hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/新巴980A開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴/新巴980A開辦消息

284 發表於 2017-12-19 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層

又要特登兜上黃泥頭,好似全世界欠佢咁......
HG3632 發表於 2017-12-19 19:38 來自手機 | 顯示全部樓層

對於石門濱景嚟講 明明搭其他車濱景兩個站之後就到富豪
而家咁樣擺明遊花園 搭佢不如搭返680/馬鐵

對於廣源黃泥頭嚟講 咁樣兜富豪河畔法觀感奇差
牛皮沙新村後跟83K去富豪隨時仲順路

對於富豪河畔嚟講 直上公路當然吸引 但如果跟官方路線上青沙盞陪塞
佢個官方替代路線(上獅隧公路)又係運吉 點解唔直行車公廟路到田心村先上呢

所以我一直都話 呢條線服務地方唔太應該用一條路線行曬
即使行曬亦唔係好似而家咁亂咁行

kiwai 發表於 2017-12-19 23:45 | 顯示全部樓層
好奇一問, 點解由西隧往灣仔的分段, 現時980X和981P收$9.80
但980A只收$9.3? 賣大包?
HT408 發表於 2017-12-21 21:55 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2017-12-23 10:09 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-12-19 14:28
16蚊分段會由小瀝源路開始

早就估到啦!
睇返680系和682系都係咁安排咋!($16分段係小瀝源路開始)
唔似其他馬鞍山既九龍線咁(84M、40X和43X除外)係濱景花園就開始分段。

兩巴安排980A放碩門邨,明顯「錢作怪」啦!
只不過呢$3既如意算盤打唔打得響。
老實講,黃泥頭開落黎點睇都順路過980A碩門邨開兜上黃泥頭啦!
(除非行東隧走)

碩門邨要搭980A既,我點解唔行去小瀝源路遊樂場個站搭呢?
去程有得慳就梗係慳啦!回程就話要硬食。

LL3850
nelson72A 發表於 2017-12-23 11:25 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2017-12-23 10:09
早就估到啦!
睇返680系和682系都係咁安排咋!($16分段係小瀝源路開始)
唔似其他馬鞍山既九龍線咁(84M、4 ...

應該係搏開回程個個收足$19
da54 發表於 2017-12-28 14:32 | 顯示全部樓層

至於你們信不信?反正我信了
eric278 發表於 2017-12-28 14:43 | 顯示全部樓層

奇怪在九巴宣傳單張指980A每日有車
但運輸署通告卻是星期一至五才提供服務
究竟哪個才是正確?
還看香港公交
HT408 發表於 2017-12-28 15:42 來自手機 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2017-12-28 14:43
奇怪在九巴宣傳單張指980A每日有車
但運輸署通告卻是星期一至五才提供服務
究竟哪個才是正確?

九龍公司啲通告亂咁打係常識吧
da54 發表於 2017-12-28 18:09 | 顯示全部樓層

至於你們信不信?反正我信了