hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴89S開線通告已出
開啟左側

[路線消息] 九巴89S開線通告已出

hokwanlam 發表於 2017-12-5 23:07 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2017-12-4 02:48
佐敦嘅話去柯士甸站啦,又點會去尖東?

係喎,都唔記得柯士甸站,我住左馬鞍山咁耐都未有諗過搭到落柯士甸行番出佐敦,咁行法我寧願搭番巴士算.....
ky927 發表於 2017-12-5 23:15 | 顯示全部樓層
其實黃泥頭幾年都用到好盡
86/83K/83S/83X/82K/A41,宜家開埋89S

drbean7218 發表於 2017-12-6 08:26 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2017-12-5 23:07
係喎,都唔記得柯士甸站,我住左馬鞍山咁耐都未有諗過搭到落柯士甸行番出佐敦,咁行法我寧願搭番巴士算..... ...

睇你去佐敦邊個位, e.g. 佐敦道(炮台街)附近。 當然是是柯士甸站好些, 因為柯士甸站有隧道去到佐敦道, 行起來都好近。
letter_li 發表於 2017-12-6 10:08 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2017-12-2 20:03
271X要應該直去大角嘴才上公路 分流彌敦道271客

271X做埋大角咀的話, 順便取消272X, 由271X代替.
drbean7218 發表於 2017-12-6 13:33 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2017-12-1 18:37
87D個問題其實主要唔係新界而係九龍。對尖沙咀客來講實在係太慢要到太子先去九龍塘。
反而要分線一條青沙 ...

朝早可以試下開一條經青沙, 廣東道去尖沙咀。問題入青沙前兜幾多個地方? 就算好像980X咁行, 它要塞獅隧公路先落到田心上青沙, 做出的時間都唔是好快。

放工可以試開2款87D特車
1. 中郵後經青沙, 直去耀安
如果唔塞車的, 用280X+980X/87D行法大家差不多時間到獅隧公路近紅梅谷。 以搭980X/981P的經驗, 常見塞入連翔道的2轉1, 大埔公路及顯田迴旋處車龍有時頂返入沙田嶺/尖山隧道。

夜晚非繁咁行, 乘客觀感上會覺得快了。

2. 中郵特車經大角咀, 青沙, 直去耀安
放工時間, 旺角街市及大角咀唔是無客返馬鞍山, 只是無得揀要焗搭287X入到去大圍轉803/馬鐵。

如果要做濱景, 第一城, 亞公角街及海傍住宅區, 可以用同一方法在開81C特車。

jpoon 發表於 2017-12-7 06:04 | 顯示全部樓層
hokwanlam 發表於 2017-12-5 23:07
係喎,都唔記得柯士甸站,我住左馬鞍山咁耐都未有諗過搭到落柯士甸行番出佐敦,咁行法我寧願搭番巴士算..... ...

其實你有冇行過?如果你響佐敦道,都係行十分鐘左右,咁同你等巴士時間差唔多
http://jpoon9394.blogspot.com/
HT408 發表於 2017-12-7 10:16 來自手機 | 顯示全部樓層

到而家都未見到九巴通告...
284 發表於 2017-12-7 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層
HT408 發表於 2017-12-7 10:16
到而家都未見到九巴通告...

唔通特登唔宣傳89S,想等佢開線之後冇人搭就同運吉講摺埋佢?
ANDY5520 發表於 2017-12-8 00:31 | 顯示全部樓層
284 發表於 2017-12-7 18:00
唔通特登唔宣傳89S,想等佢開線之後冇人搭就同運吉講摺埋佢?

89D通吿出了,係備註提及89S~   http://search.kmb.hk/KMBWebSite/ ... 12458527_9954_0.pdf
AVW28 發表於 2017-12-8 07:57 | 顯示全部樓層

ANDY5520 發表於 2017-12-8 00:31
89D通吿出了,係備註提及89S~   http://search.kmb.hk/KMBWebSite/AnnouncementPicture.ashx?url=151245 ...

得個備註有用咩?
d乘客可能唔知要過相反方向先搭到89S,
甚至連佢係循環線都唔知。
無張89S既通告又點得架?

(按:d乘客睇唔睇另外一回事)
LL3850