hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [北港島綫系列]探討將軍澳綫/東涌綫局部直通運行的可行 ...
開啟左側

[北港島綫系列]探討將軍澳綫/東涌綫局部直通運行的可行性

groom1002 發表於 2017-12-4 15:56 | 顯示全部樓層

青馬大橋係咪真是有限制?
ryandroid 發表於 2017-12-4 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-4 14:48
我唔明點解唔起。巴士係一條線,鐵路係網絡

第日北港島線起好左,荃灣去坑口一個鐘內快過290

我冇話唔起北港島綫

係擱置幾年je
有人支持交匯、有人支持換綫、有人支持直通
咁其實拗下拗下都會到2022年收埋西隧經營權搞三綫分流

咁反正都一直拖
我覺得呢啲比較大嘅爭議可以等多幾年先決定je

荃灣去坑口你等埋6號幹綫通車仲快過兜北港島綫直通
為何還要迫過海綫
而且最多直達荃灣西
荃灣站至葵芳都仲要轉綫

大部分鐵路都係先有路面交通再有鐵路
鐵路係分流路面交通繁忙

咁依家港島九龍道路工程都陸續完工及上馬
呢啲都係應付市區繁忙路面擠塞情況
而唔係市區有大量新增人口而動工

但新界西北及新界東道路增長遠比未來人口增長落後
何解無視香港市區便利啲道路工程規畫而仍要依目前情況去堅持與新工程重覆度高嘅交匯或直通方案?

換綫方案先能夠充分利用鐵路網絡
將新界西北及新界東乘客能夠從新界落後道路規畫中解放
並且有能力應付新界西北及新界東的新增人口
而又唔會增加金鐘至銅鑼灣月台擠塞情況

好似灣仔北咁將會有沙中綫服務
新界西北、荃灣西至尖東、北區、大埔、沙田、黃大仙區、九龍城區、旺角東、甚至觀塘綫、荃灣綫、東涌綫都可以搭東西綫去紅磡轉綫去灣仔北嘅會展站
咁如果北港島綫主要係因為灣仔北而決定交匯方案
其實沙中綫嘅南北綫都滿足到大部分去灣仔北嘅要求
咁點解北港島綫唔等埋2021年南北綫通車以及2022年三隧分流後睇下灣仔站仲係咪咁多人過橋去灣仔北先再決定灣仔北仲係咪有咁大需求起北港島綫?
話唔定灣仔北唔使起北港島綫之餘
政府可以諗吓將北港島綫南移伸延去灣仔南、銅鑼灣南會更有經濟效益

每人都有自己想法
有人堅持交匯
有人妥協直通
有人堅持換綫
每個方案各有利弊
咁擱置北港島綫等幾年觀察道路工程完工後對路面交通及鐵路嘅影響
先再討論邊個方案對整體鐵路網絡有更大效益就更為明智嘅
053h4 發表於 2017-12-4 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-4 16:01 來自手機 | 顯示全部樓層

rickywk 發表於 2017-12-4 16:31 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-4 15:59
有版友引用當年文件,踼爆根本無限制

http://www.legco.gov.hk/yr09-10/ ... 1117cb1-417-1-c.pdf

青馬大橋確實有限制

ryandroid 發表於 2017-12-4 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-4 16:01
擱置幾年比借口拖同唔起根本無分別

大家按程序做野有充份討論比足意見就要落決定。

大拿拿幾百億公帑
緊係要物有所值先啦

依家根本冇準確數據去傾三個甚至其他方案嘅優劣
從何談起俾意見?
依家港鐵及部分人想霸王硬上弓轉用交匯方案
依家係咩程序俾意見?
直通方案政府有冇拎嚟叫人俾意見
冇嘅話係咪叫做俾足意見?

成個港島北交通都會因為中環灣仔繞道及沙中綫變天
今日支持交匯方案嘅數字都不能作準
一般市民只能憑現況而冇考慮將來幾年嘅變化俾意見
呢啲係應有嘅程序?

英國脫歐跟足程序㗎
俾足意見㗎
但依家大把人反悔要重新公投
就係一般市民當初只係諗到現況而唔清楚細節
人云亦云被人誤導就投支持所謂嘅主流意見
依家後悔都嚟唔切

所以北港島綫一決定咗亦都反唔到轉頭
如果錯誤估算成效就後悔都嚟唔切

所以喺直到有哂數據預測
甚至直到三隧分流之後睇實效再決定點起北港島綫係應該嘅
053h4 發表於 2017-12-4 17:24 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2017-12-4 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層
rickywk 發表於 2017-12-4 17:38 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-12-4 17:27
重點係,限制只係每方向同時只有一班車

有人根據當年設計,根本開足三十班都唔觸及所謂青馬大橋的限制。

篇文有寫,連機鐵可以一小時24班,純東涌線就一小時16班,3.75分一班
053h4 發表於 2017-12-4 17:40 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽