hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年度東區巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006年度東區巴士路線發展計劃

2ac 發表於 2005-2-2 07:29 | 顯示全部樓層

[ref=120722]ccicoltd[/ref]  在 2005-2-1 13:08 發表:

但 529 一樣服務得到北角上山的客。

~似乎會有一堆 2/2A/8 轉 27 的轉乘,恐怕這些路線會超負荷,
同時 81A 回復未有 529 前的景像:筲箕灣起飛站!

2a 8已經可轉27
始終都係 978  第 1 - 50 集
sa 發表於 2005-2-2 07:40 | 顯示全部樓層
[ref=121391]ksmbh[/ref]  在 2005-2-2 02:58 AM 發表:

去皇都就搭小巴遮,
落渣華道街市個頭同打落都係要巴士架,
而且寶馬山區巴士因為學校太多,
住客同學生客量基本係一半半
(包埋返學不定時的樹仁).....

Lunchtime都有唔少人落去食完飯搭巴士返學校架,
...

學生食飯時間咁短,行得落去都夠晒鐘。你睇番放學時間,蘇浙
李潤田呢堆半山學府學生,十個有七個都行落電車路,你都應該
行過落山,知道落山舒服過上山呢個道理。

居民生活習慣你應該熟過我,都知道寶馬山有好多樓梯係通到北
角各後街;再者,你未試過由屋企行落春秧街或者渣華道街巿哩
?你得閒行一次落去,睇0下要幾耐,比較0下等 27 時間,咁你
就知點解非繁忙時間每班落山0既 27,落山人數係一隻手都數得晒
,同埋得菲傭或者長者會搭,而密佢一倍0既 49M都仲可以半滿落
山。

同埋由皇都行過去渣華道裕記,都係十分鐘,49M 我就成日見,不
過 27 我就等極都唔見。如果係紅日0既話,0的家庭主婦寧願夾好
時間走去搭和富車都唔行出電車路搭 529。

[ Last edited by sa on 2005-2-2 at 07:58 ]
ksmbh 發表於 2005-2-2 08:09 | 顯示全部樓層
[ref=121418]sa[/ref]  在 2005-2-2 07:40 AM 發表:

學生食飯時間咁短,行得落去都夠晒鐘。你睇番放學時間,蘇浙
李潤田呢堆半山學府學生,十個有七個都行落電車路,你都應該
行過落山,知道落山舒服過上山呢個道理。

居民生活習慣你應該熟過我,都知道寶 ...

食飯時間短卻想落山食的學生,
落完去咪會搭車上囉...

行落去看邊度出發啦,
我個度落去四個幾字左右,
落山少人搭過上山,
學生係肯行過居民既,
中學生又肯行過樹仁學生...
比我落北角就寧願27/529有車就上既.#8)
ccicoltd 發表於 2005-2-2 08:11 | 顯示全部樓層

[ref=121414]2ac[/ref]  在 2005-2-2 07:29 發表:
2a 8已經可轉27

我指將來應有免費轉乘,否則 27 不用減價至與 529 看齊。
現在 2A 轉 27 要 $7.1,8 轉 27 要 $7.5 / $7.1,食水太深。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
HY671 發表於 2005-2-2 14:49 | 顯示全部樓層
[ref=120647]GD1570[/ref]  在 2005-2-1 08:41 AM 發表:

咁返學時點算?
係都不如斬廿七先啦

n年前未有529時d人點返學?
永遠懷念MJ
ccicoltd 發表於 2005-2-2 16:12 | 顯示全部樓層
[ref=121569]HY671[/ref]  在 2005-2-2 14:49 發表:

由於 81A 早告爆滿,所以到北角轉車居多。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
M 發表於 2005-2-2 17:06 | 顯示全部樓層

[ref=121569]HY671[/ref]  在 2005.2.2 14:49 發表:

歸根究底都係因為非法校巴生意旺先至有529出現je!
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
sa 發表於 2005-2-2 17:47 | 顯示全部樓層
[ref=121427]ksmbh[/ref]  在 2005-2-2 08:09 AM 發表:
食飯時間短卻想落山食的學生,
落完去咪會搭車上囉...

行落去看邊度出發啦,
我個度落去四個幾字左右,
落山少人搭過上山,
學生係肯行過居民既,
中學生又肯行過樹仁學生...
比我落北角就寧願27/529有車 ...

我行落馬寶道飲茶,都要三個字,不過落山冇所謂,反而每
日都頭痛有咩辦法上山最平,尤其是拎住重0野,好唔願行
上山。

而家佢話06年想取消 529 亦不無道理,至少條電梯搞掂晒
富澤同埋金文泰兩批大客。最多上下午繁忙時間保留 529,
其餘時間搵其他線同 27 做轉乘都夠。

[ Last edited by sa on 2005-2-2 at 17:53 ]
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-2-2 23:12 | 顯示全部樓層
[ref=120674]bigfish_hk2[/ref]  在 2005-2-1 10:57 發表:
延長至黃石後,會唔會加價呀?

根據有關改動,698R延長至黃石碼頭後,將會增加收費為全
程$26,在北潭涌、西貢或之前下車的乘客,需於下車時拍
咭以獲$5的回贈。
Your global lifestyle partner..
fungwb 發表於 2005-2-2 23:20 | 顯示全部樓層

[ref=120719]nwfb1601[/ref]  在 2005-2-1 01:06 PM 發表:

698R 唔會加價,請放心。

[ref=120720]ccicoltd[/ref]  在 2005-2-1 01:06 PM 發表:
698R 現時路線比 T6 短,延長後加價的機會相信不大。

698R 現時收 $21, T6 收 $20
小西灣開出既線, 比由南區開出既線收得貴, 已經好有問題
我不認為應該再加多 $5

咁即係 698R 既分段都要加, 如果唔加對分段上車既唔公平
唔通到時全部用哂八仔分段 ?