hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 東西綫命名問題
開啟左側

東西綫命名問題

timewater 發表於 2017-11-22 12:20 | 顯示全部樓層

marcowong1011 發表於 2017-11-22 01:09
根本係樓主(同某D 鐵路迷) 一廂情願想將「直通運行」嘅概念強行「引入」香港 ...

點解日本得,香港唔得?
鐵路發展到某個程度, 就要引入新思維

太過迂腐係唔得
香港無「直通運行」咪引入囉
以前 614P同615P路線圖喺兆康站係直頭漸變色顯示, D人咪明囉
紫紅漸變啡色,有幾難明?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
leochill + 1 英雄所見略同

查看全部評分

eternalflame 發表於 2017-11-22 12:39 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2017-11-22 12:17
其實可以寫 紅磡/屯門 或者 屯門經紅磡 ,令市民更加方便辨認行車方向
因為一條又新界區經市區再到新界區 ...

你呢個提議無問題喎,但的確唔關所謂直通運轉事

eternalflame 發表於 2017-11-22 12:43 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2017-11-22 12:20
點解日本得,香港唔得?
鐵路發展到某個程度, 就要引入新思維

點解日本得就代表香港都得?
所有野都要因地制宜
引入直通運轉概念對乘客搭車有何好壞?
如果要引入,導向標識應該要點樣去令乘客明白呢?

HV7025 發表於 2017-11-22 13:29 來自手機 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2017-11-22 05:38
其實大家有冇冧過寶琳康城大輪迴嘅起因係咩?啲人連廣播都唔聽,仲要同一隻顏色。

香港冇七百萬個鐵路迷。 ...

雖然香港唔睇牌唔聽聲嘅路痴何其多,但其實鐵路公司安排都未算好周詳,剩係靠月台電牌顯示目的地未夠
多過一個終點嘅路線,應該要好似台灣、日本咁有側牌顯示目的地
GK3258 發表於 2017-11-22 14:55 來自手機 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2017-11-22 12:17
其實可以寫 紅磡/屯門 或者 屯門經紅磡 ,令市民更加方便辨認行車方向
因為一條又新界區經市區再到新界區 ...

點解當年九龍南線唔改做南昌/紅磡
港島綫唔寫堅尼地城/上環?
咁寫擾民多過方便市民。
groom1002 發表於 2017-11-22 19:15 | 顯示全部樓層
直通運行俾非鐵路迷鬼識咩? 點解唔統一叫xx線? 不過每逄新線通車都非常混亂
dogdog002 發表於 2017-11-22 19:58 | 顯示全部樓層

284 發表於 2017-11-21 23:43
有,輕鐵614P同615P,相信冇人會蠢到喺兆康/屯門碼頭落車轉車。

講開又講以前九鐵會特別標示614P 615P 會直通運行

將兩隻色溶為一體,反而港鐵之後取消左

(竟然係一間小學既介紹先搵到)

其實生客去到兆康/屯門碼頭先知會轉615P咪當係Bonus囉
熟客反而係會識落車左行前搭早少少開出果部,什至過隔離搭505/610等等
 樓主| 284 發表於 2017-11-22 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
我建議保留「馬鞍山綫」「西鐵綫」名稱並非因為鐵路迷有情意結,而係實際上咁樣可以避免大量路牌/指示牌需要更換,亦令乘客清楚路線的目的地 (東西綫?邊度係東邊度係西?)
groom1002 發表於 2017-11-22 23:58 | 顯示全部樓層
九龍南線初期真是有人唔知往尖東要紅磡轉車,先把紅磡西鐵離站顯示牌改為尖東至屯門,如果延線,其實指示牌寫終點站名無問題,但原有路線被新線折斷,令往原有目的地乘客轉車,指示牌需寫目的地/經XX轉乘XX線往原有目的地,但始終睇路線圖更加明白點搭車
bennq 發表於 2017-11-23 00:25 | 顯示全部樓層

先搞清楚直通運轉個概念
直通運轉係經過其他公司路線去更多唔同地方而戈D路線都有獨立服務先叫直通運轉
乜香港而家係線有多個服務咩 明明就同一條線點解叫直通運轉?
你話指示加 經紅磡 我唔反對
同埋呢個世界唔係咩都要依賴
MTR指示同廣播係已經屬世界一流(仲有空間改善)呢個係公認 如果係差就唔會有其他國家metro/subway 嚟香港取經