hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 606,606A,606X問題
開啟左側

[問題] 606,606A,606X問題

樓主| ricky 發表於 2017-11-25 18:12 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2017-11-25 10:21
606X朝早九工係大過觀塘。

下繁以觀塘道嘅塞車情況版友話條線九龍灣後飛觀塘繞道根本合理。

就算606X全日,606都要保留,因為耀東邨都要過海。
前荃葵青區居民
gu9434@24 發表於 2017-11-26 00:19 | 顯示全部樓層
題外話:有白鴒出海報爭取緊早繁606X全部係啟業開...

回正題:  A實在沒得再點大執(最多觀市後經功樂道加順利村道再落彩雲..但舊清又唔行得大車)

其實606X有條件做全日 啟德<>九龍灣工商區<>觀塘道<>原線

上繁跟原線
下繁過港島 九工後飛啟福道橋..只停觀市就落隧道
返九龍東隧後頭站創紀之城 之後跟15A返啟德..
brianso198 發表於 2017-11-26 00:39 來自手機 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-11-26 00:19

回正題:  A實在沒得再點大執(最多觀市後經功樂道加順 ...

A根本難執,因為你咁樣做A行車時間升得太勁又要倒車,本身條A喺九工舊客比例隨時仲高過X。

條A除咗某幾班車客量真係頂閘根本無須加車…但A好多時都派ATE,
先派載客量高啲嘅車如果都仲係頂先睇吓可唔可以唔好大幅拉長行車時間呢個大前提再執九龍返港島走線。

X同A全日呢個議題本身大家有共識,但係實行上嚟阻力唔係無。
尤其606區內問題好嚴重。

S3BL100 發表於 2017-11-26 01:10 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2017-11-25 10:21
606X朝早九工係大過觀塘。

下繁以觀塘道嘅塞車情況版友話條線九龍灣後飛觀塘繞道根本合理。

但如果 606X 做全日的話,真係無理由唔做觀塘巿中心

606X 東行兜上耀東,的確可以解決流水客問題,
但我始終覺得唔係理想,而且到時 606A 情況應該更差

如果有其他內陸線可以重組,根本唔應該用過海線做呢類流水

當然,可以考慮 606A 直行筲箕灣道,由東面兜上耀東

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2017-11-26 01:25 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2017-11-26 01:10
但如果 606X 做全日的話,真係無理由唔做觀塘巿中心

606X 東行兜上耀東,的確可以解決流水客問題,

606慘在連西行都有班非兩蚊客由柴小上耀東,好彩嘅係量少所以呢堆成舊放棄問題都未必大。
但東行(尤其醫院探病時間)架小巴做到死,
但又唔夠客獨立成線。
根本無得搞,
尤其西灣河上山太多車根本無可能靠呢堆客維持。

所以606個問題我個人覺得好尷尬,的確叫X東行上耀東唔係最理想,但開線又唔似對面89S仲有水泉澳可以做。

補充多小小,東行606西灣河後客量唔好但以前派細車嘅606A早繁九龍方向係可以搞到連康怡都無位坐。

內陸自從2A/82減班畀8H後根本無得執,雖然而家望落好似無乜事但好大程度上因為2A/82派61XX所以先叫做無事。
本身其他疏車嘅流水線又唔適合拉上耀東(包括而家8H)

如果畀我執,我反而會將A執去啓德X去彩雲,但唔知彩雲班人接唔接受畀多$1.20一程。同埋A咁做都係要倒車,但至少咁樣都有新區做吓強化返九龍返港島客量。

樓主| ricky 發表於 2017-11-26 09:54 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2017-11-26 00:19

回正題:  A實在沒得再點大執(最多觀市後經功樂道加順 ...

其實啟業開出,倒不如啟德開出,先加下繁雙味,然後做全日。606不如縮短到筲箕灣算數。
前荃葵青區居民
yclam 發表於 2017-11-26 11:31 來自手機 | 顯示全部樓層

如果可以的。不如把606全日分拆為606及606X。606由彩雲開,經坪石,三彩,牛頭角,觀塘,藍田,東隧,鰂魚涌,太古城,耀東至筲箕灣。
yclam 發表於 2017-11-26 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層
而606X由啟德開經啟業,九龍灣,花園大廈,觀塘,藍田,東隧,筲箕灣,柴灣及小西灣。兩線於東隧八達通免費轉乘。
gu9434@24 發表於 2017-11-26 13:03 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2017-11-26 00:39
A根本難執,因為你咁樣做A行車時間升得太勁又要倒車,本身條A喺九工舊客比例隨時仲高過X。

條A除咗某幾班 ...

頭先畫左下Map..不論a線經九工定四彩
其實跟距離都係差唔多(唔過1公里 相信改路唔使加車)

A放棄做九工堅係要搏一搏(留番兩繁單向可以 但全日入真係免了)
但諗諗下日間九工一帶塞車塞到咁樣..好睇唔好食機會好大

ps:今日剛諗到.. 如果停裕民坊後經協和街上山 仲可以食埋條26m
brianso198 發表於 2017-11-26 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2017-11-26 13:03
頭先畫左下Map..不論a線經九工定四彩
其實跟距離都係差唔多(唔過1公里 相信改路唔使加車)

606A係無得唔入九工。