hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年度東區巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006年度東區巴士路線發展計劃

樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-9 00:43 | 顯示全部樓層

[ref=155061]Cantona[/ref]  在 2005-3-9 00:42 發表:

所以N8應該要入杏巴總,而唔係創富道

上面其實已經提過,主要原因是因為雙層巴士不能在
杏花村巴士總站直接右轉。
Your global lifestyle partner..
Cantona 發表於 2005-3-9 00:47 | 顯示全部樓層
[ref=155062]2A_DL13[/ref]  在 2005-3-9 12:42 AM 發表:

既然早前有站友引述過,假設948轉全日,其巴士車隊限
額需要在680縮短後供出,那我認為就算中環仲有quota,
車隊限額都不會足以應該該條新線。

況且,如果我係有關職員,一有quota都未必會俾一條同地
鐵完全重疊的路線
...

787服務杏花村、愛秩序灣及鯉景灣,未必同地
鐵完全重疊

#
Cantona 發表於 2005-3-9 00:50 | 顯示全部樓層
[ref=155064]2A_DL13[/ref]  在 2005-3-9 12:43 AM 發表:

上面其實已經提過,主要原因是因為雙層巴士不能在
杏花村巴士總站直接右轉。

我所指係.... 駛入杏花新城
杏花村居民未必反對架
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-9 01:21 | 顯示全部樓層

[ref=155069]Cantona[/ref]  在 2005-3-9 00:50 發表:

我所指係.... 駛入杏花新城
杏花村居民未必反對架

現在不是杏花村居民是否反對,而是杏花村的居
民代表已經反對。佢認為N8P就可以入杏花新城,
而N8就唔入得,呢個是否代表居民立場?我相信
巴士公司會比我地更清楚

巴士路線重組唔係一樣簡單野,當中涉及的政治
隨時嚇死人....
Your global lifestyle partner..
Cantona 發表於 2005-3-9 01:28 | 顯示全部樓層
[ref=155092]2A_DL13[/ref]  在 2005-3-9 01:21 AM 發表:

佢認為N8P就可以入杏花新城,
而N8就唔入得,呢個是否代表居民立場?

而家N8P都唔係入杏花村,得一條N8入咋麻....
所以,杏花居民最後未必反對
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-9 01:34 | 顯示全部樓層
[ref=155101]Cantona[/ref]  在 2005-3-9 01:28 發表:

而家N8P都唔係入杏花村,得一條N8入咋麻....
所以,杏花居民最後未必反對

任何一條巴士線入杏花村都會製造嘈音。不過有關代表
單方面認為,杏花村居民需要的是銅鑼灣往杏花村的特
快線,而並非一條可以方便埋北角、筲箕灣去杏花村的
巴士線。

所以他單方面認為如果N8P入杏花村,會更加方便居民,
同時居民亦唔會介意N8P的嘈音。不過佢認為杏花村居民
根本唔會搭N8,所以只係無奈俾N8入到去創富道。

亦即係話,佢認為N8P有嘈音就冇問題,因為真係有居民
搭,不過佢認為N8的嘈音問題很大,因為根本無乜人搭。
簡單來說,佢認為N8的稀少杏花村乘客,不足以令其他
居民受嘈音影響。

講到尾,即係佢一直都係要求N8P去杏花村,而唔係N8,
所以既然而家只得N8,就唔會俾佢入杏花新城.....不過
如果換轉係N8P,佢就十分支持....

-----

講真,而家無啦啦整條N8行東區走廊去筲箕灣,然後N8及
N8X變成30分鐘一班,即係玩死耀東居民及中環/金鐘乘客
.........

[ Last edited by 2A_DL13 on 2005-3-9 at 01:42 ]
Cantona 發表於 2005-3-9 01:42 | 顯示全部樓層

[ref=155105]2A_DL13[/ref]  在 2005-3-9 01:34 AM 發表:

任何一條巴士線入杏花村都會製造嘈音。不過有關代表
單方面認為,杏花村居民需要的是銅鑼灣往杏花村的特
快線,而並非一條可以方便埋北角、筲箕灣去杏花村的
巴士線。

所以他單方面認為如果N8P入杏花村 ...

想問下閣下既消息來源係邊度??
 樓主| 2A_DL13 發表於 2005-3-9 01:49 | 顯示全部樓層
[ref=155111]Cantona[/ref]  在 2005-3-9 01:42 發表:

想問下閣下既消息來源係邊度??

上述補充資料的來源與上一頁的N8,N8P新行車路線
資料來源出自同一處。

認命吧,有關代表一直以來的要求,是根據他去年
初所做的杏花村居民(約500位)的意見調查,根據結
果,回覆的係表示希望加強通宵服務,簡單來說,
他一直只根據意見調查來各巴士公司反映意見,但
似未能反映實際需要,就係開左都未必多人搭。

[ Last edited by 2A_DL13 on 2005-3-9 at 02:10 ]
Cantona 發表於 2005-3-9 01:55 | 顯示全部樓層
[ref=155118]2A_DL13[/ref]  在 2005-3-9 01:49 AM 發表:

難道你認為這不是事實?

上述補充資料的來源與上一頁的N8,N8P新行車路線
資料來源出自同一處。

認命吧,有關代表一直以來的要求,是根據他去年
初所做的杏花村居民(約500位)的意見調查,根據結
果, ...

我相信就杏花村居民來說,有多條N8已經很好架啦
如果有得入杏花村巴總梗係好啦,如果唔得....唯有算啦
不過30分鐘先一班,就真係唔得啦

[ Last edited by Cantona on 2005-3-9 at 01:58 ]
ccicoltd 發表於 2005-3-9 09:45 | 顯示全部樓層

[ref=155049]Cantona[/ref]  在 2005-3-9 00:29 發表:
去中環的 quota是不是肯定full哂??
而且M722去中環果一程冇經鯉景灣,加上鯉景灣遠離地鐵站
所以787在鯉景灣是獨市

鯉景灣居民習慣早上到太康街乘 720 720A,M722
車站太遠,而且太慢,不屬考慮之列。至於早上
九時半後怎樣,便不太清楚了,不過相信部分流
向地鐵,其他則到電車路乘 720/A。小弟則習慣到
太古城乘地鐵或 720/A。
至於東行方向,M722 遠比 720 720A 疏車,真正等
候 M722 的西灣河人並不多多。

建議中的 787 要經金鐘,不過相信人們都是「見車就上」。

[ Last edited by ccicoltd on 2005-3-9 at 09:47 ]
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2