hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴考慮復辦289R
開啟左側

[小道消息] 九巴考慮復辦289R

TuNg''=) 發表於 2017-12-17 00:24 | 顯示全部樓層

PKD32 發表於 2017-12-15 19:32
咁不如線照開,但俾陽光做

其實如果真係有咁大考慮
以村巴名義做都係一個方法

不過想問下村巴係咪平日一定要有班次?
冇只開假日先例
雖然東壩沿路都有村落可以充當服務居民
最多咪平日象徵式一班
3ASV174 發表於 2017-12-17 01:28 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2017-12-16 20:00
如果唔重新招標,只怕堆西貢線要減車

招標其實都唔保證其他線唔會減班。
依家我諗主要得兩個情況會係招標,
一係兩間巴士公司都有興趣做相近路線,
一係條線根本就係由運輸署提出,近期黎講,港豬噢、膠鐵接駁、啟德同沙埔北都似係呢個情況。

但我想講大家唔好再見到 290/290A 同安達兩支標就以為所有標都會有人不惜一切去搶。
290/290A 係真係有龐大客量支持,標書只要求各開 30 分,巴士公司入標各開 20 但結果連埋加埋車係各自去到個位數班次先夠載;
安達係睇中安達臣之後仲有發展唔止得兩條邨。

真係會開好條件爭既,恐怕上面只有第一種情況,
但其他運吉畫地圖既線,係有機會流標架。
如要討論,請先自貼差餉單一次
S3BL100 發表於 2017-12-17 02:17 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2017-12-17 01:28
招標其實都唔保證其他線唔會減班。
依家我諗主要得兩個情況會係招標,
一係兩間巴士公司都有興趣做相近路 ...
真係會開好條件爭既,恐怕上面只有第一種情況,
但其他運吉畫地圖既線,係有機會流標架。

隔離有人話油荃已經流左標啦…
fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2017-12-17 04:36 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2017-12-15 21:29
留名看698R的翻版

其實當時289R已經好差而取消

點解講咗十九幾萬次,都仲有人覺得當年入到北潭涌已經等於做咗班客?

建議大家搵日假日入去黃石,搭一程94出來,沿途數下客
根本黃石同北潭坳先係客倉
北潭涌,有客,但只係雞肋
大網仔,更加連雞肋都無
之前都講過,假日下午出西貢,一架雙層如果北潭坳鰂魚湖上到企人,北潭涌都唔會留後

根本去東西壩既,七八成都會搭的士邨巴
北潭涌起步行入去,其實比想象中少

castanopsis 發表於 2017-12-17 04:39 | 顯示全部樓層
對於289R,我喺F1版有咁既評價
唔花時間打多次,直接quote
如果九巴捉到鹿識脫角,應該宣傳埋轉城隧線直達荃葵、屯門、元朗、天水圍
然後我會建議條線行完馬鞍山繞道之後,先停大學站,再去沙田站
咁就食埋大埔北區客

除咗將軍澳外,其實全個新界都可以改搭299R
宣傳好既,分分鐘可以吸到一班原先搭完94就唔再幫襯九巴既客
位位由$6.8 upgrade做$20樓上,咁就真係值得做
而條線本身短過96R好多,上落斜少,無塞車位
分分鐘好做過96R唔少

最後客量飄忽問題
有ETA既情況底下,呢類R線大可以玩大包圍班次5-30分鐘一班,天氣好先派車落去做

castanopsis 發表於 2017-12-17 04:49 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2017-12-15 13:39
東壩萬宜路屬麥理浩徑,有唔少行山人士同跑手練跑,行大車始終有d風險

我寧願開15分鐘一班巴士,好過每分鐘就一架的士

講真,班客俾無良的士劏咗咁耐,不知恨巴士恨咗幾耐
班的士佬又成日話入去成本貴,唔加錢唔肯載
一於一拍兩散,開巴士然後假日唔俾的士入,大家開心

castanopsis 發表於 2017-12-17 04:59 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2017-12-17 00:24
其實如果真係有咁大考慮
以村巴名義做都係一個方法

其實平日都有一定數量既行山人士
尤記得上次星期一入西灣,邨巴照滿
東壩本身多人過西灣亭,平日只要天氣唔差,應該至少夠客打爆單層
castanopsis 發表於 2017-12-17 18:27 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2017-12-16 15:12
咁不如把99R拉去黃石碼頭啦
停馬鞍山區內車站

99R仲要兜西貢
如果又係要入西貢,點解唔直接94<>99/299X?
貪快既麥邊轉,想有位選擇既西貢轉
點都好過直接搭99R

289R本身可以轉埋車去荃灣、葵涌、青衣、屯門、元朗、天水圍、大埔、北區
為咗一班本來已經有99既馬鞍山客,而拉慢其他所有人既車程
制唔過

條線要有人搭,應該泥涌直飛大學站再落沙田站
要快過94>299X一截,先有優勢
TuNg''=) 發表於 2017-12-17 19:41 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-12-17 04:59
其實平日都有一定數量既行山人士
尤記得上次星期一入西灣,邨巴照滿
東壩本身多人過西灣亭,平日只要天氣 ...

單層要行理論上就冇問題既,
條路仲闊落過舊東涌道 (包括單程路段)

係版友話安全問題先講29座
咁都好過而家成堆的士入黎仲塞
又開天殺價
係東壩等客,客又係東壩等正常的士,
最後仲有d摸黑行出去。
行果陣d的士咪又係你面前飛車
唔係細部就叫安全
castanopsis 發表於 2017-12-17 22:02 | 顯示全部樓層

TuNg''=) 發表於 2017-12-17 19:41
單層要行理論上就冇問題既,
條路仲闊落過舊東涌道 (包括單程路段)

Exactly
的士車海咁喺東壩出現,一樣構成安全威脅
如果巴士可以減少的士數量,路況又容許,絕對應該做
你見黃石都唔會有咁多的士周圍走