hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 九巴40線改道建議
開啟左側

九巴40線改道建議

27131118 發表於 2017-11-14 16:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議
九巴40線自2013年轉型成來往荃灣、葵涌及九龍東的特快路線,但仍需繞經美孚及長沙灣,路線因而顯得迂迴曲折。為善用資源及進一步加強荃灣、葵涌區往來九龍東的巴士服務,現建議更改其走線,詳情如下:
1. 往麗港城方向沿原線至「葵涌道荔景邨」分站後改為直接經呈祥道返回原線,不再繞經美孚。
2. 往荃灣方向沿原線至蝴蝶谷交匯處後改為直接經呈祥道返回葵涌道原線,不再繞經長沙灣及美孚。
3. 因應40改道後不再繞經長沙灣及美孚,增設30X、33A、38A<->2A、6D的八達通轉乘優惠。

取消車站
麗港城方向:美孚站 (長沙灣道)、饒宗頤文化館
荃灣方向:甘泉街 (蝴蝶谷道)、長荔街、美孚站 (荔枝角道)、葵涌交滙處

新增車站
荃灣方向:天馬苑

好處
改道後可節省行車時間(96分鐘→86分鐘),並提供較穩定的班次。
更有效運用現有資源,提升巴士網絡的效率。

歡迎提出意見
sq285 發表於 2017-11-14 17:35 | 顯示全部樓層
問題1: 美孚落觀塘特快線由有變冇邊過到
問題2: 其實麗城開經福來邨係想食埋大會堂客,48X做緊一樣嘅嘢
至於點解返麗城唔經,應該係因為果段沙咀道西行加唔到站
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
Alex7808 發表於 2017-11-16 21:53 來自手機 | 顯示全部樓層
其實40喺美孚有好多人等,如果唔經美孚,變相加劇觀塘-美孚的小巴負荷
HN745 發表於 2017-11-17 01:02 | 顯示全部樓層

淨係取消美孚站已經ban得啦....

尤其守左咁耐終於有班客特登等40 想送客比紅小/地鐵咩

同埋入荃灣做咩冇啦啦加天馬苑站  

大河道都係40客倉 飛走佢同送佢上路冇咩分別

其實長遠要黎一次大重組先可以解決呢個問題(而呢個topic都講左好多年 但暫時未有共識
 樓主| 27131118 發表於 2017-11-19 22:24 | 顯示全部樓層
已經因應大家嘅意見作出修訂
另外我認為美孚落觀塘特快線角色
應該搵新開嘅40A擔任
並視客量將40A改全日
kitarolo 發表於 2017-11-19 23:16 | 顯示全部樓層

當年40改特快後
而深水埗區堅持要
經美孚,並非無原因,如
飛走嘅會令港鐵繁時更
擠迫……往麗港城經美孚及
饒宗頤文化館係可以接受嘅
因為多載嘅客值得用多10分鐘。

而家問題係往荃灣經
蝴蝶谷道落美孚太轉折
停燈太多,但係改良以較
直接的走線,又關乎道路
規劃多過巴士改道。

至於40A未知樓主
嘅建議,亦都唔係6D
兩端伸延(必然加價且
不是特快線)所能解決。
10598C 發表於 2017-11-19 23:26 來自手機 | 顯示全部樓層

27131118 發表於 2017-11-19 22:24
已經因應大家嘅意見作出修訂
另外我認為美孚落觀塘特快線角色
應該搵新開嘅40A擔任

其實用42C執觀美仲好,唔應該再開一條全日40A出嚟

[粗略建議]
建議40繁忙時間加密班次至8-10分鐘一班,來回程取道青山公路直達大窩口
38改為途經葵涌道出入葵涌(大致跟37)
42C全日加停美孚,經荃灣路來往青衣北橋

因應38、42C削減路段縮減行車時間/行車里數,將騰出一至兩架車予40加班,整體用車不變

對葵青只屬一知半解,有錯請直出
S3BL100 發表於 2017-11-20 00:46 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2017-11-19 23:26
其實用42C執觀美仲好,唔應該再開一條全日40A出嚟

[粗略建議]

咁即係倒走左荃富街客倉…
fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2017-11-20 01:01 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-11-20 00:46
咁即係倒走左荃富街客倉…

咁如果兜入沙咀道呢?
S3BL100 發表於 2017-11-20 01:10 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2017-11-20 01:01
咁如果兜入沙咀道呢?

沙咀道係巴士客倉,但兜入沙咀道行車時間就會同而家兜美孚差唔多甚至更慢

其實而家 42C 對青衣尾站客唔係好慢,仲攬住堆似乎無完美方法處理的青衣上葵流水,
只係對頭站同青衣南真係唔吸引

針對呢個問題,42C 係應該拆兩條,其中一條南橋出,做埋美孚

例如

長亨 + 長安 - 原線;青衣邨 + 涌美路 + 長青美景 + 南橋 + 美孚 - 呈祥道

或者

長亨 + 長康 + 長青美景 + 南橋 + 美孚 - 呈祥道;青衣碼頭/青衣村 + 長安 - 原線

fb.com/scientisthk2usa/