hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年度東區巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006年度東區巴士路線發展計劃

樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-8 23:45 | 顯示全部樓層

[ref=154776]Cantona[/ref]  在 2005-3-8 21:34 發表:

並不是「進入杏花村」,而是在杏花村傍邊的創富道做總站
不過,我個人覺得總站設於杏花村巴士總站是可行的
只要在杏花村巴士總站出盛泰道的路口轉右東行往柴灣,而不是轉左駛經杏花新城,便可解決對杏花村 ...

N8為循環路線,暫定在杏花村的停車站為杏花村
遊樂場對出。唯在實施時不排除會再有更改。
Your global lifestyle partner..
Cantona 發表於 2005-3-8 23:47 | 顯示全部樓層
[ref=154988]2A_DL13[/ref]  在 2005-3-8 11:44 PM 發表:

主要原因是一部雙層巴士難以在此右轉,並非法例
所限。

算啦,咪入番杏花村巴總啦
創富道始終唔係理想既總站地點
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-8 23:49 | 顯示全部樓層
[ref=154989]Cantona[/ref]  在 2005-3-8 23:44 發表:

係呀,妳睇下小弟對於720、720A,同埋設立新線787既建議先啦
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... d=14592&fpage=1

歡迎討論...

呢條787在繁忙時間提供服務未尚嘗不可,可是全日行走
我並唔見得客量會很好。當你是一個普通市民要去中環,
就算明知有787,我覺得居民寧願搭時間更有保証的地鐵
。而且,在巴士公司角度,更會在需要增加成本的同時
,減少720,720A及M722的客量。

788改經杏花村其實唔係唔得,不過我可以肯定,就算巴
士公司肯,都唔會過到小西灣的人仕云云。
Your global lifestyle partner..
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-8 23:52 | 顯示全部樓層

[ref=154995]Cantona[/ref]  在 2005-3-8 23:47 發表:

算啦,咪入番杏花村巴總啦
創富道始終唔係理想既總站地點

我並唔見得有任何問題。

既然杏花村代表單方面認為只有N8P經杏花村才能
方便居民,亦即是只會「容忍」N8P經杏花新城的
嘈音;而認為N8經杏花村沒有實質作用,即不能
「容忍」N8經杏花新城的嘈音,那我覺得N8往創富
道已經達成三方面的最大得益。
Cantona 發表於 2005-3-8 23:54 | 顯示全部樓層
[ref=154998]2A_DL13[/ref]  在 2005-3-8 11:49 PM 發表:

而且,在巴士公司角度,更會在需要增加成本的同時
,減少720,720A及M722的客量。

其實我已經propose佐720A唔行非繁時間
720+787非繁忙時間行埋金鐘
但以上既改動都唔影響度M722

所以我都係覺得787有得做架

仲有係,繁忙時間720真係幾滿架,有能力開多條787
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... d=14592&fpage=1

[ Last edited by Cantona on 2005-3-9 at 00:01 ]
limited 發表於 2005-3-9 00:21 | 顯示全部樓層
[ref=155006]Cantona[/ref]  在 2005-3-8 23:54 發表:

其實我已經propose佐720A唔行非繁時間
720+787非繁忙時間行埋金鐘
但以上既改動都唔影響度M722

所以我都係覺得787有得做架

仲有係,繁忙時間720真係幾滿架,有能力開多條787
[url]http://www.hk ...

你建議的 787 經鯉景灣, 其實已經影響緊 M722
再者 787 去中環的 quota 從可來?
most likely 又係要由 720 同 M722 cut 車...
結果可能三條線班次鬥趕客...#:-/
Cantona 發表於 2005-3-9 00:29 | 顯示全部樓層

[ref=155040]limited[/ref]  在 2005-3-9 12:21 AM 發表:

你建議的 787 經鯉景灣, 其實已經影響緊 M722
再者 787 去中環的 quota 從可來?
most likely 又係要由 720 同 M722 cut 車...
結果可能三條線班次鬥趕客...#:-/

去中環的 quota是不是肯定full哂??
而且M722去中環果一程冇經鯉景灣,加上鯉景灣遠離地鐵站
所以787在鯉景灣是獨市

[ Last edited by Cantona on 2005-3-9 at 00:40 ]
jrfung 發表於 2005-3-9 00:37 | 顯示全部樓層
[ref=154876]limited[/ref]  在 2005-3-8 22:33 發表:

巴士公司指杏花村巴士總站出口係雙白線
唔可以右轉云云...

但如果入杏花村的是 N8P,那就可能有得傾
(那兒的區議員是較希望 N8P 服務杏花村)

[ Last edited by limited on 2005-3-8 at 22:35 ]

那個雖則是雙白線,可是那個是路口,除非有指示牌標示不可以右轉,否則車輛是可以橫越雙白線駛入或駛離路口的。
Cantona 發表於 2005-3-9 00:42 | 顯示全部樓層
[ref=155058]jrfung[/ref]  在 2005-3-9 12:37 AM 發表:

那個雖則是雙白線,可是那個是路口,除非有指示牌標示不可以右轉,否則車輛是可以橫越雙白線駛入或駛離路口的。

所以N8應該要入杏巴總,而唔係創富道
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-9 00:42 | 顯示全部樓層

[ref=155049]Cantona[/ref]  在 2005-3-9 00:29 發表:

去中環的 quota是不是肯定full哂??

既然早前有站友引述過,假設948轉全日,其巴士車隊限
額需要在680縮短後供出,那我認為就算中環仲有quota,
車隊限額都不會足以應該該條新線。

況且,如果我係有關職員,一有quota都未必會俾一條同地
鐵完全重疊的路線。