hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 934近日掛牌調動
開啟左側

934近日掛牌調動

KMBAVC19 發表於 2017-12-15 09:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實我就唔想po嘅,因為個個都識上ATE睇
但見到荔廠今次嘅舉動成功大大力打巴膠典一把就一定要Po上嚟慶祝一吓

兩次調動合共影響字軌S03-S12,以下將順序排列

UG1486-->VA8980
UG 776 -->VB2918
UG2418-->VB3931
UG1467-->VB7588
UG2400-->VB5264
UG3101-->VB6632
吉位-->VD3817
吉位-->VD3658
吉位-->VD1681
吉位-->VD1677

Additional information:剩低兩部冇畀人換走嘅車
S01:UG4652
S02:UG1184
(我估呢兩部過一兩個禮拜又換埋佢走上紅車)

總括而言:
金車長側牌8部換走6部上紅躉,吉位直接上紅蛋(打臉巴典班人話灣景用唔到B9 )
原本堆金車長側畀43C

醬汁:ATE公開版+年份網

再一次恭喜巴典又多一單搞笑嘢,感謝荔廠主動出嚟打臉
AtrHenu 發表於 2017-12-15 11:51 | 顯示全部樓層
呢條線(934)N年前開始已經日日有富豪蛋做特見;再者灣景總站另外二條大車線(48X,234X)已經日日有蛋行走.
(呢個情況唔覺得有甚麼出奇啫).

樓主| KMBAVC19 發表於 2017-12-15 14:21 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2017-12-15 11:51
呢條線(934)N年前開始已經日日有富豪蛋做特見;再者灣景總站另外二條大車線(48X,234X)已經日日有蛋行走.
(呢 ...

你啱,嗰幾條坑自N年前仲未調坑日日都有尾驅12米出
34以前差唔多日日指定一班用大豬行
現934坑成日都畀人借嚟走人,經常有尾驅12米車行

但巴典啲人勁到可以就咁睇Across嘅行蹤紀錄就睇得出話「荔廠落咗禁令唔準用尾驅車」,真係勁到抽筋同笑死人
咁講法我話290有禁令唔用得B9都得啦,成日都用E500替車

九巴如果落禁令會專登寫到明,但睇嚟好早期低排區張派車規定,所有巴典話有禁令唔用得尾驅車嘅線通通冇特別marking同埋寫明有禁令

得一個原因姐:寫話有禁令嗰個唔係住麗城灣景,係度_噏

根本嗰三條坑用尾驅出都唔難
48X同234X只要轉出街扭正90度就得,934就咩車都要扭死軚出,孖坑就極少擺12米車入去所以唔知得唔得,但11米豪都好勉強
如果寫灣景嗰版嗰個人真係住灣景麗城一定唔會咁寫,無理由唔知用過咩車同出唔出到

家陣佢哋Seven咗之後佢哋極速毀屍滅跡,不過我之前已經cap定圖

Btw,234X有日日用B9咩?間唔中行一日或幾班就有
allen_814 發表於 2017-12-21 23:43 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2017-12-15 14:21
你啱,嗰幾條坑自N年前仲未調坑日日都有尾驅12米出
34以前差唔多日日指定一班用大豬行
現934坑成日都畀人 ...

12米車變11米
3部變2部
B.PNG 同埋我好有興趣知道11米點做到90座出黎
巴典D人根本亂噏當秘笈
半隱退
 樓主| KMBAVC19 發表於 2017-12-31 22:06 | 顯示全部樓層
allen_814 發表於 2017-12-21 23:43
12米車變11米
3部變2部
同埋我好有興趣知道11米點做到90座出黎

所以一早唔再睇巴膠典十世
小學雞又多,左抄右抄作故仔又有

之前FL頭仲有人改咗個白痴名出嚟,Hong Kong Facelift,真係笑死人

本身FL頭叫埋MKII都已經係錯,估唔到仲有人再作出個搞笑名

再之前仲有搞笑啲

E500改左邊散熱口組件-->換歐六偈(連prototype都未認真試車就有量產,真係有夠膽量)
100部A95-->原本冇訂
50部半豪龍記E500-->原來冇訂
Benz三擔-->唔見人
兩擔雞乸-->唔見人,原來最後只係純粹登記咗部車款
E200單門版原來係人地整錯spec,九巴唔要-->會唔會係咁,最易收到九巴訂車資料嘅陳自愉起13年年鑑都話係單門版,點會係錯spec
17年頭25部長側B9轉新蛋頭-->番嚟見到仲係用開嗰隻樣

有幾誇張都有,但冇計啲人仲當佢神咁拜

依家連維基都開始嚟料啦,不過我有帳去把關,一句「來源請求」打落去好快就收皮

btw,荔廠可能唔鐘意B9所以又搵九廠紅躉同佢換紅躉,將原本堆紅蛋換走埋
真係估佢唔到為搵紅躉搵到咁嘅地步,仲諗住會長掛,長打巴膠典臉...
不過起碼打咗一次先,以後邊個再打話「唔用得B9」拋個書包出去應該都收得聲
ImDennis 發表於 2018-1-1 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層
ENVIRO500 MMC FACELIFT 可以上丹尼士网站找找,欧洲版,北美版,墨西哥版都是FACELIFT
小roy 發表於 2018-1-1 13:45 | 顯示全部樓層

KMBAVC19 發表於 2017-12-31 22:06
所以一早唔再睇巴膠典十世
小學雞又多,左抄右抄作故仔又有
btw,荔廠可能唔鐘意B9所以又搵九廠紅躉同佢換紅躉,將原本堆紅蛋換走埋
真係估佢唔到為搵紅躉搵到咁嘅地步,仲諗住會長掛,長打巴膠典臉...- X: u0 z9 r4 G4 |$ w& V
不過起碼打咗一次先,以後邊個再打話「唔用得B9」拋個書包出去應該都收得聲
專家呀,邊個話比你知紅蛋紅躉對調,有問題既係紅蛋呢?
http://www.facebook.com/MB452workshop
sam0904 發表於 2018-1-2 00:59 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2017-12-15 11:51
(呢 ...

234X我見親都係舊頭多
蛋就真係未見過

48X果D蛋係對家派姐,荔廠好似仲係掛緊ATE?
不過都係間接打臉
世界の色の夢を見ている
 樓主| KMBAVC19 發表於 2018-1-3 02:15 | 顯示全部樓層
小roy 發表於 2018-1-1 13:45
專家呀,邊個話比你知紅蛋紅躉對調,有問題既係紅蛋呢?

所以咪話係可能
我唔係荔廠做掛牌嗰個人入面條蟲點知咩原因
934原本淨低嗰兩部金車其實可以用紅蛋上(荔廠當時將佢已經有嘅紅躉存貨畀曬934),最後竟然咁麻煩要同人調車,攞咗堆原本有傳畀屯門嘅紅躉嚟用,當中梗係有啲嘢

sam0904 發表於 2018-1-2 00:59
234X我見親都係舊頭多
蛋就真係未見過

48X果D蛋係對家派姐,荔廠好似仲係掛緊ATE
不過都係間接打臉

荔廠就算吧啦,冇13年都唔會擺落城隧,仲要基本上全ADL車,要打人地臉就難啲
而且人地肯定死都要同你拗話「48X條坑因為夠入所以12米尾驅先出到」
不過條934坑冇車嘅時候成日都有12米尾驅車擺入嚟,例如沙廠一堆柯打完48X要私番入沙田嘅車,甚至見過成部11米訓練豪擺入孖坑由操線車長操刀一手軚調頭(我仲錄埋片,不過要搵),不過班巴典寫灣景同相關路線嗰幾個都唔係住麗城點知有呢啲事情發生

234X尋日先有部紅蛋行全日,行全日就應該第一次
之前我仲見過綠蛋行,不過都好耐之前
隔離934出蛋機率仲高過234X幾十倍,平均隔幾個禮拜有部,反而234X就幾個月先有一部
真係唔明點解荔廠要咁樣派車