hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 高鐵香港預計每日開行超過一百對列車
開啟左側

高鐵香港預計每日開行超過一百對列車

Kaix 發表於 2017-11-29 23:33 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2017-11-29 14:43
福田、深圳北及廣州南兩檢明明最符合所有持份者利益,西九兩檢完全係為政治需要。

只要香港段唔需要安檢自 ...

廣州南同深圳北本身已經接近飽和,邊度仲有位做口岸??
咁都叫最符合所有持份者利益??
擴建d錢係咪香港出先??

用過境鐵路黎做本地通勤,
一條過境鐵路自斷未來的長途發展空間,
究竟係邊個短視??

將連接中共的過境鐵路本地化通勤化,
弱化高鐵連接中共的的功能,
一睇就知係為左本土派的政治目的,
為左達到依個政治目的,
當年嗌不遷不拆口號的,今日卻要石崗大規模發展,
去成就高鐵本地化的政治目的,
村民就好似避孕套咁用完即棄
ky26042008 發表於 2017-11-30 00:25 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2017-11-29 23:33
擴建d錢係咪香港出 ...

其實當時深圳灣口岸香港係比左15.3億人民幣既"土地開發費", 而家重每年比緊623萬人民幣做租金,
相反香港西九龍站位處香港中心地帶, 而家連中方使唔使比租都未知, 錢就使左香港人864億, 中國政府就一個仙都唔使比

如果將深圳灣口岸模式複製落廣州南同深圳北, 我相信會比而家更有效益,

而家高鐵西九龍站中方口岸區估值年租係大約7.25億港圓, 大約係深圳灣口岸年租既11倍,
如果將佢以市值租出去, 以租年收入支付廣州南同深圳北既口岸租金, 相信亦係綽綽有餘既

根據香港01既資料, 而家所謂既100對列車係有幾乎8成班次只係來往深圳同廣州, 每日只有24對中長途列車, 所謂同中國接駁係成疑問既

每日往上海有5對, 往北京有4對, 往其他城市有1至2對列車, 共15對, 包括汕頭、長沙、廈門、武漢、南昌、福州、鄭州、杭州、桂林、昆明、西安、南京和成都

所謂每日5對係講緊2~3個鐘一班車, 效益係成疑問既

反觀機場係今日(11月30日)有成35班機前往上海機場 (30班往浦東, 5班往虹橋), 大約需時2小時30分,
而高鐵則需7小時45分, 現有既飛機班次不論速度同方便程度都遠超高鐵

而且高鐵運行時間長, 上午10點開車, 去到時已經晚上6點, 除非開行夜行班次, 否則我認為吸引力不大

而每日得1~2對既長途火車劣勢就更明顯, 相信唔多人會特登等每日一班既高鐵而唔係去廣州轉車,
如果要去廣州轉車, 香港一地兩檢就等於冇用, 所以我認為香港一地兩檢係唔實際同唔實用既

以東海道/山陽新幹線為例, 目前東京開行既列車最遠去到博多(希望號), 需時約5小時, 但係點解JR唔開到落鹿兒島?
相信除左客量問題, 就係因為去埋鹿兒島就要多1小時30分(瑞穗號), 共6小時30分, 咁就冇辦法同只需1小時55分由羽田機場去鹿兒島既飛機競爭

大家可以發現新幹線係唔會出現超長距離既班次, 因為一但需時太耐, 高速鐵路就冇辦法同飛機競爭
Kaix 發表於 2017-11-30 00:37 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2017-11-29 13:18
只去深圳北,咁整個一地兩檢有何意義?

一地兩檢可以提供班次編排上最高的彈性,
亦提供香港可以直達中國毎一個車站的可能性

而明明一個地方可以做哂兩檢,
做乜要特登整個兩地兩檢出黎??
ky26042008 發表於 2017-11-30 00:46 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2017-11-30 00:37
一地兩檢可以提供班次編排上最高的彈性,
亦提供香港可以直達中國毎一個車站的可能性

但係當有關既需求唔係咁大時, 使咁多錢落去係咪值得呢?

既然我地大部份人都需要係深圳同廣州落車, 順便做埋入境手續亦唔係困難既

正如我地唔會因為為左方便去北韓而係香港機場同北韓做一地兩檢, 再去北京轉機, 因為咁樣係唔合乎成本效益

如果一定要做一地兩檢, 我相信最好係係機場同日本同台灣做, 因為香港來往呢兩個地方流量大, 香港~台北班機係世界上最頻密既航班,
今日(11月30日)共有40班機往台北桃園, 亦有其他共20班機往台灣其他地方, 共60班機, 遠超過高鐵既中長途列車數量
如果飛機做左一地兩檢, 飛機到達時可以直接埋國內線大堂, 乘客亦無需落機等候辦理入境手續, 比而家更方便
Kaix 發表於 2017-11-30 00:51 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2017-11-29 22:07
通勤極都係駁去西環皇宮

憑依幅圖就知係駁去西環????
HV9990 發表於 2017-11-30 01:19 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2017-11-29 23:33
擴建d錢係咪香港出先 ...

其實你係咪曲線緊?
邊個話要發展石崗?
泛民都反對一地兩檢架喎,唔通佢哋都係本土派?
KCRC . Keep Moving
HU6455 發表於 2017-11-30 01:29 | 顯示全部樓層

其實我覺得, 反對既朋友應該用腳走支持自己既論點, 保證呢一世都唔會搭香港高鐵, 呢一世都唔用西九, 到時唔好下下話[被高鐵], 或者話[無得選擇先黎搭]

如果你地個個都肯咁做, 到時就一定有數據去知道支持同反對既人有幾多

HU6455 發表於 2017-11-30 01:31 | 顯示全部樓層

ky26042008 發表於 2017-11-30 00:46
...
如果一定要做一地兩檢, 我相信最好係係機場同日本同台灣做, 因為香港來往呢兩個地方流量大, 香港~台北班機係世界上最頻密既航班, 今日(11月30日)共有40班機往台北桃園, 亦有其他共20班機往台灣其他地方, 共60班機, 遠超過高鐵既中長途列車數量
如果飛機做左一地兩檢, 飛機到達時可以直接埋國內線大堂, 乘客亦無需落機等候辦理入境手續, 比而家更方便

睇左你呢段, 就知你根本唔係反對[一地兩檢], 而係反對[大陸黎一地兩檢]
ky26042008 發表於 2017-11-30 01:34 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2017-11-30 01:29
其實我覺得, 反對既朋友應該用腳走支持自己既論點, 保證呢一世都唔會搭香港高鐵, 呢一世都唔用西九, 到時唔 ...

冇錯, 所以我已經冇續港澳居民來往中國通行証同特衰護照好耐啦, 如果有得取消埋就更好啦
我有錢都去日本見識真正既高速鐵路啦, 冇需要去中國搭山寨版新幹線
ky26042008 發表於 2017-11-30 01:39 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2017-11-30 01:31
ky26042008 發表於 2017-11-30 00:46
...如果一定要做一地兩檢, 我相信最好係係機場同日本同台灣做, 因為香 ...

你某程度上係正確既, 我唔係反對一地兩檢, 因為一地兩檢世界上有先例係運作良好, 如英法間既歐洲之星系統同美加間機場預檢系統
我反對既係中國既一地兩檢(由信唔過既國家做), 同埋最重要, 最重要既係割地式既一地兩檢法制, 呢樣係世界上從未有過既

最後講果句, 就算退一萬步比你中國做一地兩檢, 都唔可以用割地式既一地兩檢, 任何地方做都唔得