang 發表於 2006-6-10 12:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今朝搭971返屋企,見到有著住城巴Polo Shirt既人員換971既
班次表.詳細我冇睇清楚,冇記錯既星期日既時間不變.
星期一至六就冇左下午繁時班次,由1040-2000都係20分鐘一
班.其餘時間應該係不變.我都冇留意幾時開始生效.亦加上
詳細既開車時間表.
唔知係唔係cut左一架車呢??不過咁既時間比以前更加好記.

歡迎討論
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
kay 發表於 2006-6-10 12:33 | 顯示全部樓層
咁依家部份班次係唔係都係30分鐘一班?
 樓主| shtsang 發表於 2006-6-10 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2006-6-10 12:33 發表
咁依家部份班次係唔係都係30分鐘一班?

星期一至六朝早同埋夜晚2000之後班次不變.
星期日整日班次不變.
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
dydx 發表於 2006-6-10 14:22 | 顯示全部樓層

唔駛估啦,新記網頁已經更新o左啦,今日(10/6)生效
(紅字為修改後之班次)

石排灣開(平日)
06│30 50
07│10 30 50
08│10 30 50
09│05 20 35 50
10│05 20 40
11│00 20 40
12│00 20 40
13│00 20 40
14│00 20 40
15│00 20 40
16│00 20 40
17│00 20 40
18│00 20 40
19│00 20 40
20│00 30
21│00 30
22│00

海麗邨(村)開(平日)
06│30 45
07│00 15 30 45
08│00 15 30 45
09│00 20 40
10│00 20 40
11│00 20 40
12│00 20 40
13│00 20 40
14│00 20 40
15│00 20 40
16│00 20 40
17│00 20 40
18│00 20 40
19│00 20 40
20│00 20 45
21│15 45
22│15

假日不變

Cantona 發表於 2006-6-10 14:36 | 顯示全部樓層
照計冇減到車既,應該只係略減佐班次,同執靚個時間表
namenloz 發表於 2006-6-10 14:39 | 顯示全部樓層
想請問石排灣到堅尼地城同埋海麗邨到朗豪坊大概要幾耐?thx...
dydx 發表於 2006-6-10 14:43 | 顯示全部樓層

原帖由 namenloz 於 2006-6-10 14:39 發表
想請問石排灣到堅尼地城同埋海麗到朗豪坊大概要幾耐?thx...

石排灣至堅尼地城 - 大約20分鐘
海麗至朗豪坊 - 大約15分鐘
da54 發表於 2006-6-10 20:06 | 顯示全部樓層
原帖由 dydx 於 2006-6-10 14:22 發表
唔駛估啦,新記網頁已經更新o左啦,今日(10/6)生效
(紅字為修改後之班次)

佢無病呀?
傍晚經常頂閘,15 分鐘一班就差唔多....

至於你們信不信?反正我信了
eric278 發表於 2006-6-12 08:59 | 顯示全部樓層
請問是單層還是雙層頂閘?

其實20分鐘一班是讓乘客更易預計候車時間。
若果用雙層車,這樣的班次仍然頂閘的話,可以加開短程特車或加密至15分鐘一班。
還看香港公交
ccicoltd 發表於 2006-6-12 10:29 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2006-6-10 20:06 發表
佢無病呀?
傍晚經常頂閘,15 分鐘一班就差唔多....

即使不加密,這段時間亦應全部使用雙層。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2