hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議2A往樂華方向繞經保安道 (蘇屋、李鄭屋) ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議2A往樂華方向繞經保安道 (蘇屋、李鄭屋)

HG3632 發表於 2017-11-2 10:33 來自手機 | 顯示全部樓層

觀深唔一定要經老龍 除非要取代40兜長沙灣美孚 因為老龍交通實在太唔穩定
我覺得可以跟6D沿青山道去到嘉頓後右轉欽州街落長沙灣道 黃竹街後飛橋落界限街
停完喇沙小學之後再飛橋直達景泰街 之後跟11B到翠屏道

回程跟11B到啟業後跟2X走線到男拔 另外加停伯爵街同聖德肋撒堂
然後上橋-荔枝角道-黃竹街-汝州街-2X到美孚 (有需要就兜蘇屋或元州街)

如果6D冇咁多資源可以抽嘅話就將條13D廢物利用 (中秀至美孚 經觀塘道 不經旺角站)
順便做埋秀明道來往西九 唔去寶達係焗人搭返98C/214 (213D縮去寶達配合)

跟手可以將11B踢入彩虹道補返彩虹道來往觀塘嘅位 九龍城特快交返俾11X/15X做

參考返地鐵同214/296C價錢 呢條線收7-7.5都有人搭 始終6P喺九巴嚟講真係收得太平

10598C 發表於 2017-11-2 17:36 來自手機 | 顯示全部樓層
HG3632 發表於 2017-11-2 10:33
觀深唔一定要經老龍 除非要取代40兜長沙灣美孚 因為老龍交通實在太唔穩定
我覺得可以跟6D沿青山道去到嘉頓 ...

其實觀深係咪真係咁值得做?而家本身已經有觀青紅小,又有地鐵,亦都有296C,除非係想殺296C換296P延長+全日,不過可能性唔大

而用13D延長唔係唔得,不過要綁住維港灣同牛頭角道(根據S3BL100版友嘅資料),點睇條走線都覺得樣衰

至於11B,觀蒲係一個好嘅諗法,始終而家觀蒲都算係半個盲點,但係如果踢返11B入彩虹道,沿線反對聲音一定會好大,同埋因為而家已經有11B↔6D轉乘,將佢踢入去嘅必要性並唔大。

反建議改11D,入彩虹道之後經東頭村道去樂富(遲下可以延長埋去九龍塘),其實未必會慢過而家好多,起碼唔駛塞九龍城,同時亦都比11B更順路

而其實要深水埗線嘅唔係觀塘道,而係觀塘山。我傾向改42為中秀↔葵芳站,同時延長43M去荔枝角,經荔景山路,42可以直行葵涌道

LAK2 發表於 2017-11-2 18:42 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-2 17:36
其實觀深係咪真係咁值得做?而家本身已經有觀青紅小,又有地鐵,亦都有296C,除非係想殺296C換296P延長+ ...

配合43M 上荔景山,42 兩邊改路係正路建議,但葵芳有290A, 42縮去葵芳真係把X。建議42美孚後直去青衣南,換42A/43C拆條特快。
10598C 發表於 2017-11-2 19:51 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2017-11-2 18:42
配合43M 上荔景山,42 兩邊改路係正路建議,但葵芳有290A, 42縮去葵芳真係把X。建議42美孚後直去青衣南, ...

其實縮短去葵芳站有幾個原因

第一,42其實係40改道後係九龍城唯一一條去葵青區嘅線,亦都有唔少沿線乘客搭佢去葵芳附近嘅工業區,所以縮短去美孚或者荔枝角基本上冇可能

第二,去葵芳站慳到出嚟嘅車會比去青衣多。如果42延長+縮短而又要減車比43M延長,淨去葵芳可以減到大約兩架車,但係如果去青衣,最多只會減到一架,未必足夠比43M延長

當然,我明白42縮短,長青美景都係其中一個阻力,因為42係佢地唯一一條東九線,但係同時麻煩在九龍城應該想要一條葵涌線多過一條青南線

至於拉埋42A一齊搞,其實都有想像空間,因為可以攞走少少42A嘅車去重組,反正改快左,但係收費問題要搞(42要整雙向分段收費)

啱啱諗起,其實長青美景去東九係咪可以加返42A↔40轉乘,就好似深井都有人提出過52X↔40咁
ricky 發表於 2017-11-2 20:24 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-2 19:51
其實縮短去葵芳站有幾個原因

第一,42其實係40改道後係九龍城唯一一條去葵青區嘅線,亦都有唔少沿線乘客 ...

42好難唔服務青衣(唔服務青衣都唔叫42啦),青衣南要有直接車去荔景,尤其係返放學時。
前荃葵青區居民
hon_son_wilson 發表於 2017-11-2 20:39 | 顯示全部樓層

回歸2A正題

10598C 發表於 2017-11-2 17:36
其實觀深係咪真係咁值得做?而家本身已經有觀青紅小,又有地鐵,亦都有296C,除非係想殺296C換296P延長+全日,不過可能性唔大

而其實要深水埗線嘅唔係觀塘道,而係觀塘山

其實要觀塘道線嘅唔止係荔枝角道/南昌站(296C),仲有蘇屋/李鄭屋。
如果有港鐵就得,所謂觀蒲都唔存在盲點,因為鄰近鑽石山、黃大仙、啟德3站。
宜家觀青紅小已經加到$10,如果可以轉型做專線,
班次及收費受一定規範的話(去返正常水平),屆時都唔需要9巴施捨。
不過,我唔覺得三幾架小巴搞得掂觀深,特別係繁時。

如果9巴今次建議的目的,
係所謂「滿足蘇屋/李鄭屋來往東九龍需求」的話,
(東九龍唔止淘大,理應包括觀塘)
考慮到2A往返九龍城作為轉乘線的低效率,
我認為毋須改道,並應該好好理順6P全日。

至於美孚至蘇屋段,觀乎9巴深水埗區內服務,
全部都係靠區外線分段收費,短程收長價。
前頁提出以小巴取代都係可行,區內44S係成功例子。
(即使加左兩次價都未夠9巴貴 [$4.8 Vs >$5.1])

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
stevechau + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

gu9434@24 發表於 2017-11-2 21:22 | 顯示全部樓層

咁改解決唔到2A既問題..
因為保安道行出去青山道根本好近..入左去大家一樣只會無視/焗搭既就繼續搭

gu9434@24 發表於 2017-11-2 21:27 | 顯示全部樓層
如果9巴今次建議的目的
係所謂「滿足蘇屋/李鄭屋來往東九龍需求」的話

滿足? 開條繁時線跑老龍滿足返工客需要 都沒
搞到成班居民一齊逼架十蚊紅小(多人時仲要人等車)

10598C 發表於 2017-11-2 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2017-11-2 20:24
42好難唔服務青衣(唔服務青衣都唔叫42啦),青衣南要有直接車去荔景,尤其係返放學時。
...

咁編號可以改嘅啫...

同埋我之前已經提及會延長43M,繼續服務青南↔荔景客
10598C 發表於 2017-11-2 21:45 | 顯示全部樓層

6P全日其實唔大必要,只需要理順現時行車路線,同時轉型做半直通已經可以,因為而家6P死因在於太迂迴。同時亦都冇必要行碧雲道,作為通勤線,直入油塘工業區已經可以

啫係蘇屋↔沿路至碧華花園↔九龍城天橋↔不停站至景泰街↔不停站至九龍灣站↔沿路至觀塘碼頭↔茶果嶺道↔油塘工業區

相反我想知而家到底可唔可以搭2A去美孚轉40返觀塘,咁樣搭法一定快過碌2A去到九龍城轉11B/D